– Fortsatt mye kreftfremkallende stoff i mat

Ny rapport viser fortsatt høyt innhold av kreftfremkallende akrylamid i enkelte matvarer. Mattilsynet er bekymret.

Potetgull og pommes frites

Potetgull og pommes frites kan inneholde betydelige mengder skadelig akrylamid, viser Mattilsynets nye test.

Foto: Montasje: Colourbox/ScanStock

En analyse av 171 matvarer på det norske markedet viser at innholdet av det skadelige kjemikaliet akrylamid ikke går ned slik myndighetene hadde håpet på.

Kun i knekkebrød og i pommes frites som tilberedes hjemme ser det ut til at nivået synker. Men variasjonene er store.

Hos en hurtigmatkjede i Oslo ble det funnet pommes frites med 1300 mikrogram akrylamid per kilo, mens tilsvarende produkt hos et annet spisested i samme kjede "bare" hadde 250 mikrogram.

Chips og annen potetsnacks har aller mest, med inntil 2900 mikrogram akrylamid per kilo.

Kjemikaliet akrylamid dannes naturlig ved steking, grilling, fritering og ovnsbaking av stivelsesrike råvarer som poteter og kornbaserte produkter.

Mengden avhenger av temperatur (over 120 grader) og steketid. Kjemikaliet regnes som kreftfremkallende og skadelig for arvestoffet. Kvinner er mer utsatt enn menn.

EUs organ for mattrygghet fastslo i fjor at akrylamid er et folkehelseproblem.

Barnemat bekymrer

Randi Edvardsen

Randi Edvardsen i Mattilsynet anbefaler å unngå hardsteking av maten.

Foto: Mattilsynet

Mattilsynet mener det er ekstra bekymringsfullt at noen typer barnemat inneholder mye akrylamid.

To typer potetsnacks for barn er undersøkt. Ett av dem inneholdt 2000 mikrogram akrylamid per kilo, mens det andre bare hadde 45 mikrogram.

Blant syv frokostblandinger beregnet for barn varierte innholdet fra 570 til rundt 10 mikrogram.

Samtidig viser den nye undersøkelsen at nivået er lavt i barnegrøt, etter en betydelig nedgang siden 2008.

– Vi kommer nå til å ha ekstra fokus på akrylamid i barneprodukter. Barn er mer utsatt enn voksne for skadevirkninger fra alle typer stoffer, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet til NRK.no.

Hun understreker at analysen gir et øyeblikksbilde som kan endre seg ved en ny test. Derfor er det vanskelig å vurdere om situasjonen generelt er blitt verre.

– Men den er i hvert fall ikke blitt bedre, slik vi hadde ønsket og forventet, sier hun.

– Unngå hardsteking

Espresso

Brenning av kaffebønner danner akrylamid. Derfor mener Mattilsynet at stordrikkere bør redusere inntaket av kaffe.

Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock

Ekspertene har foreløpig ikke nok kunnskap til å fastsette en faregrense for akrylamid.

– Man vet rett og slett ikke hvor mye av dette stoffet som skal til før det blir helseskadelig. Vi venter nå på en ny risikovurdering fra EU, og har også bedt den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet beregne hvor mye akrylamid folk får i seg. Det kan gi et bedre grunnlag for konkrete anbefalinger, sier Edvardsen.

Akrylamid oppstår ikke bare i industrien, men også på kjøkkenet hjemme.

– Vårt råd er å begrense inntaket av stekt og fritert mat med mye stivelse, og spesielt unngå hardsteking. Mørkebrun stekeskorpe er et faresignal, sier Edvardsen.

– Chips, kjeks og potetsnacks bør man også være forsiktig med, ettersom innholdet av akrylamid kan være betydelig, sier hun.

Mattilsynet anbefaler også at stordrikkere av kaffe reduserer inntaket, fordi akrylamid dannes når kaffebønnene brennes.

Matindustrien jobber kontinuerlig med å redusere dannelsen av akrylamid i produktene, forteller administrerende direktør Gaute Lenvik i NHO Mat og Drikke.

– Dette er et arbeid som har pågått i mange år og som fortsetter med full styrke, sier han til NTB.

Noen fakta fra undersøkelsen:

  • Bare ett av de 12 brødene i testen var nesten helt uten akrylamid.
  • Frokostblandinger for barn inneholder gjennomsnittlig mer akrylamid enn voksen-produktene.
  • Mengden akrylamid varierer mest i flatbrød, kjeks, potetsnacks og spiseklar pommes frites.
  • Testen ble gjennomført for Mattilsynet i fjor av den internasjonale laboratoriegruppen Eurofins.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)