Hopp til innhold

– Ikke bruk duftlys på visning

Flere eiendomsmeglere har opplevd at folk snur på visning så snart de kjenner lukten av duftlys.

Duftlys

– Det er duftstoffene som er tilsatt stearinlysene folk kan reagere på i ulik grad, sier seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Knut Rickoff Christensen, Eiendomsmegler i Eie Eiendomsmegling

Knut Rickoff Christensen mener at duftlys kan skremme enkelte bort fra visning.

Foto: Eie Eiendomsmegling

– Det har skjedd at folk står på trappen og sier at de ikke kan gå inn fordi de er allergiske og blir dårlige av duften, sier Knut Rickoff Christensen i Eie Eiendomsmegling i Oslo.

Ola Mogseth fra DNB Eiendom i Trondheim er også kjent med problemet.

– Jeg vet at folk har forlatt visninger på grunn av den sterke lukten fra duftlys, sier han.

Vansker med å puste

– Det er duftstoffene i stearinlysene folk kan reagere på i ulik grad, sier Berit Granum, seniorforsker ved Folkehelseinstiuttet til NRK.

Det finnes en lang rekke duftstoffer, og det er individuelt hvilke som trigger en reaksjon hos hver enkelt.

– Noen kan for eksempel reagere på sitrusdufter, andre på kaneldufter, sier hun.

Inger Rudnes, helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, forteller at typiske reaksjoner er rennende og kløende nese og øyne.

– Noen kan også få hosteanfall og vansker med å puste. Astmatikere er mest utsatt, fordi de allerede har overfølsomme slimhinner, sier rådgiveren.

Inger Rudnes, Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet

- Det foreligger få effektive behandlingstiltak annet enn å hindre eksponering, sier Inger Rudnes, helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

Foto: Tore Fjeld

Rudnes forteller at det ikke finnes tilstrekkelige undersøkelser i Norge som gir nøyaktige tall på hvor mange som er rammet av overfølsomhetsreaksjoner fra dufter. Men Astma- og Allergiforbundet har hatt en kraftig økning av henvendelser fra folk som sliter.

– Mange forteller at de er så plaget at de må holde seg unna steder der de kan utsettes for sterke duftstoffer, forteller Inger Rudnes.

Allergieksperten mener derfor det er helt forståelig at folk snur på visning når de kjenner den kjemiske lukten.

Ikea og Kremmerhuset er blant mange butikker som selger duftlys, og de er klar over problemet.

– Vi har fått noen få henvendelser på sosiale medier fra personer som selv oppgir at de er sensitive for lukt. De har stilt spørsmål rundt plasseringen av lysene i varehuset, men vi har ikke registrert noen klager eller tilfeller av allergiske reaksjoner på våre duftlys, sier Kristian Willanger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea.

Christina Lam er innkjøper i Kremmerhuset. Hun forteller at de er klar over at enkelte kan reagere på dufter, men at de ikke har fått noen konkrete henvendelser fra kunder angående dette.

– Bak heller boller

Kathrine Waaler, Eiendomsmegler i DNB Eiendom i Tromsø

Kathrine Waaler oppfordrer folk til å pakke bort duftlysene før visning.

Foto: Kjell Jenssen

Kathrine Waaler, eiendomsmegler i DNB Eiendom i Tromsø, har fått tilbakemeldinger på at folk også blir svært kvalme av å gå rundt i en bolig som dunster parfyme. Det gjelder spesielt vaniljelukt.

– Noen ganger har det vært så ille at de må komme seg ut, så dette er et problem vi må ta på alvor, understreker hun.

Megleren oppfordrer derfor boligselgere til å ta grep.

– Ikke bruk duftlys på visning. Bruk heller vanlige stearinlys, og hvis du absolutt vil spre lukt i boligen, kan du heller bake boller.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)