Hopp til innhold

– Google straffer Bolia

For to uker siden viste FBI hvordan Bolia har jukset seg til topp-plasseringer for om lag 30 populære møbelsøkeord på Google. Nå har søkegiganten tatt affære. Bolia raser nedover listene.

Google
Foto: Scanpix

 

I over ett år dominerte Bolia møbelsøk på Google. Søkte du for eksempel på «sofa» eller «hagebenk» før påske, mente Google at Bolia hadde den mest relevante nettsiden for deg. Om lag 30 andre populære møbelsøkeord brakte deg også til Bolia.

 

 

Google, Bolia, hagebenk-søk

Etter at FBI for to uker siden viste hvordan Bolia har lurt Google ved å manipulere seg til topps på listene, har dette nå endret seg. I dag finner du ikke Bolia på de første 1000 treffene ved søk etter «sofa». De fleste av Bolias nettsider som tidligere toppet på Google finner du nå på plasseringer mellom 20 og 100. Ingen er lenger blant topp ti.

Spesielt interesserte kan lese Sverre Sjøthuns blogg-innlegg om Google og Bolia her.

– Google har ryddet opp i jukset til Bolia. Vi har tatt bort informasjon som ikke er relevant og som ikke er til nytte for brukeren av Google. Det har endret søkeresultatene, sier Knut Magne Risvik i Google Norge.

– Har fått en «penalty»

Google vil selv ikke bruke uttrykk som at de nå har straffet Bolia. Norske eksperter som jobber med søkemotoroptimalisering mener imidlertid at dette er snakk om straff for Google-juks.

– For meg ser det ut til at Bolia har fått en «penalty» etter programmet. Disse sidene har vært inne i google sin indeks i mange år. Og først etter at FBI gjorde Google oppmerksomme på det  falt de på resultatet på de fleste søkeord som peker til disse skreddersydde sidene. Dette er et sikkert tegn på at Google har gitt Bolia en «penalty». Bolia har slettet de sidene som inneholdt produkter som de ikke hadde. Men Google sin robot har enda ikke oppdatert dette, så for meg så ser det ut til at Google har gjort en manuell justering av relevansen med tanke på Bolia, sier seniorrådgiver Roar Eriksen i Tarantell.

Bolia er imidlertid fortsatt en god kunde for Google når det gjelder kjøp av reklameplass. Om topplasseringene på de organiske treffene er tapt, så er det verdt å merke seg at Bolia troner høyt blant annonsene til Googles møbelsøk.