NRK Meny
Normal

– Dette bør du ha i ferieapoteket

Hva bør du ta med i toalettmappa, og hva kan du like gjerne kjøpe når du kommer fram? Her er reiseekspertens tips.

Christine Baglo

Med dette enkle reiseapoteket pleier Christine Baglo å klare seg et par dager hvis behovet oppstår.

Foto: Jonas Roman Cadena

– Innholdet i ferieapoteket handler selvsagt om hvor man skal og hvem som skal reise, sier Dagsavisens reisejournalist Christine Baglo.

– Men enkelte ting kommer man ikke utenom. Selv tar jeg alltid med noen få grunnleggende hjelpemidler uansett hvor turen går, sier hun til NRK.no.

Dette er Baglos råd til et enkelt ferieapotek:

Nesedråper

– Aircondition og kalde flykabiner er en utfordring for sarte neser. Hvis du har lett for å bli tett, hører nesedråper med i håndbagasjen. Selv bruker jeg norsk nesespray fordi utenlandske kan være forvirrende med sine mange rare varianter, sier hun.

Ørepropper

– Glemmer jeg øreproppene, er det krise. De er mitt våpen mot flysurr og elskovssyke hotellnaboer. Myke ørepropper sikrer behagelig nattesøvn, eller bare litt ro når flystøyen irriterer. Proppene kjøper jeg hjemme slik at de er tilgjengelige ved avreisen.

Smertestillende

– Jeg har alltid litt paracetamol i bakhånd, i tilfelle hodepine og andre smerter kommer krypende etter slitsom bæring eller for mye sol. Barneversjonen av paracetamol er også med. Da vet man hva de minste tar hvis de får feber eller smerter, sier reiselivsjournalisten.

Plaster og enkel førstehjelp

– Gnagsårplaster er obligatorisk, samt sårsalve og vanlig mykt plaster som fester godt. Ta med noen ferdig oppkuttede i ulike størrelser, så slipper du å bruke tid på å finne en butikk på feriestedet.

Lidokain

– Lidokain demper kløe og smerte fra brennmanet, giftige (men ufarlige) planter og moskitobitt. Bittene kan bli infisert om du klør på dem til de blir sår, spesielt i tropiske strøk.

Solkrem

– Solkremen tar jeg med fra Norge. Solkrem-markedet her hjemme er uoversiktlig, men andre steder kan være enda vanskeligere. Enkelte land har også mindre kontroll med utløpsdatoen.

Midler mot diaré

– Tabletter mot diaré hører også med. Men kom deg til lege hvis diaréen varer i flere dager. Spesielt hvis den rammer små barn, som fort blir uttørret, sier Christine Baglo.

Med og uten resept

Per Kristian Faksvåg

Flypassasjerer bør ha nødvendig medisin i håndbagasjen, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.

Foto: Apotekforeningen

Medisiner som er reseptpliktige i Norge, selges fritt i enkelte andre land. Kanskje fristende for noen. Men du bør tenke deg godt om, ifølge Apotekforeningen.

– Noen land selger antibiotika uten resept. Det er en utfordring på grunn av risikoen for resistens, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg til NRK.

Han fraråder alt utenlandskjøp av legemidler som er reseptpliktige her hjemme.

Reglene for hvilke medisiner du kan ta med til personlig bruk i utlandet, varierer fra land til land.

– Men til Schengen-landene kan du ta med en attest som bekrefter at du eventuelt benytter visse sovemidler, beroligende midler eller sterke smertestillende legemidler. Schengen-attesten får du kjøpt på apoteket, sier Faksvåg.

Faksvåg minner om at flypassasjerer bør ha nødvendig medisin i håndbagasjen.

– Faste reseptpliktige legemidler bør oppbevares i originalemballasjen. La apotekets etikett stå på, sier han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.