NRK Meny
Normal

– Kald håndvask er like bra som varm

Forskere mener at det ikke spiller noen rolle om du vasker hendene dine i varmt eller kaldt vann. I hvert fall ikke hvis målet bare er å bli kvitt ufarlige bakterier.

Håndvask

KALDT ELLER VARMT? En fersk studie konkluderer med at kald og kort håndvask er like bra som varm og lang.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

– Vår forskning viser at vannets temperatur ikke har noe å si, sier Donald Schaffner, en av forfatterne bak et nytt studie om håndvask, i en pressemelding.

Sammen med flere forskere ved det amerikanske universitetet Rutgers University har han undersøkt hva slags håndvask som mest effektivt fjerner bakterier, skriver Forskning.no.

Forskeren har smurt ufarlige bakterier på hendene til 21 personer flere ganger i løpet av et halvt år. Så har deltakerne fått beskjed om å vaske hendene sine i kaldt vann, i lunkent vann og i varmt vann. De har vasket hendene lenge og de har vasket dem i bare ti sekunder. De har brukt lite og mye såpe.

Bakteriene ble ifølge konklusjonen borte like lett med en vask i kaldt vann med lite såpe i ti sekunder som en varm, lang vask med mye såpe.

Tar ikke liv av bakteriene

Også tidligere studier har slått fast at temperaturen ikke har noe å si dersom målet er å kvitte seg med ufarlige bakterier.

– Selv om man ikke tar livet av dem, fjerner man likevel bakterier fordi man gnir hendene og skyller dem, sier Brian Kristensen ved Statens Serum Institut i Danmark til Forskning.

Selv om studien konkluderer med at det ikke er noe forskjell mellom mengden såpe som blir brukt, mener forskerne det er behov for å undersøke nærmere hva slags såpe som effektivt fjerner bakterier fra hendene.

Ørjan Olsvik

Ørjan Olsvik er professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø.

Foto: UiT

Forskjell på ufarlige og farlige bakterier

Studien er selvsagt ikke god nok grunn til å droppe håndvasken.

Fjerning av hudflora, det vil si bakterier som naturlig vokser på huden, nede i rynker og porer, er spesialisert til å gjøre nettopp dette. De kan danne biofilmer, tynne lag av bakterier som har egenskaper til å holde seg fast i huden. Rundt disse ligger det hudfett som vi produserer for å holde huden fuktig og smidig.

– Forfatterne av studien har brukt en bakterie som er helt ufarlig uten egenskaper til å holde seg fast. Når denne smøres på hendene ligger de utenpå fettlaget og vaskes da lett av med kaldt eller varm vann, sier Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, til NRK.

Såpe har også begrenset effekt.

– At såpe løser seg godt opp i lunket vann vet vi alle, og såpe løser også opp fettlag på huden og derfor har vi renere hender etter såpevask. Temperaturer under 40 grader har ingen spesiell effekt på å drepe bakterier.

Dermed er det fortsatt anbefalingen fra Folkehelseinstituttet som gjelder. Hele vasken, fra du fukter håndflatene til du slår av vannet, bør ta 40–60 sekunder.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.