Hopp til innhold

Et av verdens skumleste steder ligger i Oslo

Storavisen USA TODAY har utnevnt Akershus slott og festning til et av verdens nifseste steder.

Rådhuset og Akershus festning

Akershus festnings lange og innholdsrike historie gjør det til et ganske så nifst sted, ifølge USA TODAY.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

I forbindelse med halloween, har den amerikanske storavisen USA TODAY listet opp det de mener er verdens ti nifseste steder.

Og tro det eller ei, Akershus festning med sin lange og innholdsrike historie, får plass på listen.

Avisen nevner at festningens historie stammer tilbake til 1299, og at den fortsatt er i bruk som militærbase.

«Levningene av konger og dronninger hviler i Det Kongelige Mausoleum. På 1800-tallet huset slottet politiske fanger, og under andre verdenskrig ble det okkupert av tyske soldater, og var et åsted for mange henrettelser både under og etter krigen», skriver avisen på sine nettsider.

Det er ikke første gang USA TODAY skriver om Oslo. I september i år publiserte de en stor guide med tips til «hvordan man overlever i Europas dyreste hovedstad». Les hele artikkelen her.

Visit Oslo satser på amerikanerne

Administrerende direktør Bente Bratland Holm i Visit Oslo blir alltid glad når hovedstaden blir satt på kartet i utenlandske medier.

Bente Bratland Holm

Bente Bratland Holm, administrerende direktør i Visit Oslo.

Foto: Visit Oslo

– Det er gøy at de tenker på Oslo. At hovedstaden er med på en slik liste, viser at vi blir lagt merke til, sier Bratland Holm til NRK.no.

Hun sier det har vært mye oppmerksomhet om hovedstaden i utlandet i det siste. Nylig ble Grünerløkka trukket frem som et spennende og fornyet nabolag av den anerkjente reiseguiden Lonely Planet.

At amerikanske medier skriver om Norges hovedstad er veldig viktig, ifølge bedriften som promoterer Oslo.

– Amerikanerne er viktig for oss. Vi har også veldig tro på det amerikanske markedet fremover, nå som Norwegian satser friskt på ny ruter, sier Bratland Holm.

Kirkegård og rådhus på listen

Akershus festning er altså ett av ti steder som når opp på listen over nifse steder i verden. Her er de andre forslagene:

Cimetière du Père Lachaise (Frankrike)

Père Lachaise i Paris blir ofte beskrevet som en av verdens mest kjente og besøkte gravplasser. Der hviler over en million mennesker, blant andre Oscar Wilde, Frederic Chopin og Jim Morrison.

USA Today

USA Todays omtale av Akershus slott og festning, 31. oktober 2013.

Foto: Skjermbilde

Brisbane City Hall (Australia)

Åpnet offisielt i 1930 som byens rådhus. Turistnæringen skal ha det til at det spøker i den gamle bygningen, og at et av spøkelsene skal være en mann som hoppet fra bygningens klokketårn.

Himeji-slottet (Japan)

De storslåtte bygningene som utgjør Himeji-slottet ble bygget på 1300-tallet, og er nå på UNESCOS verdensarvliste. Legenden skal ha det til at tjenestepiken Okiku går igjen som spøkelse. Okiku skal ha blitt henrettet etter å ha feilaktig blitt beskyldt for å stjele.

The Tuol Sleng Genocide-museet (Kambodsja)

Denne skolen ble brukt som fengsel og avhørsrom av Røde Khmer-styrkene på 1970-tallet. Bygningen er nå et museum, som blant annet huser fotografier av noen av ofrene.

Giza-pyramidene (Egypt)

Hele området rundt de mange pyramidene, som utgjør et av verdens underverker, er en eneste stor gravplass for blant andre faraoer.

Hollywood Hotel (USA)

Det eksklusive hotellet huset i 1929 den aller første Oscar-utdelingen. Enkelte vil ha det til at åndene til avdøde kjendiser som Marilyn Monroe fortsatt gjester hotellet.

Mount Everest (Nepal)

Over 200 mennesker har mistet livet i sitt forsøkt på å nå helt til topps, og på grunn av ekstreme værforhold, har det vært vanskelig å finne flere av likene.

Bahla-festningen (Oman)

Festningen ble bygget i 13.–14. århundre, og står nå på UNESCOs verdensarvliste. I dag blir turister advart mot/lokket med at onde ånder liker å oppholde seg i slottet.

Arlington House i Virginia (USA)

Hjemmet til den amerikanske offiseren Robert E. Lee, som blir beskrevet som den mest fremgangsrike generalen på sørstatenes side under den amerikanske borgerkrigen. Under krigen ble området rundt huset brukt som gravplass.

Kilde: USA Today og Wikipedia

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)