Hopp til innhold

Hvert år føder minst 400 før de kommer frem - lille Wilma ble født i en busslomme

De siste ti årene har det vært drøye 400 fødsler årlig der mor ikke rekker frem til sykehuset. – Den frykten og panikken unner jeg ingen som føder, sier mor Linda Dahlen. Hun måtte pakke babyen Wilma inn i en fotballgenser da hun fødte i bilen.

Wilma

Her er Wilma trygt hjemme i Mysen, etter at hun kom til verden i pappas bil noen dager tidligere.

Foto: Privat

Linda Dalen

Linda Dahlen og datteren Wilma, som nå snart fyller seks år.

Foto: Privat

En fødsel er nervepirrende nok for både mor og far når man føder på sykehus, med all verdens ekspertise og smertestillende rundt seg.

Hvis noe skjer, vil man ikke sitte i en bil alene med samboeren sin som jordmor og lege.

Linda Dahlen, som fødte i en busslomme

Men fra 2002 til 2012 har det årlig vært 403 kvinner som i snitt opplever å måtte føde utenfor sykehus. Dette viser tall NRK.no har hentet ut fra Medisinsk fødselsregister. Tallet 403 gjelder uplanlagte fødsler, ikke hjemmefødsler avtalt med jordmor på forhånd.

– Jeg får litt sjokk når jeg hører at det er 403 som meg i året, jeg hadde aldri trodd tallet var så høyt. Jeg hadde håpet at vi var en del av en liten statistikk. Jeg er sjeleglad for at alt gikk fint med Wilma. Men man vet jo at ting kan skje under en fødsel. Og hvis noe skjer, vil man ikke sitte i en bil alene med samboeren sin som jordmor og lege, sier Linda Dahlen (35) til NRK.no.

Linda ble nødt til å sitte helt rett i passasjersetet å føde, hun fikk ikke flyttet seg på grunn av et barnesete i baksetet bak.

– Jeg satt og fødte i passasjersetet i 90 graders vinkel. Jeg hadde helt sinnssykt vondt, og jeg klarte ikke å gå ut av bilen heller. Hadde jeg klart å komme meg ut, hadde jeg føda på bakken, for jeg satt så vondt at jeg var nærmest desperat, forteller hun.

– Nå skal du ta imot barnet ditt

Wilma som nyfødt

Her har Wilma kommet vel frem til sykehuset i Fredrikstad. Friskusen veide 3.410 gram da hun ble veid for første gang.

Foto: Privat

Tobarnsmoren bor i Mysen i Østfold, og har omtrent en times kjøretur til fødeavdelingen i Fredrikstad. 14. april er det seks år siden Wilma ble født i en busslomme på vei til sykehuset, midt på mørke natten.

– Jeg visste at to ambulanser var på vei der jeg satt i passasjersetet med fæle rier. Men så sa jordmoren på telefonen plutselig til samboeren min Pål: Nå må du stoppe. De skjønte at fødselen hadde kommet for langt. Pål fikk beskjed om at nå skal du ta imot barnet ditt, forteller Linda videre.

Lille Wilma var heldigvis velskapt, og alt gikk bra med mor og barn.

396 født uplanlagt utenfor sykehus i 2012

Dag Moster

– Man tenker gjerne at å føde på veien er et nordnorsk fenomen. Men en tredel av alle fødsler som skjedde før ankomst fødeavdelingen, foregikk i Oslo, Hordaland eller Rogaland – for her er det mange fødsler totalt, sier overlege Dag Moster.

Foto: Leif-Arne Markussen / UiB

Uinnvidde kan nesten ikke forestille seg hvordan det føles for dem som sitter livredde i bilen eller ligger på badegulvet hjemme – og bare må føde. Du har ikke noe valg, du rekker ikke frem.

– Åh, jeg at kjenner det knyter seg i magen når jeg tenker på det ... de minuttene rett før babyen kom ut – vi satt i bilen, det var helt mørkt og vi var helt alene. Vi håpet og ba til Gud om å se blålys, forteller mamma Linda nå seks år senere.

– Når jeg så de blå lysene jeg hadde bedt om, satt jeg med vakre, fine og friske Wilma i armene. Vi hadde pakket henne inn i en fotballgenser, det var alt vi hadde i bilen, sier hun videre.

2012 er det siste året det foreligger tall fra Medisinsk fødselsregister, dette året ble 396 babyer født uplanlagt utenfor institusjon. Av disse ble 150 født under transport, da gjerne i bilen. Mens 176 fødsler foregikk uplanlagt hjemme.

– Det kan jo diskuteres om 396 uplanlagte fødsler utenfor sykehus er et høyt tall, i forhold til 61.368 fødte barn totalt i 2012, sier Dag Moster, overlege ved Medisinsk fødselsregister, til NRK.no.

For antall uplanlagte fødsler utenfor sykehus i Norge utgjør totalt mellom seks og sju promille de siste årene. Promilleandelen er altså ikke høy – men dramatisk nok for dem som opplever statistikken på kroppen.

– Jeg var så redd, og den frykten og panikken under en fødsel unner jeg ingen, forteller Linda.

Tabellen viser risiko for å føde før du rekker frem til sykehuset, i alle fylker. 2012-tall fra Medisinsk fødselsregister. Grafikk: Glen Imrie, NRK.

Størst sjanse for å føde på veien i Sogn og Fjordane

Østfold, der Linda Dahlen bor, kommer middels ut på statistikken over hvor fødende ikke når frem til sykehuset. Se fylkesgrafikken over. Risikoen varier betydelig mellom norske fylker.

Kvinner i Sogn og Fjordane hadde i 2012 den største risikoen for å oppleve en ikke-planlagt fødsel før ankomst til fødeinstitusjon (18 av 1000 fødte), fulgt av kvinner i Finnmark (13 av 1000) og i Troms (11 av 1000).

Minst risiko var det i Aust-Agder, etter følger Akershus og Oslo.

– Selv om Oslo, Hordaland og Rogaland ligger bra an på statistikken med lav risiko, er det i disse tre fylkene det største antallet faktisk vil oppleve å føde uplanlagt likevel. Man tenker gjerne at å føde på veien er et nordnorsk fenomen. Men en tredel av alle fødsler som skjedde før ankomst fødeavdelingen, foregikk i en av disse tre fylkene – for her er det mange fødsler totalt. Selv om risikoen altså er mindre for den enkelte kvinne som bor her, forteller overlege Moster.

– Kjøp billader og rydd baksetet

Siri von Krogh

– Å ha lader til mobilen i bilen er viktig. Du vil ikke slippe opp for batteri akkurat under fødselen, sier jordmor Siri von Krogh.

Foto: Privat

Jordmor Siri von Krogh har instruert mange fødende som ikke rekker frem i tide.

– Da jeg jobbet på A-hus, var det ikke sjelden at vi måtte hjelpe fødende på telefonen. Å ha billader til mobilen er viktig. Du vil ikke slippe opp for batteri akkurat under fødselen. Ellers er det lurt å ha håndklær og søppelsekker klar i bilen i tiden før fødselen. Det blir en del søl som det er greit å slippe å rense bort etterpå, sier von Krogh til NRK.no. Hun er også kjent som Jordmor-Siri, og som jordmor på nettstedet Alt for mamma.

Hvis du er lokalkjent i området, så prøv å unngå å stoppe i områder med dårlig mobildekning. Og ha nummeret til fødeavdelingen lagret på telefonen.

– Når babyen først er ute, så er det viktigste å holde den varm. Legg babyen på mors bryst, og det er også greit å legge den til selve brystet – for morkaken løsner lettere da. Unngå spesielt varmetap fra babyens hode. Å klippe navlestrengen trenger du ikke å tenke på, forteller jordmoren videre.

Mamma Linda Dahlens beste tips er å ha baksetet fritt for barneseter, slik at du kan ta setet bakover – eller legge deg i baksetet.

– Bilfødselen hadde blitt mye bedre om jeg kunne ha brukt baksetet i alle fall, sier tobarnsmoren, seks år etter at Wilma kom til verden i busslomma.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)