Hopp til innhold

– Fortsatt pinlig med nettdating

Selv om vi fortsatt ikke skryter av å ha truffet kjæresten på nettet, er det slik at stadig flere tar teknologien i bruk i jakten på en livspartner.

En rekke par møtes gjennom nettdatingnettsider.

Nesten én fjerdedel av oss har gjort det, men nettdating er fortsatt flaut å innrømme i mange kretser.

Foto: Juha Tuomi

– For et par år siden anslo vi at én million nordmenn hadde prøvd nettdating, men det finnes jo ingen sikre tall, sier kulturhistoriker Nina Bratland ved Norsk Telemuseum til nrk.no.

Etter som mange registrerer seg på et nettsted uten å bruke profilen, noen registrerer seg flere steder, mens andre ikke registrerer seg i det hele tatt, er det vanskelig å si hvor mange av oss som egentlig søker elektronisk lykke.

Les også: Har du møtt den rette på nett?

Fant lykken på nett

– Det vi kan si, er at det flere som nettdater enn mange tror, understreker Bratland.

Det er heller ikke lett å si hvor mange som har funnet varig lykke via nettet, men de finnes. Anne Elisabeth og Morten Trevland er ett av parene som ikke har problemer med å komme ut av nettskapet i forbindelse med utstillingen Nettdating – følelser i flyt ved Norsk Telemuseum i Oslo.

Les også: Hekta på nettdating

De tok uavhengig av hverandre en relasjonstest på en datingside, og fikk til svar at de var som skapt for hverandre.

– Vi møttes første gang på 17. mai, så kom Anne på besøk en uke i juni, og i juli flyttet vi sammen, forteller Morten Trevland.

I fjor sommer lot de seg smi i Hymens lenker, og ett år senere ser alt ut til fortsatt å være fryd og gammen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

nettdating
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fortsatt flaut

Samtidig er det mye som tyder på at selve nettdatingen ofte blir utelatt fra bryllupstalene.

– Det er fortsatt en sterk forestilling der ute om at det er flaut å nettdate. Tidligere tenkte man vel at det bare var nerder og andre som ikke klarte å skaffe seg partnere på vanlig måte som måtte lete på nettet, men de siste årene har det faktisk blitt veldig mye mer vanlig og akseptert, forteller sosiolog Ingvild Sommer.

Les også: Kvinner er mest på nett

Hun er prosjektleder på Q500, som i likhet med Match.com og Møteplassen.no spesialiserer seg på å spleise mennesker.

– På Q500 produseres det rundt 50 par i måneden, ifølge opplysninger brukerne selv gir når de avslutter brukerkontoen sin, sier Sommer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hardere konkurranse

Men skal vi tro sosiologen er det ikke lenger bare-bare å imponere noen foran PC-skjermen. Det stadig økende tilsiget av kvinnelige sjekkere de siste årene kan ha gjort guttene noe mer kresne:

– Det er rett og slett blitt flere om beinet. Er du jente og vil få deg en date i dag, må du nok legge ned litt mer innsats og ta med initiativ enn tidligere, råder sosiolog Sommer.

Les også: Psykolog: – Nettdating er ikke flaut

Er du derimot fortsatt ikke helt klart for å kaste deg ut i nettdatingen, kan du først ta deg en tur på Telemuseet og starte mykt med litt mobildating i stedet. Ved å laste profilen din rett opp på veggen via mobilen, kan du både bidra til utstillingen og muligens få deg en date i samme slengen.