Forskere er enige om at menn ikke ser ut til å være like flinke som kvinner til å gjenkjenne depressive symptomer. Da kan det være greit å vite hva slags symptomer man skal være på jakt etter.

— Et typisk faresignal er at man begynner å tenke negativt og at man begynner å tolke ting som skjer negativt, sier professor Tore Stiles.
— Et typisk faresignal er at man begynner å tenke negativt og at man begynner å tolke ting som skjer negativt. Tanker som at «jeg får det ikke til», «jeg er ikke bra nok» og «andre bryr seg ikke om meg» er eksempler på negative tanker som kan dukke opp, forklarer professor Stiles.
Han nevner også andre faresignaler som dårlig nattesøvn, problemer med å slappe av og at man føler seg rastløs.
Noen opplever mer kroppslige symptomer som dårlig fordøyelse.
Øvelser som motvirker depresjon
Mange tror at den eneste løsningen mot depresjon er å oppsøke lege og psykolog samt ta medikamenter. Men du kan faktisk også prøve deg på noen øvelser selv.
Bevistgjør deg selv på hvordan du tenker.
— Dersom du begynner å identifisere typiske negative tanker som igjen og igjen dukker opp i hodet, kan du skrive dem ned og analysere dem videre. Prøv å se at det er negative tanker som gir depressive symptomer, de er ikke nødvendigvis realiteter. Når vi blir skikkelig deprimert forveksler vi tanker med realiteter, forklarer Stiles.
Professoren sier også at det er viktig å holde seg aktiv selv om du føler trang for hvile og tilbaketrekning.

Føler du deg trist og lei? Skriv ned tankene dine og analyser dem etterpå! Det er mest sannsynlig negative tanker som gir deg de depressive symptomene og ikke realiteter!
— Er jeg deprimert?
Han føler seg tom, har lite overskudd, lite glede og fungerer dårlig på jobb. Men han har forpliktelser overfor familien sin. Han lurer på hva han kan gjøre og spør om han er deprimert.
Stiles råder først og fremst mannen til å komme fult i gang med arbeid igjen. Det kan også være lurt å være åpen og ærlig ovenfor sin arbeidsgiver.
— Det er også viktig at du nå gradvis trapper opp aktivitetsnivået ditt og at du gradvis trapper opp ditt fysiske aktivitetsnivå. Det vil antagelig ikke hjelpe å hvile seg i form. Du må lage deg en gradvis opptrappingsplan, råder professoren.
Alt dette kan være en fin vei ut av en depresjon.