Hopp til innhold

– Jukser med svensk datomerking

Kjøtt som er blitt for gammelt, males opp til kjøttdeig og får ny holdbarhetsdato. Ost kan være fire uker eldre enn hva datostemplingen viser. Ny avsløring ryster svensk matvarebransje.

Ost og kjøttdeig

En svensk avis avslører manipulering med holdbarhetsdato på blant annet muggost og kjøttdeig.

Foto: Illustrasjonsfoto: ColourBox

Kundene i en av Sveriges største matbutikker lures av datomerkingen, ifølge avsløringer i Aftonbladet. Ved hjelp av to butikkansatte har den svenske avisa avdekket tvilsomme rutiner for merking av matvarer.

Gunstein Instefjord, Fagdirektør mat og handel

– Svært alvorlig, mener Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

ICA Kvantum sør for Stockholm er en av Sveriges største matbutikker. Ifølge Aftonbladet blir oksekjøtt som har gått ut på dato, malt opp til kjøttdeig i butikken.

Deretter blandes den med annen kjøttdeig fra gris og lam, for så å bli pakket på nytt med ny holdbarhetsdato.

– Dette er en svært alvorlig sak. Vi har ikke grunnlag for å si at det foregår tilsvarende manipulering med datomerking i Norge. Men vi kan heller ikke se bort fra det, sier fagdirektør for mat og handel i det norske Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, til NRK.no.

Gamle oster selges som nye

De svenske avsløringene kom etter at to anonyme butikkansatte uavhengig av hverandre fortalte om forholdene. De hevder også at flere gamle oster selges som nye.

En hollandsk geitost var for eksempel fire uker eldre enn hva pakningen informerte om. Og en dansk muggost var 10 dager eldre enn angitt.

Andre typer ost er blitt utsatt for det samme, ifølge avisa. Også fersk laks skal ha fått nye datoer.

– Dette er ikke noe man snakker høyt om, sier én av de ansatte bak avsløringen.

Hun tror ikke kundene vet noe om det som skjer.

– Når det gjelder muggostene er det ingen overdrivelse å si at de kan være ganske lite friske etter slik håndtering, legger hun til.

Svenske butikker kan selge matvarer som har gått ut på dato, men bare hvis dette er tydelig merket på pakningen.

Mange overtramp

I Sverige er det kommunene som har ansvaret for kontroll av dagligvarebransjen. Aftonbladet har kontaktet alle landets 290 kommuner, og offentliggjør en oversikt som viser en rekke eksempler på sviktende rutiner og det avisa mener er regelrett juks.

Et par av de mest ekstreme funnene er yoghurt som gikk ut på dato i 2008 og en pakke kokosfett som var hele syv år for gammel.

Her er avisas liste over svenske matbutikker som har solgt gammel mat, fusket med datomerkingen eller fått en eller flere kommentarer fra kommuneinspektørerne de siste to årene.

– Viktig å melde fra

Forbrukerrådet i Norge viser til en kontroll som Mattilsynet gjorde av frittstående norske matbutikker i fjor. Den avdekket kritikkverdige forhold i ni av ti butikker .

– Dette understreker hvor viktig det er med en aktiv kontroll av butikkene. Og det har vi Norge. Mattilsynet gjennomførte 1400 kontroller av butikker og restauranter i fjor, sier fagdirektør Gunstein Instefjord.

– Derfor er det også viktig at forbrukere melder fra til Mattilsynet hvis de har mistanke om uredelighet i en matbutikk. Slike ting må registreres. Dette handler i bunn og grunn om et tillitsforhold mellom butikkene og forbrukerne, mener han.

Instefjord er overrasket over den svenske avsløringen.

– Alvorlige påstander

– Påstandene i Aftonbladet om gammel kjøttdeig er meget alvorlige hvis de er korrekte, skriver Mats Ovegård i en pressemelding. Han er sjef for butikkvalitet i ICA Sverige.

– Men ved grundige inspeksjoner har vi ikke sett noe som bekrefter disse svakhetene, legger han til.

ICA-ledelsen viser til to uanmeldte kommunale inspeksjoner siden 2010, samt kontroller fra eksterne kontrollbedrifter og selskapets egne granskinger. Ingen av dem har avdekket tilsvarende forhold i den aktuelle butikken utenfor Stockholm.

Huddinge kommune skal nå følge opp avisas avsløringer. – Det ønsker vi velkommen, sier Ovegård.

Når det gjelder kritikken om datomerking av ost, har han forståelse for at kunder kan bli urolige av det som er avslørt.

– Det er feilaktig og villedende å angi feil dato. Det skal aldri skje i en ICA-butikk, men dessverre har det hendt, sier kvalitetssjefen.

Atle Wold

Datoen for siste forbruksdag skal aldri forlenges, sier Atle Wold i det norske Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Ovegård forsikrer at butikkjeden har kontrollrutiner som gjør at kundene skal kunne kjenne seg trygge når de handler i ICA-butikkene.

Norske forbrukere handlet for mer enn 10 milliarder kroner på dagsturer til Sverige i fjor. En stor del av dette er matvarer.

LES OGSÅ:

Norsk praksis

I Norge kan kjøtt som er eldre enn "best før"-datoen males om til kjøttdeig. Men bare hvis kjøttet ikke har gått ut på dato ("siste forbruksdag").

– Hvis selgeren vurderer den hygieniske kvaliteten som tilfredsstillende, er det helt legitimt å ta slikt kjøtt ut av omsetningskjeden og gi det et "nytt liv" som kjøttdeig, sier seksjonsleder Atle Wold i Mattilsynet til NRK.no.

Han forteller at ingen av tilsynets kontroller hittil har gitt mistanke om manipulering av holdbarhetsdatoer på norske matvarer.

– Datomerkingen er en viktig del av våre kontrollrutiner. Datoen for siste forbruksdag skal uansett aldri forlenges, forteller Wold.

I Norge er det frivillig om produsenten velger å merke matvarene med pakkedato. Det er kun "best før" og "siste forbruksdag" som er obligatoriske krav til datomerkingen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)