NRK Meny
Normal

– Et godt tidspunkt for å endre livsstil

– Det finnes ingen bedre grunn for å slutte å drikke, røyke og trene mer, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Harmful addiction

Så godt som alle vet at tobakk og alkohol ikke er bra for gravide. Derfor kan man benytte anledningen til å trappe ned.

Foto: Dmitry Naumov / Colourbox.com

Dårlige vaner under graviditeten kan få store konsekvenser for barnet ditt. Alkohol kan gi skader på fosteret, rått kjøtt kan føre til epilepsi og en overvektig mor kan få barn med diabetes.

– Derfor har gravide en ypperlig motivasjon for å endre livsstil, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

– Selv små mengder kan skade barnet

Drikkende baby

En mor som drikker alkohol overfører også alkoholen til fosteret.

Foto: Helsedirektoratet

I dag starter Helsedirektoratet nok en kampanje for å få vordende mødre til å slutte å drikke. Dansende foster skal minne gravide om at barn og alkohol er en dårlig kombinasjon.

For konsekvensene av å drikke alkohol mens du går med barn kan være betydelige, forklarer Ann-Mari Brubakk, professor ved NTNU.

– Selv små mengder alkohol kan føre til at barn får dårligere arbeidshukommelse og nedsatt setningsforståelse. De klarer rett og slett ikke å forstå lange beskjeder, fordi de ikke husker begynnelsen av beskjeden, sier Brubakk til NRK.no.

Slutt før du blir gravid

Ann-Mari Brubakk

Ann-Mari Brubakk er professor ved NTNU, og har forsket mye på alkohol og graviditet.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK
Fetal Alcohol Syndrome

De mest ekstreme tilfellene av føtal alkoholeffekt utvikler også forandringer i ansiktet.

Foto: Teresa Kellerman

Ifølge Brubakk er det ikke alle barn som reagerer på alkohol under svangerskapet, men at ingen kan vite nøyaktig hvilke barn som blir rammet. Derfor bør alle foreldre holde seg unna alkohol når de forventer å få barn.

– Alkoholpåførte skader kan også variere veldig mellom ulike barn. Noen får deformerte ansikter, andre kan tilsynelatende virke helt vanlige.

Det kan også ta lang tid man kan påvise slike alkoholpåførte sykdommer, også kjent som føtal alkoholeffekt (FAE). Et barn som er helt normalt i barnehagen kan ha problemer som først manifesterer seg fem eller ti år senere.

– En typisk 18-åring med FAE er gjerne like flink til å foreta rasjonelle valg som en seksåring, og kan for eksempel ikke håndtere penger særlig godt. Alt i alt er de omtrent like velfungerende som en normal 11-åring.

Farene for slike skader øker utover i svangerskapet, så en tidlig slutt på alkohol vil være det beste.

Overvekt kan gi diabetes

Også trening, eller mangel på sådan, kan være et problem for både mødre og barn. Nylig kunne NRK melde at bare 15 prosent av alle gravide kvinner følger Folkehelseinstituttets råd om å trene minst tre ganger i uken.

Tore Henriksen, seksjonsoverlege på Kvinneklinikken, oppfordrer derfor kvinner til å slanke seg før de blir gravide. Det vil være til både barnets og morens beste.

– Ernæringsmiljøet i mors mage påvirker genene barnet har. Og er mor betydelig overvektig eller undervektig, kan det gi et miljø som kan øke risikoen for helseproblemer senere, sier han til NRK.no.

For eksempel kan høyt blodsukker hos moren overføres til fostervannet, noe som øker faren for å utvikle diabetes.

Vil forebygge i stedet for å behandle

Henriette Øien

Henriette Øien er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Siden konsekvensene av en uheldig livsstil kan være ekstra store når man er gravid, bør mødre derfor benytte anledningen til å spise sunnere, drikke mindre og trene mer, mener Henriette Øien i Helsedirektoratet.

– En viktig del av samhandlingsreformen er at man skal forsøke å forebygge helseskader i stedet for å behandle dem i etterkant. Derfor går vi ut for å få ned bruken av alkohol blant gravide, på samme måte som vi arbeider mot overvekt og tobakksbruk i samme gruppen.

For selv om svangerskapet bare varer ni måneder, så kan helsen til både mor og barn bli forbedret resten av livet, sier Øien.

– Svangerskapet er som skapt for forandring.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.