Deodorantene er trygge, mener kosmetikkbransjen

Kosmetikkbransjen reagerer kraftig på undersøkelsen som viser at tre av fire deodoranter inneholder stoffer som kan være skadelige for helsa eller miljøet. – Helt misvisende, mener bransjeforeningen.

Deodoranter

Kosmetikkbransjen og Grønn Hverdag er helt uenige om hvor bekymringsfullt innholdet i deodoranter er.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag har undersøkt innholdet i 73 deodoranter på det norske markedet. Konklusjonen er at flesteparten av dem inneholder kjemikalier som kan være problematiske for både helse og miljø.

Grønn Hverdag anbefaler bare av 18 av de 73 deodorantene. Og kun syv av dem uten forbehold

Ingrid Standal, direktør i Kosmetikkleverandørenes forening

Kosmetikkdirektør Ingrid Standal avviser kritikken.

Foto: KLF

– Konklusjonene i denne undersøkelsen er svært misvisende, mener direktør Ingrid Standal i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF).

Hun viser til at ingen av deodorantene inneholder ulovlige stoffer. Det framgår også av Grønn Hverdags undersøkelse.

– Dette viser at produsentene følger regelverket, og at vi tilbyr produkter som norske og europeiske myndigheter mener vi trygt kan bruke. Det må vi som forbrukere være svært fornøyd med, sier Standal til NRK.no.

Forskningen

Hun forteller også at undersøkelser hos EU’s vitenskapskomité for forbrukersikkerhet ikke gir grunn til bekymring for innholdet i de aktuelle deodorantene.

– Her har forskerne også tatt hensyn til den såkalte "cocktail-effekten", altså virkningen av at mange produkter med aktuelle stoffer brukes samtidig.

– Ingen av de stoffene Grønn Hverdag mener er farlige eller skadelige har fått påvist slike virkninger i kosmetikk, sier Standal.

– Liten effekt på miljøet

KLF avviser også at deodoranter er et stort miljøproblem.

– Den offentlige norske rapporten Sammen for et giftfritt miljø konkluderer med at miljøeffekten av kosmetikk er relativt begrenset sammenlignet med andre produktgrupper, sier Standal.

Hun mener norske forbrukere trygt kan fortsette å kjøpe alle kjente deodorant-merker på markedet.

– Og det kan de gjøre enten produktene finnes på apotek, i parfymeri, dagligvarebutikk eller ved andre utsalgssteder, sier KLF-direktøren.

– Skulle bare mangle

Tone Granaas

Tone Granaas i Grønn Hverdag etterlyser samfunnsansvar.

Foto: Grønn Hverdag

– Det skulle bare mangle at produsentene ikke følger reglene. Vi tar som en selvfølge at de ikke har ulovlige stoffer i produktene sine, sier daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag.

– Dette handler først og fremst om en stor og viktig bransjes mulighet til å vise samfunnsansvar. Ikke minst når det viser seg at de bruker stoffer som står på norske myndigheters liste over kjemikalier som skal fases ut.

– Det er gjort mye seriøs forskning på dette området. Men forskerne er såpass usikre på resultatene at føre var-prinsippet anbefales av de fleste, sier Granaas.

– Derfor er vår oppfordring til kosmetikkbransjen å ta forbrukerne på alvor slik kundene ikke brukes som forsøkskaniner, avslutter hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.