Hopp til innhold

- All inclusive er et overgrep mot barna

Norsk fedmelege mener denne ferieformen er helsefarlig for barn med begynnende vektproblemer.

Barn

– Barn blir verken mer glade eller opplagte av å spise store mengder fett og sukker. All inclusive-ferie innebærer fri tilgang på brus, juice, is og burger, sier lege Samira Lekhal.

Foto: Colourbox

17 prosent av norske gutter og 22 prosent av jenter i tredje klasse er overvektige, ifølge Folkehelseinstituttet.

I 15-16-årsalderen er andelen med overvekt eller fedme til sammen om lag 13-14 prosent, viser tall fra Helsedirektoratet. Her er det flest gutter som er overvektige.

I Danmark vekker nå Jens-Christian Holm, overlege og leder av enheten for overvektige barn på barneavdelingen på Holbæk Sykehus, oppsikt med sitt utspill om at all inclusive-ferie er tortur for barn, på grunn av den konstante og frie tilgangen på usunn mat.

– Kan føre til et liv i fedme

Samira Lekhal

Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Samira Lekhal er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, der hun leder seksjon for barn og unge.

– Jeg er helt enig med min danske kollega. All inclusive-ferie er et overgrep mot barna.

– På hvilken måte?

– For de med begynnende overvekt kan ferien være akkurat det som gjør at de tipper over til et liv i fedme.

– Men ferien varer jo bare i en til to uker. Er det ikke hva vi spiser resten av året som teller?

– Ferien varer ikke bare i et par uker. For barna varer den i åtte uker, og for veldig mange innebærer det en rekke turer med mye mat. Vi har veldig mye fri, festdager og høytider i den vestlige verden der mat er sentralt, og det er en stor utfordring fedmeepidemien tatt i betrakting.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Kroppen blir en søppelbøtte

Lakhal understreker at 20 prosent av norske barn er overvektige.

– Det er svært mange, og det er svært alvorlig. Vi tenker kanskje at vi er hysteriske når det gjelder fokuset på vekt, men jeg kan ikke få understreket sterkt nok at vi er på ville veier. Det handler om signalene vi gir til barna. Jeg kan ikke forstå at det å ha fri og kose seg skal være ensbetydende med å spise så mye usunn mat som mulig. Hvorfor er det mer kos å spise åtte is enn én? spør hun, og fortsetter:

– Barn blir verken mer glade eller opplagte av å spise store mengder fett og sukker. All inclusive innebærer fri tilgang på brus, juice, is og burger. Vi lærer dem at det å ha ferie er å disponere kroppen som en søppelbøtte. Slike ferier er ikke bra for barn som er normalvektige heller.

Lakhal forteller at en viktig del av arbeidet for henne og kollegene på poliklinikken hvor hun jobber er å sette opp feriekostplaner for familier med overvektige barn. Og hun mener det er svært viktig med videre kostholdsopplysning i Norge.

– Vi bruker mat som belønning. Og kroppen lærer seg et mønster, også når det gjelder hvilken mat den får. Vi skaper behov og lyster. Når du har spist mye fett og sukker en stund er det det kroppen higer etter. Sukker er en svært sterk driver, det trigger hele tiden lysten på mer.

– Fungerer som røyk

Lakhal sammenligner barns fett- og søtbehov med røyking.

– Tenk at du nekter en røyker å røre sigaretter over lengre tid. Når ferien kommer gir du vedkommende fri tilgang på røyk og beskjed om å røyke så mye han/hun orker. Det er det samme du gjør med barn og mat i ferien. Du signaliserer at resten av tiden er en tilstand av nektelse av det som er godt, og at maten i ferien er belønning og kos.

– Underlig at ferien er det største problemet

Iren Carlstrøm

Daglig leder og gründer av Allinclusive.no, Iren Carlstrøm.

Foto: Allinclusive.no

Daglig leder og gründer av reiseselskapet Allinclusive.no, Iren Carlstrøm, syns Samira Lekhals innfallsvinkel til fedmepromblematikken virker søkt.

– Det er underlig at det er ferien som skal gi barna vektproblemer. Jeg skulle jo tro hverdagen er det største problemet i så måte. I tillegg er det mitt klare inntrykk at barn er langt mer aktive i ferien enn ellers. Jeg har i alle fall til gode å se barn som sitter rolige ved en bassengkant. Videre har mange av de større hotellene aktivitetsteam som sørger for at barna får rørt på seg.

Carlstrøm peker også på at mange av all inclusive-reisene går til middelhavsland.

– Middelhavskost er jo noe av det sunnere du kan velge å spise. Her serveres det jo også i langt større grad frukt og grønt enn det vi er vant til i Norge. Jeg er ikke sikker på at en hjemmeferie der kanskje mye av barnas tid går med til tv og data er noe bedre alternativ. Det er jo heller ikke nødvendigvis slik at matutvalget i kjøleskapet hjemme er det aller sunneste, sier Carlstrøm.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)