NRK Meny
Normal

80 prosent har for høye skistaver

For høye skistaver kan gi ubalanse og problemer med riktig teknikk og tyngdeoverføring i sporet. Her er tipsene fra tidligere VM-mester på ski Trude Dybendahl.

Video skitips-220211-fb-ua

SE VIDEO: Trude Dybendahl gir gode råd om staver, ski og smøring.

– Når 80 prosent av norske skigåere har for høye staver, er det også altfor mange som går med anspente skuldre. Bare to centimeter for høye staver kan gi store utslag, sier Trude Dybendahl til NRK.

For å finne den riktige høyden på skistavene, anbefaler hun at du ganger kroppshøyden din med 0,825.

Hvordan få godt feste?

De aller fleste legger kun på smøring. Den glir fort av, og du må kanskje stoppe i løpet av skituren for å legge på mer.

En enkel grunnjobb må til for å få festevoksen til å sitte. – Det trenger du å gjøre kun èn gang per skisesong, sier Dybendahl.

  • Bruk et helt vanlig sandpapir, gjerne med finhet 100, på en ren ski.
  • Rubb opp slik at du får litt hår frem i sålen.
  • Ta på grunnvoks eller et godt lag med festevoks eller kaldvoks, for eksempel grønn swix, og varm det inn med et smørejern eller strykejern. Dampjern anbefales ikke. Pass på at jernet ikke er for varmt.
  • Når voksen er smeltet, drar du det utover med kork slik at det smeltes godt inn.
  • La det stå til det blir kaldt. Da er du klar til å legge på dagens festevoks.

Mange tykke lag

– Altfor mange legger for få og for tynne lag med skismørning. Da er det ikke rart at det glipper, sier Dybendahl.

Hennes råd er å legge på seks eller syv lag. Men husk å ikke legge alle lagene i samme sone. Da får du lett dårlig gli.

Fordel derfor lagene slik:

  • Legg to-tre lag i smøresonen. Smøresonen er fra cirka bakpå helen til et stykke foran bindingen.
  • Legg så to-tre lag rett under midten av skien. Der er skien høyest, og tåler derfor mye smørning. Det er viktig at denne delen av skien kommer i god kontakt med snøen.
  • Skal du gå over fra smøring tilpasset minusgrader til smøring for plussgrader, så trenger du ikke fjerne festevoksen med skirens. Skrap den forsiktig av, og legg på ny smøring. Da beholder du den gode grunnvoksbehandlingen.

Viktig med riktig spenn

Har du fulgt smørerådene etter beste evne, men likevel sliter med dårlig feste, da er det sannsynligvis feil spenn i skiene dine.

– Riktig spenn er viktig for å få festesonen i kontakt med snøen, sier Dybendahl.

For å få riktig spenn, bør du få målt opp skiene etter kroppsvekten din i en sportsbutikk.

I videoen øverst gir Trude Dybendahl gode tips om ski og staver.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.