NRK Meny
Normal

– Foreldre bør ta «Trekant»-praten

Hvis poden skrur av det omdiskuterte TV-programmet «Trekant», ser han eller hun det kanskje likevel - i nett-TV. - Foreldre bør benytte anledningen til å prate med barna om sex, sier sexolog.

Trekant 3:7

Hver uke blir de tre programlederne i «Trekant», Pia, Thomas og Marie, introdusert for et nytt tema, for så å bli sendt ut på individuelle oppdrag for å lære, utforske og oppleve hva som finnes i den seksuelle verden.

Foto: NRK

Haakon Aars

Sexolog og psykiater Haakon Aars understreker at sexpraten ofte kommer for sent.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Episode 2 av denne sesongens «Trekant» er vist nærmere en million ganger i nett-TV. Det er langt over gjennomsnittet.

«Nytt på nytt» er vanligvis NRKs aller mest populære program på nett - og er til sammenlikning vist rundt 125.000 ganger fra samme uke.

– Når man skjønner at ungene er interessert bør man sette seg ned og snakke med dem om innholdet i programmet, sier sexolog og psykiater Haakon Aars til NRK.no.

«Trekant» går på NRK3 onsdager klokka 21:30. Hver uke blir de tre programlederne introdusert for et nytt tema, for så å bli sendt ut på individuelle oppdrag for å lære, utforske og oppleve hva som finnes i den seksuelle verden. Aars deltar som ekspert i ett av programmene.

Les alt om «Trekant» her.

Les også: Medietilsynet fikk klagestorm på «Trekant»

– Kjempefin anledning

Aars påpeker at foreldrene kanskje ikke er klar over alt ungdommene deres får med seg på nett og at «Trekant» er et langt bedre alternativ til den seksualiteten de der ser.

–Mange foreldre sier fy og æsj uten engang å ha sett det, men dette er et program som treffer barn og ungdom på en helt annen og mye mer positiv måte enn for eksempel porno, sier han.

– «Trekant» er en kjempefin anledning til å snakke med barna om seksualitet. Man kan snakke om de temaene som programmet tar opp.

Her kan du se hva de ulike episodene har handlet om.

Les også: Unison applaus for «Trekant»

– Ikke nekte barna å se det

Tallenes tale er klar: Mange velger nok å se programmet i nett-TV, kanskje fordi det er pinlig å se det med foreldrene. Aars understreker at man ikke bør nekte barna å se det, hvis de er gamle nok.

– Det dummeste man gjør er å nekte barna sine å se «Trekant», hvis de er gamle nok til det. Hvis man synes de er for unge, men merker at de er interesserte, kan man godt si «dette er du for ung til å se, men vi kan snakke om disse tingene hvis du vil» - og så sette seg ned og snakke om seksualitet, sier Aars til NRK.no.

– Ser barna programmet, bør foreldrene også få det med seg, enten man ser det sammen eller hver for seg. Hvordan skal man ellers kunne snakke om innholdet? sier han.

Her er tips til sex-praten

Sex-praten kommer for sent

Ifølge Aars kommer sex-praten gjerne for sent; barna debuterer ofte seksuelt uten at de har snakket om sex hjemme i det hele tatt.

– Foreldre er ofte sent ute. Ungene deres kommer i puberten, og hormonene flakser og flyr - kanskje helt ned i 14-15-årsalderen, men i hvert fall gjelder det 16-17-åringer.

Sexologen understreker at foreldre naturligvis må finne sin egen innfallsvinkel, men at alle - antakelig tidligere enn man tror - bør sette seg ned og snakke om hva seksualitet er og hvordan man fungerer som gutt og jente.

– Det kan være lurt å nevne at det finnes ulike former for seksualitet, og at det er normalt hvis man for eksempel tenner på en av samme kjønn. Og så er det selvfølgelig viktig å informere om prevensjon og så videre.

– For de litt mindre kan man starte med å forklare dem hvordan de faktisk ble til.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.