4 av 10 elever har nakketrøbbel

Gruppebord i klasserommet gjør at mange barn får nakkesmerter og hodepine.

Ryggen til tavla
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kine

- Jeg har egentlig vondt hele tiden, forteller Kine (11).

Foto: NRK

Da Kine (11) hun kom til undersøkelse hos kiropraktor Kenneth Syvertsen for første gang, spurte han hvordan hun satt på skolen.

Det viste seg da at Kine satt med ryggen til tavla, og måtte vri nakken for å følge med i timene.

- Vi har veldig mange barn i denne aldersgruppa inne til behandling. Det som går igjen hos de fleste, er at de sitter feil vei på skolen, forteller Syvertsen.

Gir barna nakkeplager

Studier har vist at risikoen for nakkesmerter og hodepine er større dersom du sitter vridd, enn dersom du sitter rett fram.

40 prosent av alle skolebarn sliter med slike smerter, og sittestillingen er en av hovedårsakene til plagene.

For lite fysisk aktivitet er ofte en medvirkende årsak til at barna får smerter.

.- Det er uheldig å sitte i samme stilling for lenge, og å sitte med vridd nakke, forteller kiropraktor Kenneth Syvertsen.

Merker forskjell

Kines skole, Konnerud, har tatt konsekvensen av dette. Det er fortsatt gruppebord i klasserommene, men nå sitter ingen lenger med ryggen til tavla. Hver måned bytter elevene plass.

Ommøbleringen i klasserommet har hatt stor effekt for Kine og resten av klassen.

- Det var veldig vondt å sitte med ryggen mot tavla, særlig i de timene vi måtte sitte vendt mot tavla hele tiden, forteller Kine og venninnen Lene.

De er veldig glade for at foreldrenes initiativ ble tatt så alvorlig.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)