NRK Meny
Normal

– Elektrisitet forstyrrer søvnen betraktelig

Og om du trodde du var i nok søvntrøbbel fra før av, så er lyse kvelder også en søvndreper.

Bjørvika i Oslo sett fra gangveien mellom Operaen og Sørenga

Kunstig lys og lyse netter kan være et flott skue, men det er verre for nattesøvnen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Forskere i USA har fulgt to miljøer med innfødte i Argentina og sammenlignet dem. Begge med samme opphav og kulturelle bakgrunn, men bare én av dem hadde tilgang til elektrisitet.

De fant ut at de innfødte uten tilgang til elektrisitet og kunstig lys sov i snitt én time lenger.

– Det er første gang vi ser denne effekten i en naturlig setting. Studien viser hvordan vi har blitt påvirket når vi beveger oss fra urtiden frem til det industrielle samfunnet vi i dag lever i, sier forsker Horacio de la Iglesia.

– En del av vår biologi

Den nye studien fant også ut at begge grupper sov lenger om vinteren, til tross for at dagene og nettene endrer seg lite gjennom årstidene i Argentina.

– Vi har en tendens til å tro at vi er isolert fra effektene av årstidene, men selv om vi gjør mye for å unngå å bli påvirket, tror jeg det fortsatt er en del av vår biologi, sier De la Iglesia i en pressemelding.

En av Norges fremste søvnforskere, Bjørn Bjorvatn, synes studien er spennende.

– Det viser betydningen av elektrisitet. Det er jo nytt at de har sammenliknet to liknende miljøer, som så tydelig skiller seg fra hverandre når det gjelder elektrisitet, sier Bjorvatn til NRK.

– Lyse kvelder påvirker oss

Bjørn Bjorvatn

– Søvn er et tverrfaglig forskningsfelt i stor vekst, sier Bjorvatn ved UiB.

Foto: Anders Leines / NRK

Søvnforskeren og Universitetet i Bergen har nylig omtalt hvordan våre lyse kvelder påvirker oss nordmenn.

– For folk med søvnvansker kan sommeren være en vanskelig tid. Om du har vanskeligheter med å sovne, blir det ikke bedre av at lyset flommer inn på soverommet, sier Bjorvatn til universitetets nettside.

Han forteller at Norden er rammet av mer søvnforstyrrelser enn andre.

– Om vinteren vil mindre lys føre til mindre årvåkenhet, og det kan gi vinterdepresjoner og søvnvansker. Når det gjelder jevnt lys gjennom året, har de som bor nærmere ekvator en langt bedre balanse i døgnrytmen.

Sliter du med dårlig søvn? Her er Bjorvatns råd:

  • – Det er viktig å sove i mørkt rom, bruk blendingsgardiner.
  • – Følg fastlagt døgnrytme.
  • – Skru av pc, mobil og tv om kvelden før sengetid, for å unngå aktivering.

  • – Lys om morgenen etter at du har stått opp er viktig for å holde rytmen på plass

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.