NRK Meny
Normal

40 ganger så skittent som dosetet

Knappene i heisen har et bakterienivå som fullstendig danker ut offentlige toaletter.

Heis

Har du tenkt på hvor mange som har tatt på knappene i heisen før deg?

Foto: Colourbox.com

Har du håndsprit med i vesken i tilfelle du må besøke et offentlig toalett eller håndhilse på folk?

I så fall får du nå enda et problem å bekymre deg over.

Ifølge en amerikansk undersøkelse er nemlig knappene i heisen rene bakteriebomber, skriver Daily Mail .

Blomstrende bakterieflora i heisen

Forskerne har undersøkt hygienen på ulike offentlige steder som hoteller, restauranter, banker, kontorer og flyplasser.

Selv om vi kanskje ikke tenker over det, berøres heisknapper i en travel bygning av svært mange mennesker i løpet av en dag. Dette gir seg også utslag i bakteriefloraen, kan forskerne dokumentere.

På hver kvadratcentimeter heisknapp fant de 313 kolonidannende bakterier. På et tilsvarende område av et toalettsete var det til sammenligning bare åtte bakterier.

De faktiske testene er utført av Microban Europe, som også produserer antibakterielle produkter.

Ikke overrasket

- Vi har ikke norske tall for bakterienivå på heisknapper, men generelt kan jeg si at resultatene ikke virker usannsynlige, sier lege Tone Bruun ved avdeling for infeksjonsovervåkning i Folkehelsa.

- Kroppen vår er jo full av bakterier, spesielt på hendene, og mange av dem kan overleve på ting vi har tatt på i kortere eller lengre tid, fortsetter hun.

Imidlertid ser hun ingen grunn til å uroe seg spesielt for heisknappene.

- Selv om man kan bli syk av noen av disse bakteriene, må jo bakteriene komme inn i kroppen for at det skal skje. God håndhygiene er det viktigste for å unngå smitte, sier Bruun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.