NRK Meny
Normal

– Abort gir ikke psykiske problemer

Tidligere studier har vist at faren for problemer som angst og depresjoner har vært større etter en abort. Dette tilbakeviser nå britiske forskere.

Kvinne med hendene på magen

Kvinner som blir uønsket gravide løper en tre ganger større risiko enn andre for psykiske problemer som angst og depresjoner. Men hvorvidt de tar abort eller beholder barnet spiller ikke inn.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kvinner som blir gravide uten å ønske det, har tre ganger høyere risiko for å få psykiske problemer. Hvorvidt de velger å ta abort eller å få barnet påvirker vel å merke ikke risikoen, ifølge BBC.

Funnene har mye å si i et land hvor abort er tillatt ved fare for mors liv og/eller mentale og psykiske helse (samt på grunn av sosiale eller økonomiske årsaker).

Studien er finansiert av britiske helsemyndigheter og ble iverksatt etter bekymring for at abort påvirket kvinners helse negativt.

Les også: Over halvparten tek abort

- Mest detaljerte studien til nå

Kvinners vanlige risiko for å slite mentalt er, ifølge BBC, litt over ti prosent. Risikoen tredobles ved en uønsket graviditet, men øker altså ikke ytterligere ved en abort.

– Dette er den til nå mest detaljerte og omfattende gjennomgangen av kvinners psykiske helse knyttet til abort, sier Tim Kendall, direktøren for forskningsinstituttet National Collaborating Centre for Mental Health, som gjennomførte studien.

– Studien viser imidlertid ikke hvorvidt de kvinnene som opplever psykiske problemer som angst eller depresjoner slet i utgangspunktet.

Les også: Flere tar abort hjemme

Fokus på gravide med problemer

Kendall understreker at videre forskning på området bør dreie seg om hvordan å ta seg av de kvinnene som sliter fordi de er blitt gravide uten å ønske det.

Det er viktig å gi medisinsk personell den opplæringen og informasjonen de trenger for å ta seg av disse kvinnene, påpeker Sophie Corlett, direktør for den ideelle organisasjonen for mental helse, Mind.

– Kvinnene løper stor risiko for fødselsdepresjoner og trenger ekstra hjelp og støtte i lys av dette, sier Corlett til BBC.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.