NRK Meny
Normal

– Ikke tell kalorier

Middelhavsdiett og næringsrik mat er det beste for å unngå overvekt, ifølge en fersk artikkel skrevet av verdensledende leger.

spiseforstyrrelser

Næringsrik mat er nøkkelen til å få kontroll på vekten, mener internasjonalt anerkjente leger.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– En kalori er ikke bare en kalori, sier professor David Haslam til BBC.

Han er leder av National Obesity Forum i England, og gir støtte til en fersk artikkel publisert i Postgraduate Medical Journal. Her går flere leger går sammen og kritiserer slankeindustriens fokus på kaloriinntak.

Mener nasjonale råd er naive

Nøtter

Fettrike nøtter er bra for å gå ned i vekt, mener leger.

Foto: Colourbox.com

Legene slår et slag for mer næringsrik mat. En middelhavsdiett bestående av blant annet nøtter og oliven er bedre for å oppnå varig vekttap enn lavkalori-dietter, mener de.

Frukt og grønnsaker er også viktig. I tillegg vil dette redusere faren for hjerteinfarkt og slag.

Overvekt er en av nåtidens største helseutfordringer. Nasjonale kostråd handler i stor grad om å kalorikontrollere kosten.

– Det er naivt å tro at kroppens komplekse hormonelle og nevrologiske appetittsystem reagerer likt på ulike stoffer i kosten, sier Haslam.

Anbefaler mer fett

Ved å flytte fokus over på næringsrik kost, kan man få relativt raske resultater, ifølge legene.

– Det er mer ansvarlig å fortelle folk at de må konsentrere seg om å spise næringsrik mat. Det kommer til å ha en innvirkning på den enkeltes helse veldig raskt, sier en av hovedforfatterne, kardiologen Aseem Malhotra.

– Vi vet at en tradisjonell middelhavdiett, som har et høyere fettinnhold, har beviselig redusert risikoen for hjerteinfarkt og slag innen kun få måneder etter omlegging av kostholdet, sier han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.