Hopp til innhold

– Gift i treningstøy

– Dette er potensielt farlig og helt unødvendig å bruke i treningstøy. Overlege advarer mot bruk av sølv og antibakterielle midler for å hindre svettelukt.

Treningstøy

Dette er noen av plaggene som omfattes av undersøkelsen.

Foto: Kjell Erik Moen / NRK

Nanosølv og andre antibakterielle stoffer brukes for å hindre vond lukt i treningstøy. Det kan skade miljøet og bidra til større forekomst av bakterier som er resistente mot antibiotika.

Overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet er klar når det gjelder denne praksisen. – Dette bør produsentene slutte med så fort som mulig, sier han.

Flere produsenter av sportstøy bruker sølv og andre stoffer for å drepe bakterier i tøyet, ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender.

Det er bakterieveksten som skaper vond lukt i klærne etter trening og svetting. Problemet er at når klærne vaskes, skylles sølvet eller eventuelle andre midler som brukes ut i avløpet og ender i miljøet.

– Der er det giftig både for livet i havet og i ferskvann, sier Steinbakk og fortsetter:

– Det vi frykter mest når det gjelder oss mennesker er at sølv og andre antibakterielle stoffer kan bidra til at det blir mer bakterier i miljøet som er resistente mot antibiotika. Når disse bakteriene kommer tilbake til oss mennesker, for eksempel gjennom maten vi spiser, kan de gjøre at også vi får mer av de resistente bakteriene i vår tarmflora, sier han til NRK.

– Kan bli motstandsdyktige

Martin Steinbakk

Resistente bakterier i tarmfloraen hos friske mennesker øker dramatisk, forteller overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

– Disse bakteriene, eller andre bakterier i vår tarm som har plukket opp resistensegenskapen, kan så forårsake infeksjoner hos oss mennesker som vil være umulige å behandle fordi bakteriene er blitt motstandsdyktige mot antibiotika, sier Martin Steinbakk.

Han peker på at studier viser at forekomsten av resistente bakterier i tarmfloraen hos friske mennesker har økt dramatisk de siste 10–15 årene.

Framtiden i våre hender (FIVH) har gjort spørreundersøkelsen hos de vanligste merkevarene på det norske markedet for å finne ut hvilke produsenter av treningstøy som bruker sølv eller andre antibakterielle stoffer.

– Vel halvparten sier at de bevisst velger å ikke bruke slike midler. Av de norske produsentene som er spurt, er det kun Swix og Norrøna som oppgir å bruke dette, sier FIVH-leder Arild Hermstad.

Se hele undersøkelsen her.

Ifølge Miljødirektoratet er bakteriehemmende midler lite effektive mot vond lukt.

– Luktbehandling av miljøhensyn

Truse fra Norrøna

Denne Norrøna-trusa er satt inn med sølvsaltstoffet Polygiene for å hindre lukt.

Foto: Kjell Erik Moen / NRK

Norrøna bruker stoffet Polygiene i sitt tekniske undertøy. Norrøna understreker at polygiene er sølvsalter, ikke nanosølv.

Torbjørn Rodt, csr-sjef hos Norrøna, sier at de bruker luktbehandling av miljøhensyn, fordi behandlet tøy kan vaskes sjeldnere enn annet tøy. I tillegg kan man da lage tøyet av resirkulerbart polyester.

Swix oppgir at det antibakterielle middelet Quarternary Ammonium Compounds benyttes i deres RaceX-kolleksjon.

Swix påpeker at middelet er strengt regulert under merkeregistreringene Øko-Tex og EPA, og at de i videreutvikling av undertøyet også vil se på antiluktbehandlingen.

I tillegg er det sølv i fire Swix-plagg. På spørsmål fra NRK Forbrukerinspektørene forklarer produktsjef Atle Bjerkli at dette skyldes en produksjonsfeil. Swix har nå byttet leverandør for å unngå sølv i framtiden.