– Holder å vaske babyen med vann

Daglig bruk av krem og stellesalve på babyen er helt unødvendig, mener eksperter. Rent vann er mer enn nok.

Barn smøres med hudkrem

Vær forsiktig med bruken av barnekrem, mener eksperter. Vann og klut fikser det meste, lyder deres råd.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Hyppig bruk av stellesalve, for eksempel etter hvert bleieskift, kan være en utfordring for sart babyhud.

Tørr og irritert hud kan bli resultatet, ifølge Forbrugerrådet i Danmark. Dessuten kan kremer med parfyme eller konserveringsmidler også føre til allergi.

– Huden er et fantastisk organ som reparerer seg selv helt fra fødselen. Babyer trenger normalt ikke kremer og salver, sier jordmor Siri von Krogh hos altformamma.no.

Hun mener at parfymefri krem er greit å bruke hvis babyhuden er irritert, eller mot atopisk eksem og andre hudproblemer. Men ikke ellers.

– Vann uten såpe er og blir det beste når barnet skal stelles, sier von Krogh til NRK.no.

Morsmelk

Siri von Krogh

Huden er et fantastisk organ som reparerer seg selv helt fra fødselen av, sier jordmor Siri von Krogh.

Foto: Privat

– Dagens bleier suger opp fuktighet svært effektivt. Så lenge babyen bare får morsmelk, er avføringen lite skitten. Da er vann tilstrekkelig når kroppen skal vaskes, forteller jordmoren.

Når barnet har begynt å spise fast føde, kan du ifølge Siri von Krogh bruke litt såpe i vannet hvis avføringen lukter sterkt. Vel å merke såpe uten parfyme.

Astma- og Allergiforbundet er enig i at vann og klut fikser det meste hos de minste.

– Folk har langt på vei mistet evnen til vanlig god hygiene. Det fokuseres så sterkt på renslighet at man tror det trengs mange remedier. Vi glemmer at rent vann ofte er det beste hjelpemiddelet, sier forbundets helsefaglige rådgiver Anna Bistrup.

Hun viser til at allergi hos barn er et økende problem.

– En teori er at immunforsvaret hos de små tidligere ble utfordret i litt større grad enn i dag. Nå lever vi så sterilt og rent at det kan bli en utfordring for dem, sier Bistrup.

– Man skal selvsagt være påpasselig hvis babyen får bleieutslett. Men ellers er det mer enn bra nok å kun bruke vann til den daglige kroppsvasken, sier hun.

Sinksalve

Uparfymert sinksalve er et godt hjelpemiddel mot sår hud, ifølge Kent Hart, Astma- og Allergiforbundets fagsjef for biologi og kjemi.

– Sinksalven lager en barriere som skiller avføringsbakteriene fra huden. Og ved å forhindre vanntap kan den hjelpe huden til å bygge seg raskere opp igjen om den er sår. Det kan være nyttig i en periode. Men verken denne eller andre kremer bør brukes forebyggende på små barn, med mindre det er indikasjoner fra lege som tilsier noe annet, sier han.

– Husk at barnet ikke kan velge selv. Eventuelle hudproblemer eller allergier vil være en "gave" for livet. Bruk babysalve hvis det trengs, men hold deg unna ellers, lyder rådet fra Kent Hart.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.