Hopp til innhold

Regjeringen endrer ikke 200-kronersgrensen

I dag ble Solberg-regjeringens forslag til endringer av statsbudsjettet for 2014 lagt frem. Finansdepartementet bekrefter at den mye omtalte 200-kronersgrensen blir stående, men lederen i Unge Høyre er likevel positiv.

Netthandel

Mange netthandel-kjøp begrenses av moms- og tollgrensen. Flere nettshoppere oppfatter den som altfor lav.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Paul Joakim Sandøy, leder Unge Høyre

Leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy, forteller at han har fått forsikringer om at regjeringen fortsatt ønsker å heve tollgrensen.

Foto: Unge Høyre

I forkant av Solberg-regjeringens forslag til endringer av neste års statsbudsjett var Unge Høyre klar i talen:

– Jeg håper regjeringen gjør noe med tollgrensen allerede på statsbudsjettet som legges fram om to uker. Høyre og Fremskrittspartiet har tidligere vært tydelige på at grensen må heves. Dette er noe veldig mange forbrukere venter på, har leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy, tidligere uttalt til NRK.no.

  • Les mer om 200-kronersgrensen i høyrespalten

I regjeringsplattformen heter det at regjeringen «vil heve grensen for tollfri import». I dag ble regjeringens forslag til endringer av statsbudsjettet for 2014 lagt frem, og Finansdepartementet bekrefter at 200-kronersgrensen blir stående slik den har gjort de siste 38 årene. Sandøy er likevel optimistisk.

– Jeg har fått forsikringer om at regjeringen fortsatt ønsker å heve den, men at det ble vanskelig å gjøre noe med den i årets budsjett. Jeg skulle ønske endringen kom nå, men er glad for at regjeringen ikke har endret mening, sier Unge Høyre-lederen til NRK.no.

På tide

Tollgrensen gjør at nordmenn må betale merverdiavgift og i noen tilfeller toll på varer kjøpt i utenlandske nettbutikker som koster 200 kroner eller mer. En slik justering har lenge vært ventet av mange forbrukere – også Forbrukerrådet har vært positiv til en endring.

– Som forbrukerorganisasjon mener vi at det er på tide å heve beløpet. Grunnen er at det vil være store summe å spare for den enkelte forbruker. Vi ser også at næringslivet bærer et godt vernet argument – importvernet. Men når man inntar et forbrukerstandpunkt er det vanskelig å argumentere for at beløpet skal ligge flatt så lenge, sa fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, til NRK.no i 2009.

Sandøy tror mange ser på grensen som urimelig lav. Tollgrensen har ikke vært endret siden den ble innført i 1975, og de 200 kronene som gjaldt den gang, tilsvarer cirka 1030 kroner omregnet i dagens kurs.

– Vi vil jobbe med å få inn en endring i kommende statsbudsjett, og den jobben starter allerede etter nyttår, sier han.

Fryktet av handelsnæringen

Netthandelen har vært i jevn vekst i mange år og det er spesielt artikler som vinylplater, klær, sko og sminke som er ettertraktede kjøpsobjekter fra utlandet. Mange kjøp begrenses av moms- og tollgrensen som de fleste nettshoppere oppfattes som altfor lav.

Deler av handelsnæringen i Norge har lenge fryktet en økning av 200-kronersgrensen, og at økt tollgrense vil gjøre konkurranseforutsetningene ekstra vanskelige for norske butikker. Tidligere i oktober gikk hovedorganisasjonen Virke ut med en klar advarsel mot å heve grensen.

– Netthandelen med utlandet rammer allerede tusenvis av norske arbeidsplasser, og selv en liten heving av tollgrensen vil gi dramatiske konsekvenser, uttalte Virke-direktør Harald J. Andersen i en pressemelding.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)