– Falsk trygghet å spore barna med GPS på skoleveien

Nye GPS-klokker til de minste barna har tatt helt av ved skolestart. Men Datatilsynet og Redd Barna er kritiske til at barna skal overvåkes.

Barn på vei til skolen

TRYGGHET? Det er en trygghet at barna kan trykke på en knapp, så får de fatt i mamma eller pappa, mener klokkeforhandler. Mens Datatilsynet og Redd Barna er skeptiske. De mener det gir en falsk trygghet. Illustrasjonsbilde.

Foto: Maria Elsness / NRK

Plutselig finner du ikke barnet ditt i vrimmelen på kjøpesenteret. Eller du blir plutselig usikker på om poden har kommet seg trygt hjem fra skolen. Den skrekken har blitt god butikk for flere forhandlere av GPS-klokker. Så langt i år er det solgt flere tusen klokker til norske foreldre, viser tall NRK har hentet inn.

– Slipper klump i magen

Kristian Saumelsen

TILLIT: Kristian Samuelsen i Gatornorge.no sier han har tillit til at norske foreldre ikke misbruker klokkene og at den ikke erstatter praten med barna.

Foto: Gatornorge.no

– Vi forutså ikke denne suksessen. Vi har solgt 1500 klokker på få uker, sier presseansvarlig i Gatornorge.no, Kristian Samuelsen, til NRK.

Klokkene har en innebygd mobiltelefon og en GPS, som forteller hvor barnet ditt er. De ulike produsentene selger klokkene fra rundt 1000 kroner og oppover.

Klokkene er ment til barn som er for små til å ha egen mobiltelefon, men de gjør det mulig for barna å ringe foreldrene - og omvendt.

Samuelsen, som selv har en treåring, understreker at klokka på ingen måte skal erstatte barneoppdragelsen.

Gator-klokke på et lite barn

POPULÆRE: GPS-klokker, som er en enkel mobiltelefon, selger godt i Norge.

Foto: Gator

– Dette er først og fremst en mobiltelefon, men den gjør også at foreldre slipper å gå rundt med en klump i magen, mener pressetalsmannen.

– Skummel utvikling

Rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg, mener det bør stilles spørsmål ved om det er en ønsket utvikling at foreldre kjøper seg kontroll.

Kaja Hegg

TRENGER VI KLOKKENE? Kaja Hegg i Redd Barna mener man må stille kritiske spørsmål til bruken av slike klokker.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Det er en naiv begeistring for ny teknologi, og vi trenger å stoppe opp og tenke over hva det er vi vil med den, sier Redd Barnas kvinne.

Klokkene er også med på å gi en falsk trygghet, mener Hegg.

– Barn må lære seg å håndtere livet, og det blir de ikke kvalifisert til hvis de ikke får utforske verden uten at foreldrene er på hele tiden.

Bjørn Erik Thon

SNAKK MED BARNA: Bjørn Erik Thon i Datatilsynet mener klokkene ikke må erstatte den viktige samtalen med barna om hva man skal gjøre i ulike situasjoner.

Foto: Åsa Mikkelsen / Datatilsynet

Redd Barna får støtte av direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

– Det skapes en frykt for at verden er farligere enn den er. Pluss at det gir en falsk trygghet å spore barna med GPS på skoleveien. Mamma og pappa er ikke nødvendigvis et tastetrykk unna. Man må snakke med barna om hva de skal gjøre hvis det oppstår problemer, sier Datatilsynets direktør.

Har tillit til foreldrene

Gatornorge.no ønsker debatten velkommen, og sier at den er viktig. Men understreker også at dette må være et valg foreldrene selv får ta.

– Vi har tillit til norske foreldre, og at de ikke vil misbruke dette verktøyet. I tillegg er det også valgfritt for barnet om de vil ha på klokken, mener Kristian Samuelsen.

Klokkenes mann sier det kan oppleves som betryggende for barnet å ha foreldrene et tastetrykk unna, men at det ikke betyr at man ikke skal snakke med barna om farer.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)