– «Fett-diett» kan gi hjerteinfarkt

Den populære LCHF-dietten som går ut på å spise mye fett og lite karbohydrater, øker sjansen for hjerteinfarkt, mener svenske leger.

Kjøtt som er grillet på gassgrill.

- Du går ned i vekt - men kolestrolnivået øker, sier overlege.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX / SCANPIX

De reagerer nå på slankemetodene til den svenske «fettdoktoren» Annika Dahlqvist. Hennes diett går ut på å spise fettholdig mat, men likevel gå ned i vekt.

Også i Norge er dette en diett som blir brukt blant de som sverger til et lavkarbo-kosthold, og slankemetoden er flere ganger omtalt i norske magasiner.

Les også: Surere med fettdiett

Farlig kolesterol

annika dahlqvist

Lege Annika Dahlqvist har skrevet flere bøker om LCHF-dietten, en kostholdsfilosofi som er svært populær i Sverige.

Foto: Skjermdump

Nå hevder derimot overlege og hjertespesialist Karin Schenck Gustafsson at en av hennes pasienter fikk hjerteinfarkt på grunn av LCHF-dietten.

– Han gikk ned 11 kilo, men kolesterolverdiene gikk rett i taket – og da spesielt det farlige kolesterolet LDL. Ikke lenge etter fikk han sitt andre hjerteinfarkt, forteller Gustafsson til Aftonbladet.

Les også: Slik kutter du sjokoladen

Hun har snakket med flere andre leger som skal ha hatt samme erfaringer med sine pasienter. Ifølge Gustafsson er dietten først og fremst farlig for tidligere hjertesyke og de som lider av diabetes. Det er disse Annika Dahlqvist mener dietten passer best for.

Blåser i legene

Pasientene er derimot ikke veldig interessert i å høre om konsekvensene av det farlige kostholdet.

– De blåser i hva vi hjerteleger sier, og fortsetter å spise Annika Dahlqvists stekte bacon i fløtesaus, fortviler overlegen.

Hun frykter at de nå står foran i økning i antallet infarkter.

Les også: Derfor funker ikke slankekuren

– Ingen bevis

«Fettdoktor» Annika Dahlqvist setter derimot spørsmålstegn ved legens uttalelser.

– Det er jo ikke slik at dietten garanterer at du ikke får hjerteinfarkt – det hender jo også at de som ikke følger denne dietten også får infarkt, sier hun lakonisk.

– At en eller annen pasient har fått et hjerteinfarkt etter å ha gått på min diett, beviser ikke så mye, mener hun.

Les også: Nettmøte om slanking som virker

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)