Hopp til innhold

Deodorantene er trygge, mener kosmetikkbransjen

Kosmetikkbransjen reagerer kraftig på undersøkelsen som viser at tre av fire deodoranter inneholder stoffer som kan være skadelige for helsa eller miljøet. – Helt misvisende, mener bransjeforeningen.

Deodoranter

Kosmetikkbransjen og Grønn Hverdag er helt uenige om hvor bekymringsfullt innholdet i deodoranter er.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag har undersøkt innholdet i 73 deodoranter på det norske markedet. Konklusjonen er at flesteparten av dem inneholder kjemikalier som kan være problematiske for både helse og miljø.

Grønn Hverdag anbefaler bare av 18 av de 73 deodorantene. Og kun syv av dem uten forbehold

Ingrid Standal, direktør i Kosmetikkleverandørenes forening

Kosmetikkdirektør Ingrid Standal avviser kritikken.

Foto: KLF

– Konklusjonene i denne undersøkelsen er svært misvisende, mener direktør Ingrid Standal i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF).

Hun viser til at ingen av deodorantene inneholder ulovlige stoffer. Det framgår også av Grønn Hverdags undersøkelse.

– Dette viser at produsentene følger regelverket, og at vi tilbyr produkter som norske og europeiske myndigheter mener vi trygt kan bruke. Det må vi som forbrukere være svært fornøyd med, sier Standal til NRK.no.

Forskningen

Hun forteller også at undersøkelser hos EU’s vitenskapskomité for forbrukersikkerhet ikke gir grunn til bekymring for innholdet i de aktuelle deodorantene.

– Her har forskerne også tatt hensyn til den såkalte "cocktail-effekten", altså virkningen av at mange produkter med aktuelle stoffer brukes samtidig.

– Ingen av de stoffene Grønn Hverdag mener er farlige eller skadelige har fått påvist slike virkninger i kosmetikk, sier Standal.

– Liten effekt på miljøet

KLF avviser også at deodoranter er et stort miljøproblem.

– Den offentlige norske rapporten Sammen for et giftfritt miljø konkluderer med at miljøeffekten av kosmetikk er relativt begrenset sammenlignet med andre produktgrupper, sier Standal.

Hun mener norske forbrukere trygt kan fortsette å kjøpe alle kjente deodorant-merker på markedet.

– Og det kan de gjøre enten produktene finnes på apotek, i parfymeri, dagligvarebutikk eller ved andre utsalgssteder, sier KLF-direktøren.

– Skulle bare mangle

Tone Granaas

Tone Granaas i Grønn Hverdag etterlyser samfunnsansvar.

Foto: Grønn Hverdag

– Det skulle bare mangle at produsentene ikke følger reglene. Vi tar som en selvfølge at de ikke har ulovlige stoffer i produktene sine, sier daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag.

– Dette handler først og fremst om en stor og viktig bransjes mulighet til å vise samfunnsansvar. Ikke minst når det viser seg at de bruker stoffer som står på norske myndigheters liste over kjemikalier som skal fases ut.

– Det er gjort mye seriøs forskning på dette området. Men forskerne er såpass usikre på resultatene at føre var-prinsippet anbefales av de fleste, sier Granaas.

– Derfor er vår oppfordring til kosmetikkbransjen å ta forbrukerne på alvor slik kundene ikke brukes som forsøkskaniner, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)