Hopp til innhold

– Ioniserte produkter lurer forbrukeren

Ioniserte produkter skal gi deg både bedre hud og sunnere vann. – Har ingenting med vitenskap å gjøre, sier kjemiprofessor.

Hårføner og spray

Den avbildede hårføneren skal frigi sateng-ioner, mens ansiktssprayen skal inneholde ionisert vann, ifølge emballasjen.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Det høres fint ut når du leser reklamen, men jeg ser ikke helt hvordan dette skal kunne skje i virkeligheten.

Slik kommenterer kjemiprofessor Carl Henrik Gørbitz påstandene om hårfønere som sender ut satengioner, og ansiktssprayer som inneholder ionisert vann.

Ionisering er et begrep som stadig brukes i markedsføringen av ulike produkter, og skal gi både glattere hud og sunnere vann. Men kjemiprofessoren er skeptisk til om produktene holder det de lover.

– Dette har i alle fall ingenting med vitenskap å gjøre, sier han til NRK.no.

Lover glatt hår med satengioner

Braun hårføner med Iontec

Brauns Satin-Hair-serie skal frigi sateng-ioner.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK
Carl Henrik Gørbitz

Carl Henrik Gørbitz er professor i kjemi.

Foto: Universitetet i Oslo

Statisk elektrisitet og tørt hår kan være et problem for mange, og elektronikkgiganten Braun er bare en av mange produsenter som lager hårfønere med ioner som skal forhindre dårlige hårdager.

«[Hårføneren] produserer en rik strøm med satengioner som omkranser hvert enkelt hårstrå. Ionene stresser ned håret, gjør det mindre krusete og statisk og bidrar til å få fram hårets naturlige skjønnhet og glans», står det i informasjonsbrosjyren som følger med en av deres nyeste hårfønere.

For dem som ikke husker alt de lærte i naturfag, så er ionisering en prosess hvor man flytter elektroner. På den måten blir et atom eller molekyl positivt ladet, samtidig som et annet blir negativt.

Et eksempel på dette er sterke elektriske utladninger som lyn, hvor elektronene rives bort fra atomene, og man sitter igjen med positivt ladete ioner som sammen med elektroner med negativ ladning danner en såkalt plasma. Den eksisterer bare en kort stund før elektronene finner veien tilbake til atomene igjen. Å lage ioner med negativ ladning fra luft er derimot ikke like enkelt.

– Det er mange produsenter som reklamerer med hårfønere som lager negativet ladede ioner, men jeg har ennå ikke sett konkret forskning som forklarer hvordan dette gjøres, sier Gørbitz.

– Man kan ikke ionisere noe og holde det stabilt uten å ha et annet stoff med motsatt ladning der samtidig, forklarer han videre.

– Ionisert vann med tilførte edelstener

Mac Mineralize

Macs Mineralize-serie skal inneholde ionisert vann.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Også ionisert vann skal være løsningen på mange problemer, skal vi tro reklamen.

I vår kom kosmetikkprodusenten Mac med en serie produkter som inneholder det spesielle vannet, fremstilt på en meget eksklusiv måte.

Slik forklarer Live Apelland, makeupartist på Macs internasjonale lag, hvordan produktet er blitt til:

– Enkelt forklart er det vann som har blitt tilført edelstener som gjør at det får ladede ioner, forklarer hun til kvinnemagasinet Stella.

– Ionene i vannet får da motsatt ladning til ionene på huden. Ingrediensene tas mer effektivt opp av huden fordi de motsatte ionene trekkes mot hverandre som en magnet, forklarer hun videre.

Hun understreker også at det ikke er det ioniske vannet i seg selv som gjør at produktene er blitt populære, men at det bare er en av en rekke ingredienser.

– Ionisert vann blir gass

Men kjemiprofessor Gørbitz har problemer med å forstå hvordan det ioniserte vannet skal bidra til en bedre ansiktsspray.

– Man kan i prinsippet ionisere vann, men da slutter det å være vann. Det skjer for eksempel ved elektrolyse av vann, hvor helt andre gasser blir skapt.

Samtidig som Gørbitz er skeptisk til prosessen som ligger bak det såkalte ioniserte vannet, så mener han det ikke finnes noen grunn til å bruke slikt i kosmetikk.

– Hvorfor man skulle brukt ionisert vann i kosmetikk skjønner jeg ikke. Det finnes en rekke ioner i de fleste skjønnhetsprodukter, men dette er oppløste salter, og har ingenting med vannet å gjøre, sier Gørbitz til NRK.no.

– Høres vitenskapelig ut

Pernille Nylehn

Pernille Nylehn er lege og spesialist i allmennmedisin.

Foto: NRK

– Det kan være to grunner til at slike produkter blir markedsført og solgt. Enten kan ikke selgerne kjemi, eller så satser de på at kjøperne ikke kan det.

Slik kommenterer Pernille Nylehn trenden med ioniserte produkter. Hun er spesialist i allmennmedisin, og har en blogg hvor hun skriver om ulike helsetrender.

– Produsentene som reklamerer for ionisert vann bruker betegnelser som høres vitenskapelige ut, men som forutsetter at kunden ikke kan grunnleggende kjemi og fysikk, sier Nylehn til NRK.no.

Hun mener at de som bruker penger på slike produkter betaler en forholdsvis høy pris for noe de enkelt kan få tak i gjennom springen.

– Det finnes ingen dokumentasjon på at ionisert vann hverken er sunnere eller gjør deg penere enn vanlig vann.

– Et virkelig gjennombrudd

Ifølge leder for avdeling for vitenskapelig formidling i Braun, Dr. Miriam Rietzler, er den ladede luften som kommer fra hårføneren noe mer enn bare en reklamegimmick.

– Våre forskere gjorde et virkelig gjennombrudd da de fant ut at ionisering var den perfekte måten for å få et hår som både ser sunt ut og er enkelt å holde styr på, sier Rietzler til NRK.no.

Ved å føre luft over en spiss som utskiller elektroner skal hårføneren skape en strøm av negativ ladet luft. Denne skal videre fjerne problemer med statisk elektrisitet i håret.

– Ifølge våre tester blir håret enklere å gre, forteller hun videre. – Og fordi de negativt ladede ionene gir en ”satengliknende” følelse til håret ved at det blir glattere og mykere, så har vi kalt dem ”satengioner” i vår reklame, sier Rietzler.

Anbefaler ikke oksygenioner

Martin Ystenes

Martin Ystenes er professor i kjemi.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

NRK.no har også vært i kontakt med kjemiprofessor Martin Ystenes, som har sett på virkemåten til de ioniserte produktene. Han mener det finnes lite vitenskapelig dokumentasjon som støtter produsentenes forklaringer.

– For noen år siden hadde vi en luftionisator på kontoret, men vi klarte aldri helt å finne ut hvordan denne egentlig skulle fungere. Derfor forsvant den også fort ut igjen.

Ifølge Ystenes kan det derimot være bra for håret ditt at de ioniserte produktene ikke fungerer, siden en masse ladede partikler i håret ikke nødvendigvis er bra.

– Man kan godt ionisere oksygenet i luften, men da blir det veldig reaktivt. Ved en slik prosess får oksygenet mange av de samme egenskapene som peroksid, et stoff som blant annet brukes i hårbleking.

Les om flere ioniserte produkter i denne artikkelen fra kvinnemagasinet Stella.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)