– Kan kalle det en allergiepidemi

Stadig flere blir allergiske mot kjemikaliet MI i skjønnhetsprodukter og maling. Det røde, væskende eksemet i ansiktet til Birgitte Viksund (30) skyldes MI-allergi.

MI-utslett

Birgitte Viksund (30) opplevde månedsvis med sykdom i forbindelse med MI-allergi.

Foto: Hudavdelinga Haukeland universitetssjukehus

De siste årene har flere tusen fått påvist MI-allergi i Europa.

– Det har vært en kraftig økning av MI-allergi. Enkelte kaller det en epidemi, sier Berit Granum, seniorforsker på Folkehelseinstituttet.

Konserveringsmidlet MI tilsettes produkter som maling, vaskemidler og skjønnhetsprodukter for å hindre sopp og bakterievekst. En av dem som nylig har fått konstatert MI-allergi, er Birgitte Viksund (30) fra Bergen. Hun ble kjent over hele landet da hun delte et bilde av seg selv med eksem i ansiktet på Facebook tidligere i år.

– Jeg har fått nærmere tusen meldinger fra folk, som enten har fått konstatert samme allergi, er bekymret for å utvikle det, eller lurer på hvordan de kan beskytte seg mot MI, forteller Viksund.

Huden sprakk opp

Birgitte Viksund

Birgitte Viksund synes det er skummelt at hun kunne bli så syk av et konserveringsmiddel som vi omgir oss med hele tiden.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Birgitte, som aldri før har hatt hverken allergi eller eksem, fikk først en kraftig reaksjon fra limet til falske øyevipper. Hun ble behandlet for allergisjokk, men hevelsene og rødheten i huden kom fort tilbake. Dette skjedde samtidig som hun pusset opp huset. Desto mer Birgitte malte, jo dårligere ble hun.

– Huden ble skjellete og rød i ansiktet. Den sprakk opp og det ble etter hvert væskende sår. Jeg fikk også utslett på halsen og på hendene. Utfordringene er at man kan bli verre og verre for hver gang man får utbrudd, forteller Viksund.

Etter flere runder hos legevakten fikk Birgitte konstatert MI-allergi på Haukeland universitetssjukehus. Her har de fått inn flere og flere pasienter med MI.

– Alle kan få det

– Vi ser en helt klar økning i pasienter som reagerer mot dette konserveringsmidlet, sier Turid Thune, seksjonsoverlege på hudavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus.

Turid Thune

Turid Thune, seksjonsoverlege på Haukeland Universitetssykehus, sier at MI er ufarlig for de fleste av oss, men at hvem som helst kan bli allergiske.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den Norske Legeforening

Ifølge Thune er dette en allergi hvem som helst kan bli rammet av. Kontaktallergi bygger seg opp over tid. Man kan ha brukt et produkt i flere år før man begynner å reagere allergisk. Det er derfor vanskelig å si hvordan man kan unngå allergien.

– For de fleste av oss er MI ufarlig, men vi vet jo ikke hvem i fremtiden som kan utvikle denne typen allergi, sier Thune.

– Bekymringsfullt

Berit Granum

Berit Granum, seniorforsker på Folkehelseinstituttet, mener det tryggeste vil være å bytte MI helt ut som konserveringsmiddel.

Foto: Elisabet Høye / NRK

– Økningen av MI-allergi er bekymringsfull, og så voldsom at man må ta affære, sier Berit Granum, seniorforsker på Folkehelseinstituttet.

EU kommisjonen (SCCS) jobber nå med et forslag om å forby MI i produkter som blir værende igjen på huden. Dette blir støttet av Bransjeforeningen for kosmetikk. De skriver på sine hjemmesider at industrien ble enig om å utfase MIT/MI i denne typen produkter allerede i 2013.

– Vi har i dag såpass mye informasjon om at MI er allergifremkallende, så et nytt regelverk må på plass så fort som mulig, så vi unngår at flere blir syke, mener Granum på Folkehelseinstituttet.

For å beskytte folk mot allergi har SCCS også foreslått å senke grensen for hvor mye MI som blir ansett som trygt i produkter som skylles bort fra huden, såkalte «rinse-off» produkter (fra 0,1 % til 0,0015 %). Industrien og bransjen mener at dagens grenseverdier er dokumentert trygge.

– Trygt, mener bransjen

Finn Rasmussen

Finn Rasmussen, administrerende direktør i Vaskemiddelprodusentenes- og Kosmetikkprodusentenes forening mener dagens regulering av MI i produkter som skylles bort sikrer trygge produkter til forbruker.

Foto: Jarle Nyttingnes / Pressebilde

Bransjen har nylig oversendt dokumentasjon til SCCS på at dagens MI-bruk i «rinse-off» produkter er trygg.

– Det er ikke all tilstedeværelse av MI som gir opphav til utvikling av allergi. Dokumentasjonen vurderes nå av de fremste eksperter på området i EU, og en konklusjon er ventet i nær fremtid, sier Finn Rasmussen, som er administrerende direktør for både Vaskemiddelleverandørenes forening og Kosmetikkleverandørenes forening.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.