NRK Meny
Normal

– Billigere enn dette blir det ikke

Denne uka er årets aller beste for deg som vil fly billigst mulig.

Flyplass

Både til Europa og på langdistanse er billetter med rutefly årets rimeligste denne uka.

Foto: ScanStock

Uka som nettopp har startet, er årets rimeligste for norske flypassasjerer. Ingenting tyder på at billettprisene blir lavere enn akkurat nå (uke 6).

452 kroner er gjennomsnittsprisen denne uka for de billigste flyreisene tur/retur mellom Oslo og 10 populære europeiske storbyer. Men det forutsetter at billetten ble kjøpt for minst fire uker siden.

Flyprisene fra Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Rygge og Gardermoen har ikke vært lavere siden 2010. Statistikk fra reisesøkemotoren Travelmarket viser at uke 6 var den billigste også i fjor.

110 kroner

Blant reisemålene på Travelmarkets flyprisindeks har Ryanair den aller mest fordelaktige prisen fra Norge denne uka, med 110 kroner fra Rygge til Berlin, London eller Paris.

Men den prisen inkluderer ikke tillegg for bagasje, innsjekking og såkalt administrasjonsgebyr.

– Akkurat nå har flybransjen et slags vakuum mellom juleferie og vinterferie. Dessuten reiste mange pensjonister til utlandet tidlig i januar. Derfor er dette årets absolutte lavsesong.

– Selskapene presser prisene så langt ned de kan i uke 6 for å fylle flyene sine, sier daglig leder Svein Erik Søgård i Travelmarket til NRK.no.

Statistikken viser også at lavprisene synker mest til Praha, Stockholm og København, mens Barcelona, Amsterdam og Wien har den største økningen.

Til andre populære storbyer som London, Berlin, Paris og Roma er prisnivået omtrent det samme som tilsvarende uke i fjor.

Svein Erik Søgård

Akkurat nå er flybillettene årets billigste, sier Svein Erik Søgård i Travelmarket.

Foto: Travelmarket

LES OGSÅ:

Justerer prisene hele tida

Tallene i Travelmarkets oversikt ble innhentet den andre uka i januar. Vurderer du å kjøpe billett i siste liten, må du regne med å betale vesentlig mer.

– Men flyselskapene justerer prisene sine flere ganger hver dag. Ledig kapasitet på egne fly og priser hos konkurrentene er viktige faktorer for beløpet, sier Svein Erik Søgård.

Han mener det er klare tegn til overkapasitet hos europeiske flyselskaper akkurat nå. Finanskrisen gjør at mange potensielle passasjerer er avventende. Det viktigste for bransjen er at flyene ikke blir stående på bakken. Dermed synker billettprisene.

Rimerlige langturer

Det er ikke bare europeiske reisemål som frister de prisbevisste på denne tida av året.

Også på mange interkontinentale ruter er prisene årets laveste denne uka. Men da må du belage deg på minst ett flybytte underveis.

Fra Bergen eller Trondheim er KLM/China Airlines billigste alternativ til Bangkok (6766 kroner for billetter kjøpt i uke 2).

Icelandair har laveste pris tur/retur Oslo - New York (3502 kroner).

Men Søgård tror at lavprisene har størst betydning på de europeiske rutene.

– Når man først velger å fly langt, er ofte den totale reisetida avgjørende for hvilken billett man velger. Tida man får på reisemålet vil ofte oppveie for prisforskjellen mellom billettene. Mange foretrekker å betale litt ekstra for direkteruter eller færrest mulig flybytter underveis, sier han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.