NRK Meny
Normal

– Kaos på Gardermoen

Et strømbrudd førte til problemer på Gardermoen i dag. – Frustrerende med så lang kø, sier reisende. Dette bør du tenke på hvis du skal ut og fly i sommer.

Gardemoen

Dette bildet er tatt like før klokka syv i dag tidlig. Ifølge Tonje Hesthagen, avdelingssjef for kommunikasjon og samfunn, gir stor utfart i sommermånedene betydelig mer trafikk på morgenen nå enn ellers i året.

Foto: Magnus Vatn

Med bortimot 70.000 reisende hver dag i sommermånedene ble det en ekstra stressende start på ferien på Gardermoen i dag. Like før klokka halv ni førte et lite strømbrudd til tekniske problemer ved innsjekkingen for flere av de reisende på fellesferiens første dag.

Tonje Hesthagen

Avdelingssjef for kommunikasjon og samfunn ved Oslo Lufthavn, Tonje Hesthagen, forteller at et lite strømbrudd var årsaken til forsinkelsene ved innsjekk i dag.

Foto: OSL

– Vi har måttet kjøre på en såkalt oversize-løsning, noe som betyr at vi gjør en del av innsjekkingsjobben manuelt. Denne reserveløsningen har mindre kapasitet enn den vanlige, så det går derfor litt tregere, sier Tonje Hesthagen, avdelingssjef for kommunikasjon og samfunn ved Oslo Lufthavn til NRK.no.

Beklaget over høyttaleranlegget

Men det er ikke bare ved innsjekk det har oppstått problemer i dag. Også ved kontrollpunktene for sikkerhet og pass har det vært lange køer. Magnus Vatn tok morgenflyet til London i dag, og beskriver det han selv kaller et komplett kaos. NRK.no kontaktet ham etter at han la ut bilde av kaoset på Facebook.

– Køen gjennom sikkerhetskontrollen startet allerede ved inngangen til avgangshallen. Og da jeg skulle videre gjennom passkontrollen til avgang ut av Schengen-området vil jeg tippe det var 60-70 meter kø. Det kom beklagelser over høyttaleranlegget for at det var nesten en halvtimes venting i passkontrollen, men det er frustrerende å se at det står en passbås tom like ved, når køen bare blir lengre, sier han.

Hesthagen bekrefter at dette kan være et problem i sommermånedene. Spesielt stor utfart om morgenen gjør at det kan oppstå køtendenser foran sikkerhetskontroll og passkontroll.

– Vi har fullt fokus på riktig bemanning til riktig tid, men det er noe med å få det til å matche. Stor utfart i sommermånedene gir betydelig mer trafikk på morgenen nå enn ellers i året. Det er også satt av ekstra avganger på grunn av ferie, sier hun.

Fikset i løpet av formiddagen

De reisende kan altså fortsatt sjekke inn bagasjen, men må gjerne beregne litt ekstra tid. Nå har de ansatte ved Oslo Lufthavn fullt fokus på å rette opp i feilen. Hesthagen avviser at de tekniske problemene kom av at det er flere reisende enn vanlig.

– Det nullstiller systemene litt. Vi har fortsatt ikke fått rettet opp i feilen, men vi håper å få det fikset i løpet av formiddagen, sier hun.

Klokka 12 ble det meldt at bagasjeanlegget var i normal drift.

Hesthagen understreker at dette ikke er et problem som forekommer ofte. Til tross for de tekniske problemene har utfarten fra Gardermoen gått greit.

– Vi ser at de reisende er flinke til å møte i god tid, derfor har ikke problemene ved innsjekk ført til flere problemer her i dag. Men det generelle rådet vi har gått ut med i forkant av ferien er at dere må beregne god tid. Det er generelt mye reisende nå, og derfor ekstra mye ventetid ved innsjekk og sikkerhetskontroll, sier hun.

I midten av juni ble det innført en egen sluse i sikkerhetskontrollen, kun for barnefamilier. Det innebærer at familiene blir tatt til side og kan gå i et eget trekk. Ifølge Hesthagen har dette hjulpet på flyten i de øvrige slusene.

Vær obs på dette når du skal ut og fly i sommer

Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i VIRKE

Reiselivsdirektør i VIRKE, Hilde Charlotte Solheim sier det er lurt å planlegge reisen før du ankommer flyplassen for avreise.

Foto: HSH

Reiselivsdirektør i hovedorganisasjonen VIRKE, Hilde Charlotte Solheim, merker at det i sommermånedene er mange som skal på ferie som ikke flyr så ofte. Hun reiser mye både i innland og utland, og mener norske flyplasser er generelt gode. Her kommer hun med tips til hva som er viktig å tenke på når du skal ut å fly:

  • Vær forberedt. Planlegg reisen i god tid i forveien. Ha klar utskrift av billetter og annen reiseinformasjon. Det er også blitt vanlig å sjekke inn selv – ha derfor klart referansenummer eller kort.
  • Beregn ekstra tid i høysesongen. Det er litt lengre køer i sommermånedene.
  • Sjekk passet. Husk å sjekke at passet er gyldig og intakt.
  • Pakk riktig. Legg væske og metall i bagasjen du sjekker inn. Husk regelen for maks 100 ml væske i håndbagasje. Det er surt å måtte kaste en krem eller hårspray som du har betalt mye for.
  • Lås kofferten og husk å merke den med navn og annen kontaktinformasjon på forhånd.
  • Sjekk vekten. Overvekt er sure penger. Betal heller på forhånd for ekstra bagasje der det er mulig.
  • Tenk over hvor mye du skal ha med deg. Hvis du skal et sted du skal shoppe, kan du ta med en ekstra bag i kofferten, som du kan bruke på vei hjem.
  • Ha alt klart i sikkerhetskontrollen. Fjern belte, eventuelt sko, og annet av metall før du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Ha også klar væsker og annet i plastpose, og ta PC eller annet elektronisk utstyr ut av håndbagasjen.
  • Vær blid og hyggelig mot dem som jobber og de du reiser sammen med, så går alt raskt og effektivt.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.