NRK Meny
Normal

4 av 10 elever har nakketrøbbel

Gruppebord i klasserommet gjør at mange barn får nakkesmerter og hodepine.

Ryggen til tavla

Kine

- Jeg har egentlig vondt hele tiden, forteller Kine (11).

Foto: NRK

Da Kine (11) hun kom til undersøkelse hos kiropraktor Kenneth Syvertsen for første gang, spurte han hvordan hun satt på skolen.

Det viste seg da at Kine satt med ryggen til tavla, og måtte vri nakken for å følge med i timene.

- Vi har veldig mange barn i denne aldersgruppa inne til behandling. Det som går igjen hos de fleste, er at de sitter feil vei på skolen, forteller Syvertsen.

Gir barna nakkeplager

Studier har vist at risikoen for nakkesmerter og hodepine er større dersom du sitter vridd, enn dersom du sitter rett fram.

40 prosent av alle skolebarn sliter med slike smerter, og sittestillingen er en av hovedårsakene til plagene.

For lite fysisk aktivitet er ofte en medvirkende årsak til at barna får smerter.

.- Det er uheldig å sitte i samme stilling for lenge, og å sitte med vridd nakke, forteller kiropraktor Kenneth Syvertsen.

Merker forskjell

Kines skole, Konnerud, har tatt konsekvensen av dette. Det er fortsatt gruppebord i klasserommene, men nå sitter ingen lenger med ryggen til tavla. Hver måned bytter elevene plass.

Ommøbleringen i klasserommet har hatt stor effekt for Kine og resten av klassen.

- Det var veldig vondt å sitte med ryggen mot tavla, særlig i de timene vi måtte sitte vendt mot tavla hele tiden, forteller Kine og venninnen Lene.

De er veldig glade for at foreldrenes initiativ ble tatt så alvorlig.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.