Hopp til innhold

26 kule sommerdingser

Kredittkort som ladekabel, batteridrevet tv eller bærbar høyttaler med solcellelading. Nyt sommeren med noen av disse dingsene, som er like klare for ferie som du er.

Sommerdingser 2013

Du har mange valgmuligheter hvis du vil satse på smart elektronikk i ferien.

Foto: Montasje / Lyd & Bilde

Her er fagbladet Lyd & Bildes anbefalinger for sommeren:

Digital lommeradio

Geneva XS DAB+

Geneva XS DAB+

Foto: Produsenten

Du trenger ikke internett for å høre på radio, med Geneva XS DAB. Alt i en pakke.

En liten pakke er det også. XS DAB+ er den digitale versjonen av Genevas kritikerroste reiseradio. Som også er en bluetooth-høyttaler, slik at du kan strømme musikk fra smartmobilen eller nettbrettet.

Den lille radioen leverer forbausende klar stereolyd, og har innebygget klokke med alarm, og kan klappes sammen når den skal ned i kofferten.

Et ladbart batteri sørger for strøm i mange timer, og den lekkert forseggjorte Geneva-radioen finnes i sort, rødt og sommerhvitt.

 • Pris: 2000 kroner

Reis med trådløs musikk

Jabra Revo Wireless

Jabra Revo Wireless

Foto: Produsenten

Ingen fare med ledninger som hekter seg fast. Med Jabras trådløse Revo-hodetelefoner, kan du bevege deg fritt.

De batteridrevne hodetelefonene kan du naturligvis bruke sammen med smartmobilen. Musikken strømmer du trådløst via bluetooth til hodetelefonene, og du trenger ikke koble til noen ting.

Det finnes en app kalt Jabra Sound App, som emulerer Dolby Digital Plus, og skaper en tydeligere surroundeffekt når du hører på musikk i hodetelefonene. Betjeningen er enkel med knapper på sidene, og det leveres med ladekabel og en minijack-kabel.

Revo finnes også i en rimeligere kablet utgave uten bluetooth, men med fjernkontroll og mikrofon til mobilen på ledningen.

 • Pris: 1800 kroner

Kredittkort som ladekabel

ChargeCard

ChargeCard

Foto: Produsenten

En kabel man alltid har med, kan gjøre det lettere å få strøm til telefonen når du virkelig trenger det.

Telefonen er alltid tom for strøm når du virkelig trenger den. Ofte kan man finne en USB-utgang hvor man kan lade, men har ingen kabel med seg. ChargeCard heter løsningen, det er en "kabel" i form av et kredittkort som du alltid kan ha med deg sammen med de andre kredittkortene.

Man trekker ut en USB-ledning og plugger kortet inn i telefonen. Finnes til iPhone og Android.

 • Pris: cirka 150 kroner

LES OGSÅ: Test av årets nye tv-er

Kanonkamera

Canon PowerShot S110

Canon PowerShot S110

Foto: Produsenten

Hvis kombinasjonen av bildekvalitet og beskjeden størrelse er viktig, kan du ikke gjøre et bedre kamerakjøp enn dette i sommer.

Glem de billigste kameraene. Mange mobiler tar nesten like bra bilder, og er gjerne enklere å bruke. Canons knøttlille S110 derimot, knuser mobilkameraene, og har både GPS-tagging, og trådløs wi-fi overføring av bildene.

Bildekvaliteten er langt bedre enn fra de fleste kompaktkameraer, og lyssterk zoomoptikk, pekeskjerm og strøken betjeningsvennlighet, gjør Canon-kameraet til det beste lommekameraet du kan ha med ut i sommer. Testen kan du lese på lydogbilde.no.

 • Pris: 2500 kroner

Lyd med solceller

Eton Rukus Solar

Eton Rukus Solar

Foto: Produsenten

Denne transportable høyttaleren byr på trådløs musikk via bluetooth – og solcellelading.

Eton Rukus Solar er et bærbart bluetooth lydsystem som er utstyrt med et høyeffektivt solpanel, og man kan spille musikk hele dagen lang. Bare til å ta med rett ut i parken, på tracking, på camping, til festen, på hytta, i båten eller bruke den hjemme med det selvdrevne lydsystemet.

Med kjapp one-touch paring kan Rukus Solar strømme musikken din trådløst fra enhver kilde. Bluetooth-forbindelsen med støtte for AVRCP (one-touch paring og kontroll) og A2DP (høykvalitet stereo strømming) gjør at man kan spille musikk fra enhver bluetooth-aktivert smartmobil, nettbrett eller datamaskin.

Den har også en USB-utgang til lading av de fleste smartmobiler og mobile enheter. Høyttaleren leveres med håndtak, noe som er praktisk da den veier vel 1,8 kilo.

 • Pris: cirka 1800 kroner

Et smart valg

Sony Alpha 65

Sony Alpha 65

Foto: Produsenten

Sony-kameraet har kommet litt i skyggen av konkurrentene fra Canon og Nikon. Men A65 er et bedre kjøp.

Særlig om man er mest opptatt av bildekvaliteten. For A65 leverer like ekstrem bildekvalitet som det dyrere A77, men er mindre, lettere og litt enklere utstyrt.

Ingen speilreflekser til samme pris er i nærheten av bildekvaliteten og skuddhastigheten man kan oppnå med dette kameraet. Som også har en av de beste elektroniske søkerne i markedet, vippbar skjerm, krystallklar HD-video, 10 bilder/s skuddhastighet, og fremragende brukervennlighet.

 • Pris: 6000 kroner

Musikk overalt

Beats By Dr. Dre Pill

Beats By Dr. Dre Pill

Foto: Produsenten

Resept for sommermusikken.

Blant de mange bærbare høyttalerne i denne guiden, er det få som er så stilige som Dr. Dre Pill. En reisevennlig trådløs bluetooth-høyttaler, som lades opp via USB og styres fra mobilen eller nettbrettet.

Den har innebygget mikrofon, og kan brukes som håndfri høyttaler når du snakker med noen via mobilen.

Som alle Beats-produkter er det bra med trøkk i høyttalerpillen, som finnes i flere farger.

 • Pris: 1500 kroner

Digitaliser din bilradio

VST DAByourCar v3

VST DAByourCar v3

Foto: Produsenten

Denne DAB-mottakeren konverterer digitalradio til FM, som bilstereoen din forstår.

Oppgrader din eksisterende bilstereo med denne DAB-modulen fra VST. Den monteres skjult i bilen, og tar imot tilgjengelige DAB-kanaler (også DAB+) og sender videre som FM-radio som bilradioen din forstår.

Modulen sender også navn på radiokanalen via RDS, slik at du får opp i tegnruten på din egen radio hvilken kanal du hører på. Fjernkontroll følger med.

I seneste versjon er signalmottaket styrket, og den har automatisk frekvensskift for å unngå støy på valgte frekvens. Dette er mottakeren du skal ha, dersom bilstereoen er integrert i dashbordet og ikke egner seg for utskifting.

 • Pris: 1495 kroner (inkluderer ikke montering)

LES OGSÅ: Test av ti minigriller

Kompakt nettverksanlegg utendørs

Pioneer WX-SMA3

Pioneer WX-SMA3

Foto: Produsenten

Denne lille høyttaleren fra Pioneer strømmer musikk trådløst, og kan brukes ute.

Ta med deg musikken utendørs! Pioneer WX-SMA3, som fås i svart eller hvit, kan strømme musikk trådløst via Apple AirPlay eller direkte fra en nettverksharddisk via DLNA. Den er beregnet på utendørs bruk og tåler luftfuktighet og regn.

Når den er ute, bruker den batteri, og er du i et område uten nettverksdekning, kan du sette opp et eget nettverk via høyttaleren med funksjonen Wireless Direct.

Alternativt kan du koble til minnepinne eller harddisk via USB-inngangen, som også er kompatibel med iPhone, iPad og iPod. Eller bruk den analoge AUX-inngangen for alle andre spillere.

Pioneer har også satset på god lyd, og fått hjelp av konstruktør Andrew Jones, mannen bak high-end-høyttalerne til TAD, som også er eid av Pioneer.

 • Pris: 2300 kroner

Bærbar hodetelefonforsterker

FiiO Mont Blanc E12

FiiO Mont Blanc E12

Foto: Produsenten

Toppmodellen blant hodetelefonforsterkerne fra FiiO har påkostet innmat, og produsenten selv lover high-end utenom det vanlige.

En smartmobil og en iPod har begrenset kraft. Resultatet er enten at man ikke får spilt høyt nok med skikkelige hodetelefoner, eller at det låter forvrengt når man gjør det.

Med den bærbare hodetelefonforsterkeren E12 lover FiiO gull og grønne lydskoger. Den som har store nok lommer (den er omtrent dobbelt så tjukk som en iPhone) kan glede seg over en kraftig forsterker som opererer med 22 volt, og som takket være høykvalitets op-amper skal gi glimrende lyd uansett impedans i hodetelefonene.

Forvrengning er oppgitt så lav som 0,00003 prosent, og maksimal effekt på 850 MW er nok til å gi øredøvende lydtrykk.

Det innebygde batteriet lader via USB og fullades i løpet av 3 timer.

 • Pris: 1498 kroner

Når iPhone 5 blir proffkamera

Schneider iPro Case for iPhone 5

Schneider iPro Case for iPhone 5

Foto: Produsenten

Forvandle din iPhone 5 til et fullblods kamera! Fra Schneider kommer et nytt deksel som passer deres eksterne iPhone-objektiver.

Schneider lager blant annet populære objektiver til iPhone, og nå takket være det nye dekselet iPro Case for iPhone 5 kan også objektivene passe til seneste generasjon. Fra før finnes deksel til iPhone 4 og 4S.

I tillegg til dekselet lanseres to nye objektiver. Fra før finnes fisheye, 0,6x vidvinkel og 2x forstørrelsesobjektiv.

Nå kommer et 0,45x supervidvinkel- og et makroobjektiv. Feste til stativ er også tilgjengelig, samt et praktisk håndtak som dessuten kan romme to objektiver.

Legg igjen det store, klumpete kameraet hjemme og ta heller feriebildene med din iPhone!

 • Pris: cirka 200 kroner

Actionkamera med topp kvalitet

GoPro HD Hero3 Black Edition

GoPro HD Hero3 Black Edition

Foto: Produsenten

Film i ekstreme omgivelser! Toppmodellen i Hero3-familien fra GoPro er meget allsidig, og kan dessuten filme i Ultra HD-oppløsning.

Hero3 Black Edition er det mest avanserte GoPro-kameraet noensinne. Lyd & Bilde testet Silver Edition i en gruppetest tidligere i år, med et meget godt resultat. Black Edition har enda bedre svartnivå og bildekvalitet for øvrig.

Kameraet er beregnet for filming i ekstreme situasjoner. Det er lite og lett nok til å problemfritt festes overalt, og med GoPro App for iPhone og iPad er det ekstra enkelt å både se hva som filmes, samt stoppe og starte inntil flere kameraer samtidig. Praktisk ved flerkameraproduksjoner!

Kameraet kan filme med hele 2560 x 1440 pikslers oppløsning med 48 bilder i sekundet. Den kan også filme i 4K, men da bare med 12 bilder i sekundet.

 • Pris: cirka 3200 kroner

Tv på batteri

Finlux FLHXR132

Finlux FLHXR132

Foto: Produsenten

Det er ikke alle som drømmer om storbyferie. For mange er det hytte- og campinglivet som lokker mest. Men hvilken tv velger man til hytta eller campingvogna?

Hvis tilgangen på vanlig strøm er dårlig, er Finlux et bra valg. De har spesialisert seg nettopp på tv-er til camping, hytte og båt. Tv-ene har kombinert MPEG4 og MPEG2 mottaker, og er godkjent av RiksTV.

Inkludert er også DVD-spiller og en USB-inngang for videoopptak. 12-volts modellen kommer i 19", 22" og 24" størrelser, med et strømforbruk på mellom 14 og 19 watt, noe som skal holde til 100 timers bruk med et vanlig 110Ah forbruksbatteri.

De kan selvfølgelig også brukes med 230 volt når du har tilgang til det.

 • Pris: 1995 / 2495 / 2895 kroner

Senk støyen, ikke musikken

Pioneer SE-NC31C-K

Pioneer SE-NC31C-K

Foto: Produsenten

Hodetelefoner med støyreduksjon er den perfekte reisekameraten når du skal ut og fly.

Ulempen med store øreklokker er at de tar unødvendig mye plass hvis man vil pakke lett. Nå har Pioneer flyttet teknikken til et sett små ørepropper.

Pioneer SE-NC31C-K har aktiv støykansellering som effektivt filtrerer vekk bakgrunnsstøy. Alt drives av et AAA-batteri. Pioneer selv skryter av hele 120 timers batteritid, noe vi ikke har fått verifisert, men en 11 timers flytur var ikke noe problem.

Selve øreproppene er av in-ear typen og gir en fin, fyldig lyd. Du kan velge mellom fire ulike gummipropper for å tilpasses øregangene dine. En kjekk liten oppbevaringspose i velour, pluss adapterplugg for fly følger med i pakken.

 • Pris: cirka 800 kroner

Fet lyd til ferieturen

JBL Flip

JBL Flip

Foto: Produsenten

Hodetelefoner er perfekt for musikk på reise, men hva når du vil dele favorittmusikken med vennene dine?

JBLs Flip er et alternativ som gir skikkelig fet lyd i forhold til størrelsen. Den lille sylinderformede høyttaleren henter musikk fra mobiler og nettbrett via bluetooth, og har dessuten innebygd mikrofon til telefonsamtaler.

Med oppladbart batteri som skal holde til fem timer med musikkspilling er strandturen sikret. JBL Flip kommer i en praktisk liten bæreveske, og finnes i flere farger inkludert hvit, svart, blå, grønn og rød.

 • Pris: cirka 1000 kroner

Tv til regnfulle dager

Samsung UE40F6505

Samsung UE40F6505

Foto: Produsenten

Når værvarselet svikter og regnet bare pøser ned, er det gull verdt å ha en god tv. Samsungs splitter nye F6505-serie er spekket med smarte tjenester, inkludert populære film-apper som HBO og Netflix.

Denne LED-baserte LCD-skjermen kommer i en rekke størrelser, fra 40 til 55 tommer. Slank design gjør at hver kvadratcentimeter går med til bildet og ikke unødvendig tykk ramme rundt skjermen.

Bildekvaliteten er meget god, og Samsung-tv-en har innebygd tv-mottaker for bakkenett, kabel-tv og parabol, og kan styres både med nettbrett og mobil i tillegg til vanlig fjernkontroll.

Det er også mulig å dele bilder, video og tv-innhold med de bærbare enhetene.

 • Pris: cirka 9000 kroner

LES OGSÅ: Stor guide til film på nettet

La laptopen bli hjemme

Logitech FabricSkin Keyboard Folio

Logitech FabricSkin Keyboard Folio

Foto: Produsenten

La laptopen bli igjen hjemme i sommer og bruk din iPad i stedet.

Med et tastatur er det betydelig lettere og kjappere å svare på mail eller blogge om ferien. Logitechs nye tastatur er innbygget i et beskyttelsesetui som også fungerer som stativ, og som dessuten er både fukt- og støvavvisende.

Det holdes på plass av magneter, og iPaden slår seg av når man bretter det sammen. Batteriet holdet opp til tre måneder på en lading.

 • Pris: 1400 kroner

Vanntett smartmobil

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z

Foto: Produsenten

Er det noe som er irriterende med smartmobiler om sommeren, så er det at de er mer følsomme enn de gamle hederlige knappemobilene.

Er det ikke sand fra stranden eller vann ved poolen, er det kanskje søl av drinker i baren som tar livet av dem. Xperia Z løser dette da den ikke bare er støvtett og sprutsikker, men også klarer seg på 1 meters dyp i 30 minutter om man mister den fra brygga.

Dessuten har den topp ytelse, en fantastisk skjerm og et riktig godt kamera.

 • Pris: 5200 kroner

Portabel nødlader

Nokia DC-16

Nokia DC-16

Foto: Produsenten

Det å holde liv i sine bærbare apparater nå på sommeren er slitsomt. Ikke nok med at vi ofte er ute hele dagen, vi er dessuten ofte langt fra nærmeste stikkontakt.

Med en portabel batteripakke kan man i det minste forlenge mobilens batteritid når det kniper. Nokias lader er liten nok til å få plass i lommen, men har likevel 2200 mAh kapasitet. Den holder på ladningen i 3 måneder.

Funker med alle USB-ladbare apparater og finnes i fire glade farger.

 • Pris: 240 kroner

Bluetooth-høyttaler

Logitech UE Mobile Boombox

Logitech UE Mobile Boombox

Foto: Produsenten

Med en smidig liten høyttaler blir det så mye morsommere å lytte til musikk fra mobilen eller nettbrettet på stranden eller på pikniken.

Mobile Boombox pares sammen med din og dine venners apparater med bluetooth, og det er enkelt å skifte dem imellom. Hjemme på terrassen kan du koble den sammen med dataen, og til og med bruke den som høyttalertelefon om noen ringer.

Batteriet holder i opp til 10 timer på én lading, og den finnes i fem ulike fargekombinasjoner.

 • Pris: 900 kroner

Trådløst bilkamera

Mobi 750

Mobi 750

Foto: Produsenten

Mobi filmer konstant alt som hender på veien i 270p HD, og om ulykken skulle være ute har du glassklare bevis på hva som hendte.

Til forskjell fra tidligere generasjoners kameraer har dette også Wi-Fi, som gjør at du kan koble opp smartmobilen til kameraet. Er det en alvorlig ulykke kan den automatisk ringe et alarmnummer og oppgi din posisjon, med klokkeslett, opplysninger om deg, telefonnummer og registreringsnummer, samt bilder fra ulykken.

 • Pris: 1800 kroner

Bærbar og beskyttet strandlyd

Jabra Solemate

Jabra Solemate

Foto: Produsenten

Med Jabra Solemate får du sand- og sprutsikker lyd på stranden.

Det er alltid like problematisk å ligge på stranden og likevel få med seg litt musikk eller radio. Alt dette får vi jo i dag via smartmobilen, men spesielt sand- og vannavstøtende er den jo ikke, og den må helst være pakket inn i noe.

Jabra Solemate er en velbygd og velfungerende transportabel høyttaler for bruk med ledning eller via bluetooth, og som tåler både sand og vannsprut. Bunnen kan byttes til diverse glade farger.

 • Pris: 1500 kroner

Lukket hodetelefon til sommerbruk

Bang&Olufsen H6

Bang&Olufsen H6

Foto: Produsenten

H6 er en hodetelefon med både passform og komfort til sommerbruk.

Den nye H6-hodetelefonen fra Bang & Olufsen er utviklet også med tanke på at den skal kunne benyttes om sommeren. Normalt blir man ganske svett med lukkede hodetelefoner, men skinnet og minneskummet som ligger mot øret er valgt med tanke på at hodetelefonen også skal kunne benyttes når det er varmt.

At man dessuten har gjort det mulig å vri klokkene nitti grader for å gjøre det enklere å ha dem med seg, gjør ikke saken noe dårligere. Lyden? En kort prøvelytting var meget lovende!

 • Pris: cirka 3150 kroner

Kom i form

TomTom Runner + TomTom Multi-Sport

TomTom Runner + TomTom Multi-Sport

Foto: Produsenten

TomToms nyeste sportsklokke gir joggere, syklister og svømmere kjapp informasjon om treningen.

Sportsklokkene har en tydelig skjerm med høy oppløsning og kontrast, som gjør det lett for joggere og sportsfolk å se distanse, tid og hastighet når de trener – selv i direkte sollys.

Klokkene er utstyrt med TomToms Graphical Training Partner, og brukeren kan alltid se sine prestasjoner i sanntid med tre forskjellige grafiske treningsoppsett. Den nye One-Button Control betyr at klokkene fra TomTom kan styres med en enkel knapp, og menyen med alle funksjoner og statistikker er alltid tilgjengelig.

Klokkemodulen måler 11,5 mm, og støtter både GPS, GLONASS og bluetooth, og kan blant annet kobles til en trådløs pulsmåler. Den er både ripefast og vannavvisende samt vanntett ned til 50 meter. Batteritiden oppgis til 10 timer i GPS-innstilling.

 • Pris: cirka 1500 kroner

Tynn og vanntett

Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z

Foto: Produsenten

Sony har gått bort fra den vanlige kileformede designen med Xperia Tablet Z, som er strømlinjeformet og kun 6,9 mm tykk.

Det er ikke mange nettbrett med LTE på markedet ut over Apples iPad 4 med Retina-skjerm og iPad mini. Men nå erklærer Sony nettbrett-krig med Xperia Tablet Z, som kommer med 4G/LTE og i en tynn og strømlinjeformet design.

Den veier kun 495 gram, er fremstilt i lekre og robuste materialer og er bare 6,9 mm tykk, noe som gjør den tynnere enn selv de fleste smartmobilene på markedet.

Designen følger samme linjer som smartmobil-lillebror Xperia Z, det vil si meget strømlinjeformet med skarpe kanter, og er vanntett og støvavvisende. Nettbrettet fås i to utgaver, henholdsvis med og uten 4G/LTE og med 16, 32 eller 64 GB minne. Skjermen er 10,1 tomme med 1920 x 1200p HD-oppløsning.

 • Pris fra 3990 kroner

Din egen tolk i lommen

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4

Foto: Produsenten

Samsungs nye smartmobil kommer med et utall av nye funksjoner, blant annet S-Translator, som kan oversette fra tale til tekst – eller omvendt.

Med S-Translator-funksjonen blir denne telefonen den beste reisekamerat du kan ønske deg. Den skal kunne oversette i sanntid fra tale til tekst – eller omvendt – mellom ni forskjellige språk, deriblant kinesisk, koreansk, japansk, spansk, fransk, tysk, engelsk og italiensk.

S-Translator kan brukes til å oversette menyen på ferie i Frankrike eller å spørre om veien – og forstå svaret – hvis du har gått deg bort på Sicilia.

En annen sommervennlig funksjon er muligheten for å få fotografen med på alle bildene ved å benytte både det fremoverrettede og det bakoverrettede kameraet samtidig når man filmer eller tar bilder.

Man kan også legge til små lydsnutter til bildene, en liten kommentar til seg selv eller som en hilsen til mottakeren.

 • Pris: 5199 kroner

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)