NRK Meny
Normal

Dansk studie: – Frivillig sex skader like mye som voldtekt

Skader i skjeden er like vanlige etter et frivillig samleie som etter en voldtekt.

Par i sengen

Skader i skjeden etter sex har med slimhinnene å gjøre, ikke med om man har hatt myk eller rå sex, viser ny forskning.

Foto: Colourbox

København (NTB-Ritzau): Mer enn hver tredje danske kvinne får skader i skjeden etter samleie, uansett om de har hatt frivillig sex eller er blitt voldtatt.

Ifølge en dansk forsker kan det henge sammen med forskjeller i kvinners slimhinner i skjeden, skriver videnskap.dk.

Minimal forskjell

Når politifolk rundt om i verden etterforsker en voldtektssak, legges det ofte vekt på undersøkelser av kvinnens underliv som viser rifter eller andre merker i skjeden. Dette kan betraktes som et tegn på at det er skjedd et overgrep.

Men nå har den danske forskeren som den første i verden, skaffet solid dokumentasjon på at skader i skjeden kan gi et misvisende bilde av virkeligheten.

Forskeren har gjort en undersøkelse av 39 voldtektsofre og 110 sykepleierstudenter som er undersøkt maksimalt 48 timer etter samleie.

36 prosent av voldtektsofrene hadde skader, men det hadde også 34 prosent av de undersøkte studentene. Det spilte heller ingen rolle, viser undersøkelsen, om studentene hadde hatt rå eller myk sex, eller om de hadde brukt kondom eller sexleketøy.

– Derfor kan man altså ikke bruke skadene til noe annet enn til å konstatere at det har vært et samleie. I saker hvor det er blitt dømt på bakgrunn av dette, kan man diskutere hvorvidt det har vært snakk om justismord, sier Birgitte Schmidt Astrup, lege og doktorgradsstipendiat på Institutt for rettsmedisin ved Syddansk universitet.

Viktig for politiets arbeid

Astrups resultater stammer fra en doktorgradsavhandling om undersøkelse av voldtektssaker. Hun forteller at resultatene av hennes arbeid allerede har hatt mye å si for hvordan dansk politi etterforsker voldtektssaker.

– Før jeg kom frem til disse tallene, hendte det at politiet tok en sak alvorlig når en kvinne hadde skader, men at de tok den mindre alvorlig når det ikke var skader. Nå har jeg etter møter, foredrag og mitt daglige arbeid fått gjennomslag for at dette er et element man ikke skal legge vekt på, sier hun til Videnskab.dk.

Etnisitet teller

Selv om prosentandelen er lik mellom kvinner som får skader under voldtekt og kvinner som har hatt frivillig sex, kan skadene likevel være forskjellige, sier Astrup. Risikoen for å få flere skader på én gang, og å få større skader, øker hos voldtektsofrene.

Amerikanske forskere har tidligere vist at det på grunn av forskjell i slimhinnene er 4-5 ganger så mange skader blant hvite kvinner, enn blant kvinner av annet etnisk opphav.

– Vi kan ikke gi et endelig svar fordi vi har ekstremt dårlig vitenskap på dette området. Det er for eksempel vanskelig å dele skader inn i mengde og størrelse. I tillegg forverres dette av at man internasjonalt har tre utbredte målemetoder som kan gi forskjellige resultater, forteller Birgitte Schmidt Astrup.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.