NRK Meny
Normal

– Badebilder av barna dine har ikke noe på nett å gjøre

Henvendelser fra personer som finner opplysninger om seg selv på tvilsomme nettsteder er økende. Datatilsynet advarer nå mot å legge ut feriebildene på nettet.

Solkrem

Man mener selv at bildene av barna er uskyldige, men jeg råder til å vurdere om det er noe som må legges ut på Facebook, sier prosjektleder ved Datatilsynet, Ole Morten Knudsen.

Foto: Sigrid Olsson / ColourBox

Ole Morten Knudsen

Så langt i år har Datatilsynet mottatt nesten 3000 henvendelser. At man finner informasjon om seg selv på mindre kjente nettsteder er et økende problem, sier Ole Morten Knudsen.

Foto: hans fredrik asbj¿rnsen
Bikini

- Badebildene dine kan enkelt manipuleres og dukke opp i andre kontekster, advarer Datatilsynet.

Foto: Michèle Constantini / Colourbox

Datatilsynet har mottatt 2969 henvendelser til sin tjeneste slettmeg.no så langt i år. Disse henvendelsene gjaldt krenkelser som verserte på over 400 forskjellige nettsider.

Nettstedet det kom flest henvendelser om, var ikke overraskende, Facebook.

Nå advarer tjenesten om at sesongens feriebilder fra stranden veldig enkelt kan misbrukes på nettet.

– Mange mener selv at badebilder av barn er uskyldige, men vi råder til å vurdere om dette er noe som må legges ut på nettet, sier Ole Morten Knudsen prosjektleder ved Datatilsynets tjeneste Slettmeg.no til NRK.no.

– Barna har kanskje ikke et ønske om å finne bilder av seg selv i ulike sammenhenger på nettet senere i livet, fortsetter Knudsen.

Mange glemmer at uskyldige bilder av barn kan dukke opp på nettsider med pedofilt innhold.

– Helt uskyldige bilder av barn som spiser is kan manipuleres og misbrukes. Med teknologien i dag kan både barn og voksne fremstilles nakne uten problemer, sier Knudsen.

Auto-generert informasjon

Den generelle informasjonen man finner om deg på for eksempel Facebook og på blogger kan bli koblet opp med tvilsomme nettsider. Mange nettsteder har funksjoner som automatisk henter inn, og publiserer informasjon fra andre.

– Vi hadde flere tilfeller hvor personer hadde søkt seg opp på Google og fikk søketreff på pornografiske nettsteder. Administratorene hadde, av ukjent grunn, automatisk hentet inn navn på privatpersoner, og publisert disse på sin side, forteller Knudsen.

– Plutselig dukker rektoren din fra barneskolen opp på en tvilsom side, uten at han eller hun ønsker det, sier han.

– Vær kritisk til trådløse nettverk

Slettmeg.no har også fått henvendelser om at opprettere av åpne trådløse nettverk har hentet ut all informasjon om brukeren. Når man er ute og reiser mye i ferietiden kobler man seg opp på ulike åpne trådløse nettverk på fly, tog og kafeer. Knudsen mener man heller bør bruke mobilen til å surfe på nettet.

– Bakmenn setter opp et nettverk som ser ut som et normalt nettverk, men det styres av en maskin som henter ut all informasjon. Vær forsiktig med åpne trådløse nettverk. Spør hotellresepsjonen hvilket nettverk som er deres, og bruk det, råder Knudsen.

Små nettsteder skaper hodebry

Mange sliter med opplysninger lagt ut på kjente nettsider som Google og Myspace, men det er ikke de eneste nettstedene Datatilsynet mottar henvendelser om.

Nå finner man finne informasjon om seg selv på mindre kjente nettsteder, som for eksempel på Sexjenter.net.

– Norske nettbrukere finner også informasjon om seg selv på langt mindre kjente nettsteder som Soqor.net, Radaris.com og det kanskje mer uheldige nettstedet å havne på, Sexjenter.net, sier Knudsen.


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.