6 av 10 lurte til seg frieri

Damer sender blomster til seg selv for å få mannen ned på kne, viser en britisk undersøkelse. - Det å fri hørte med i pakka, ler nygifte Christian Berset.

Berit Berset Johansen og Christian Berset med hans forlovere

Berit Berset Johansen dro i fjor inn drømmemannen Christian Berset uten lureri. Her er brudeparet med hans forlovere, brudgommen Christian nest til høyre.

Foto: Steffen Rikenberg

Drømmen om den store kjærligheten og mannen som bønnfaller sin kjære om å bli hans for alltid, stemmer ofte dårlig med virkeligheten.

Ifølge en britisk undersøkelse, innrømmer over 60 prosent av nygifte kvinner at de har brukt ulike knep for å få mannen til å fri, skriver Aftonbladet .

Mange har stilt hardt mot hardt for å få det som de ville, og truet med å gå fra kjæresten dersom han ikke ville gifte seg. Hele 17 prosent hadde sendt blomster til seg selv fra en oppdiktet beundrer.

Bare 10 prosent hadde benyttet seg av det tradisjonelle gravid-trikset, men i aldersgruppen under 20 år, hadde en tredjedel sørget for å bli gravide - eller bare påstått at de var det.

Fridde på fødeavdelingen

Berit Berset Johansen og Christian Berset

Christian Berset giftet seg med sin Berit Berset Johansen sist sommer. Det er begge to fornøyd med.

Foto: Steffen Rikenberg

Da Christian Berset (31) fridde til kjæresten Berit, hadde hun nettopp født deres første barn. Da de giftet seg sist sommer, var lille Sanna (1 ½) brudepike.

- Følte du deg presset til å fri?

- Nei, absolutt ikke - jeg følte det var på sin plass, og jeg hadde lyst til å gifte meg. Men Berit har alltid sagt til meg at hun ville gifte seg, så jeg hadde vel egentlig aldri noe valg. Det å fri hørte med i pakka da jeg ble sammen med henne, ler han.

- Ikke et pressmiddel

Berit Berset Johansen (29) innrømmer lett at hun har hintet mang en gang om bryllup.

- Før Christian fridde, hadde jeg sagt mange ganger at jeg ville gifte meg før jeg ble gammel og stygg. Men jeg synes ikke det er et pressmiddel at man har lyst til å gifte seg. Det er heller en kjærlighetserklæring at du synes du har funnet den rette, mener hun.

- Jeg ga aldri uttrykk for at jeg ikke gadd å gifte meg, for å si det sånn, sier hun.

Hun legger til at de to hadde snakket om at de ville gifte seg før Christian faktisk fridde.

Skuffende bryllupsdag

Dessverre ble ikke fortsettelsen særlig mer eventyrlig enn frieriet for mange, i følge den britiske undersøkelsen. 1 av 3 nøt ikke bryllupsdagen slik de trodde de ville gjøre.

62 prosent hadde ikke sex på bryllupsnatten, og 26 prosent kranglet i løpet av hvetebrødsdagene. Flest kranglet om penger, mens det for en del handlet om brudgommens upassende oppførsel på bryllupsdagen.

Og kanskje sørgeligst av alt: Over en fjerdedel av kvinnene innrømmer at den eneste feilen med bryllupsdagen var valget av brudgom.

3600 kvinner i alderen 16 til 50 år deltok i undersøkelsen. Alle hadde giftet seg i løpet av det siste året.

Angrer på bryllupsfokuset

I ettertid ser «bridezillaene» ofte at det ble vel mye fokus på selve bryllupet, og lite på å få et lykkelig ekteskap.

1 av 5 sier de heller skulle hatt et mindre storslagent bryllup, og heller forsøkt å slappe mer av og nyte dagen.

For fru Berit Berset Johansen ble bryllupet heldigvis en flott opplevelse.

- Jeg var flink til å delegere bort ting, og ikke tenke på alt selv. Da først bryllupsdagen kom, bare slappet jeg av og nøt dagen, sier hun.

Selv tror hun det er en stor fordel å ikke være så detaljorientert, så det ikke trenger å være perfekt for å bli bra.

- Mange snakker om at de ikke husker bryllupet, fordi de var så stresset - men det gjelder ikke for meg. Jeg føler at jeg var veldig tilstede, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)