– Jerntabletter er svært farlige for barn

Mange reseptfrie legemidler kan være farlige for småbarn. Jerntabletter og nikotinpreparater er verstingene.

Barn med medisiner

Paracetamol er bare en av mange typer medikamenter som kan være farlige for små barn.

Foto: Maria Elsness / NRK

Barn reagerer kraftigere på legemidler enn voksne. Reseptfrie medikamenter som i utgangspunktet er relativt harmløse for voksne, kan gi dramatiske virkninger på små barn som finner og spiser dem.

– Jerntabletter, som finnes i mange norske hjem, er svært farlige for barn. Selv små doser kan gi forgiftning, forteller medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

– I verste fall er medikamentet dødelig hvis den lille får i seg mye og det ikke blir oppdaget tidlig nok, sier han til NRK.no.

Røykeslutt og sigaretter

Steinar Madsen

– Mange er ikke klar over hvor skadelig også reseptfrie legemidler kan være for barn, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

Også nikotinprodukter som brukes til røykeslutt, og som voksne tåler godt, bør holdes langt unna nysgjerrige barnefingre.

– Fordi barna har mindre kroppsvekt, får de raskere nikotinforgiftning. Det kan gi både hjerterytmeforstyrrelser og alvorlig blodtrykksfall, sier Madsen.

Av samme grunn oppfordrer han røykere til ikke å la sigarettpakker ligge henslengt her og der. Tobakk er farlig for smårollinger av flere grunner.

Mange bekymrede foreldre

En ny kampanje er lansert for å få oss til å rydde opp i medisinene våre.

– Mange er ikke klar over hvor skadelig også reseptfrie legemidler kan være for barn. Derfor anbefaler vi sterkt at alle rydder i medisinene. Hold dem unna barna, og leverer det du ikke bruker til apoteket, lyder Steinar Madsens råd.

– Her snakker vi om helt unødvendige lidelser. Alle slike forgiftninger hos barn kan jo forebygges. Derfor er denne ryddekampanjen så viktig, mener han.

Jern og nikotin er bare et par eksempler på preparater som skal holdes unna småbarn.

I fjor fikk giftinformasjonen hele 3.539 henvendelser fra bekymrede foreldre til barn som fikk i seg legemidler. Produkter med fluor er det aller vanligste (se faktaboks).

Henholdsvis 79 og 37 av henvendelsene gjaldt jernpreparater og nikotinlegemidler.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)