NRK Meny
Normal

– Bør få alarmklokkene til å ringe

Kjente dunjakker averteres med kjemperabatt i sosiale medier. Men er de ekte?

Nettbutikk med Canada Goode-klær som er påståtte kopier

Med inntil 82 prosent rabatt selger denne nettbutikken klær som skal være produsert av Canada Goose.

Foto: Skjermdump

En eksklusiv ytterjakke fra Canada Goose selges på nettet med over 70 prosent avslag, ifølge reklame på Instagram.

Prisen er 1.599 kroner, nedsatt fra kr 6.017.

Men alt tyder på at produktet er en forfalskning, ifølge merkevareprodusenten. Annonsen blir nå fjernet fra Instagram.

Reklame på Instagram

Denne annonsen har i det siste versert på Instagram.

Foto: Skjermdump

En rekke tilsvarende klesplagg selges i nettbutikken cgsno.com med inntil 82 prosent rabatt.

I en e-post til NRK.no skriver nettbutikken at jakkene er ekte, men besvarer ikke spørsmål om hvordan de kan selges med så stor rabatt.

NRK har forsøkt å spore opp hvem som står bak den aktuelle nettbutikken, men foruten e-postadressen har vi bare funnet et kinesisk telefonnummer som ikke er i bruk.

– Denne typen reklame har vært et stort problem for oss de siste tre årene, sier Jeffrey Leopold som er agent for Canada Goose i Norge.

Han mener at også de som kjøper falske merkevarer kan få problemer.

– Svindelklær kan inneholde helseskadelige stoffer, sier han til NRK.no.

– Svært mistenkelig

Originale klesplagg fra Canada Goose selges svært sjelden med rabatt.

– Autoriserte forhandlere sitter ikke med restbeholdninger, og trenger ikke å redusere prisene for å tømme lageret. Store rabatter er derfor svært mistenkelig. Det som virker for godt til å være sant, er som oftest det, sier Jeffrey Leopold.

Canada Goose-jakke

Ved første øyekast er det ikke lett å skille mellom originale klær og kopier. Denne parkasen er original.

Foto: Tor Risberg / NRK

Mange forfalskede klær er produsert i Kina, ifølge den norske salgsagenten. Noen av nettbutikkene befinner seg også der.

– Canada Goose har flere team som fører en hard kamp mot det falske markedet. Dette handler ikke bare om opphavsrett og økonomi, men også om miljøproblemer og helserisiko, sier Leopold.

Stanser annonsen

I en e-post til NRK skriver Instagram at selskapet ikke tillater salg av forfalskede varer på sin plattform.

"Når vi oppdager slik aktivitet, handler vi raskt for å fjerne kontoer som krenker reglene. Vi blokkerer nå dette nettstedet fra å annonsere på Instagram i framtida", skriver selskapet.

Instagrams retningslinjer for annonsering er de samme som hos eieren Facebook. Der heter det blant annet at annonsørene må respektere opphavsrett og varemerker.

Facebook og Instagram

Tonje Hovde Skjelbostad

Overraskende lave priser bør få alarmklokkene til å ringe, mener Forbrukerombudets fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad.

Foto: CF-WESENBERG

Forbrukerombudet bekrefter at reklame for falske produkter er blitt et vanlig fenomen på nettet. Ofte på Facebook, og i økende grad på Instagram i takt med økningen i antall brukere der.

– Noen fristes dessverre til å kjøpe. Ellers ville jo ikke dette vært noe marked, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad til NRK.no.

Klær, sko og eksklusive vesker er de vanligste eksemplene.

– Prislappen er viktig for norske nettkunder. Men overraskende lave priser bør få alarmklokkene til å ringe, sier Skjelbostad.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.