Svært mange flyselskap benytter seg i dag av delte ruter, også kalt codesharing. Det vil si at de lar andre flyselskap fly sine passasjerer. Lufthansa flyr SAS Braathens-passasjerer. Sterling flyr Norwegian-passasjerer.
Codesharing betyr at en og samme flyrute har navnet til to forskjellige selskap. For passasjerene trenger ikke dette bety noe, så lenge alt går som det skal.
KL3402 var AZ110
Eva-Marie Brekkestø skulle i fjor høst hjem fra ferie i Roma. Hun hadde kjøpt KLM-billett på en KL-rute, men fikk beskjed på flyplassen om at flyet var innstilt. Det viste seg at KL3402 ikke var et KLM-fly, men et Alitalia-fly. Og denne dagen sto Alitalias fly på bakken på grunn av streik.

Passasjer Eva-Marie Brekkestø er misfornøyd med KLMs rutepolitikk. Foto: NRK
– KLM prøvde bare å dytte oss vekk. Ved deres skranke hadde vi ingenting å hente. Selv om vi hadde kjøpt KLM-billett på en KL-rute så viste de til at vi skulle reise med et Alitalia-fly, forteller Eva-Marie Brekkestø.
Brekkestø hadde rett på en ombooking, men ble avvist ved KLMs skranke. I stedet ble hun bedt om å stille seg i en evig lang kø foran Alitalias streikerammede skranke.
Etter seks timer i køen hadde hun fortsatt ikke kommet halvveis. Samtidig hadde det lettet flere KLM-fly med ledige plasser ut av Roma.
Benekter ansvar
Flyselskapet KLM mener internasjonale regler tilsier at det i en slik situasjon kun er Alitalia som kan hjelpe passasjeren.

Anko van der Werff er markedssjef i KLM. Foto: NRK
– Det kan virke rart, men vi må ta hensyn til EU-reglene som sier at det er det fraktførende selskapet som skal hjelpe passasjeren.
– I dette tilfelle er det Alitalia som må booke om og ta ansvar for eventuell erstatning, sier KLMs markedssjef i Nord-Europa Anko van der Werff.
KLM står alene
KLM virker alene om sin tolkning av de internasjonale reglene. Ved SAS Braathens, som har codesharing med Lufthansa, sier man at passasjerene kan velge hvem av de to selskapene de vil henvende seg til hvis noe oppstår.

– KLM tar feil, mener Forbrukerrådets jurist Pål Harald Asknes. Foto: NRK
Om ikke EU-reglene er klare nok, så er i hvertfall den internasjonale Montreal-konvensjonen tydelig på at selskapene ved delte ruter også har et delt ansvar for passasjerene, ifølge Forbrukerrådets jurist Pål Harald Asknes.
– Vi mener at KLM tar feil. Slik vi tolker reglene er KLM ansvarlig.
– Man må kunne forholde seg til det selskapet man har inngått avtalen med. At KLM lar Alitalia fly sine passasjerer er KLMs valg, sier Asknes.

Hvem har ansvaret når et samarbeidende flyselskap ikke leverer det passasjerene har betalt for? Foto: NRK