NRK Meny
Normal

3 mnd.ventetid på akuttbehandling

Har du store tannproblemer, kan du risikere å vente lenge på hjelp. Forbrukerrådet har sjekket mulighetene for øyeblikkelig hjelp fra tannleger i 15 byer.

Tannbehandling

Det er ikke alltid like enkelt å få akutt hjelp når tannpinen herjer.

Foto: Scanpix

"Min kone fikk veldig vondt i tennene i går ettermiddag. I natt har hun sovet svært dårlig. Nå har hun endelig sovnet litt, men vi skulle gjerne hatt en time i løpet av dagen. Hun har vondt nede i venstre kjeve. Vi vet ikke hva det kan være. Kan hun få hjelp hos dere?"

Med dette spørsmålet har Forbrukerrådet sjekket mulighetene for øyeblikkelig hjelp fra tannleger i 15 småbyer.

Klinikkene ble oppringt på formiddagen. Forbrukerrådets medarbeidere utga seg for å være tilreisende på ferie i byen. Hensikten var å teste om tannlegene oppfyller forpliktelsen de har til å gi akutthjelp.

Det var hjelp å få i alle de 15 byene. Men enkelt var det ikke.

Undersøkelsen viser at tannlegene stiller opp hvis de har tid. Men er det travelt på kontoret, blir pasienten ofte sendt videre til andre tannleger. Det skjer selv om tannlegene har plikt til å gi øyeblikkelig hjelp, ifølge helsepersonelloven.

Har krav på hjelp

Tannlegeforeningens etiske regelverk (paragraf 4) understreker også at hvis tannlegen ikke kan gi akutthjelp, skal pasienten i det minste få assistanse til å finne hastehjelp et annet sted.

- Vårt klare inntrykk er at ønsket om å gi hjelp er avhengig av om det er hull i avtaleboka, og om det er en halvtime som kan fylles opp med en dyr akuttpasient, sier seniorrådgiver Geir Røed i Forbrukerrådet.

- Dessuten tok de fleste tannlegene som avviste oss ikke noe ansvar for at vi virkelig fikk hjelp hos konkurrerende tannleger, forteller han.

Testen avdekket blant annet ventetid på to - tre måneder for akuttbehandling hos en tannlege i Namsos. Pasienten med tannpine fikk navnet på to andre klinikker, men ikke telefonnumrene.

På et kontor i Grimstad var tilbakemeldingen at øyeblikkelig hjelp bare gis til klinikkens egne pasienter. Og i Bryne måtte de uheldige "turistene" ringe til sju forskjellige tannleger før de endelig fikk tilbud om akutthjelp.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.