NRK Meny
Normal

– Fest bindingen med en ekstra skrue

Etter 38 uhell kommer norske Rottefella med en anbefaling til sine kunder: Fest rulleskibindingene med en skrue, ellers kan de løsne!

Rottefella rulleskibinding

For å være sikker på at rulleskibindingene ikke detter av, anbefaler Rottefella å feste dem med en skrue. Nye bindinger er som regel ikke festet med skruer, likevel skal de tåle normal belastning.

Foto: Kim Jansson / NRK

Rulleskibindingen Xcelerator Roller Ski fra det norske selskapet Rottefella kan falle av. EUs varslingstjeneste for potensielt farlige produkter (Rapex) melder om at 38 uhell har blitt registret, der bindingen har falt av under såkalte ekstreme tilfeller.

– Vi har fått tilbakemeldinger om episoder der bindingen har løsnet. Det er ikke mange tilfeller, men vi er nødt til å ta høyde for brukernes sikkerhet, sier salgsdirektør Torstein Myklebostad i Rottefella til NRK.no.

Konsekvensene av å falle på rulleski er som regel mer alvorlig enn å falle på vanlige ski.

Torstein Myklebostad i Rottefella

Nå ber Rottefella alle sine kunder som har kjøpt bindingen om å kontakte selskapet via e-post. Da vil de få tilsendt en sikkerhetsskrue, som skal sørge for at bindingen holder seg på plass. Kundene kan også gå til forhandleren og få montert skruen der.

– Hvor farlig er det å bruke produktet uten denne sikkerhetsskruen?

– Konsekvensene av å falle på rulleski er som regel mer alvorlig enn å falle på vanlige ski, fordi du kjører med høy fart på asfalt. Samtidig er det bare i ekstreme tilfeller at bindingen har falt av, det vil si ved bruk på toppnivå med ekstra stor fart, sier Myklebostad.

Rulleski-regler

Høy hastighet på asfalt gjør at rulleskikjøring ikke er helt risikofritt – selv når bindingene sitter som støpt.

Høsten 2014 lanserte Norges Skiforbund og Statens vegvesen prosjektet «Rull trygt – sammen i trafikken». Målet var å få ned det økende antallet ulykker forbundet med sporten.

– Når det går for fort og man ikke klarer å bremse, kan det gå ille. Jeg tror det er veldig viktig å gjøre seg noen tanker om hvor det er lurt å ferdes. Det er også en del faremomenter ved å blande myke trafikanter med øvrig trafikk. Vi som bilister må ta hensyn til rulleskibrukerne og være obs på farene, uttalte prosjektleder Anne Margrethe Bøe i Statens vegvesen til NRK.no.

  • Se også «Rulleskivettreglene» i faktarammen.
Rulleski

Når snøen er borte, må rulleskiene frem. Her fra Toppidrettsveka 2014, der Marit Bjørgen (midten, nummer 101) vant 15 kilometer fellesstart for kvinner.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Les også: Langrennsstjerner i dramatisk rulleski-velt

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.