190 bivirkninger av HPV-vaksinen

Feber, hodepine, oppkast og magesmerter er blant de vanligste bivirkningene av vaksinen mot livmorhalskreft, melder Legemiddelverket. Vaksinen ble fra i fjor tilbudt alle jenter i 7. klasse.

Vaksine

To tredjedeler av jentene i sjuende klasse ble vaksinert mot HPV-viruset i fjor.

Foto: Berit Roald / Scanpix

HPV-vaksinen ble tatt inn i vaksineprogrammet i fjor, og tilbys alle jenter i 7. klasse. Vaksinen beskytter mot de typene av humant papillomavirus som er årsaken til 70 prosent av livmorhalskreft-tilfellene.

Litt over 18.000 jenter har tatt første del av vaksinen til nå. En tredjedel har latt være å ta vaksinen.

Etter ett skoleår med vaksinering, melder Legemiddelverket om 190 registrerte bivirkninger . Blant dem regnes ni tilfeller som alvorlige.

Vil ha alle bivirkningene

Siden vaksinen er ny, har Folkehelseinstituttet oppfordret til å melde fra om alle bivirkninger.

- Det er vanlig å overvåke nye vaksiner spesielt nøye. Men det betyr også at man får inn flere meldinger enn det som er vanlig for andre legemidler, sier seniorrådgiver Pernille Harg i Legemiddelverket til NRK.no.

Ni jenter har ifølge rapporten vært innlagt på sykehus som en følge av sine reaksjoner på vaksiner. Mer konkret ble de innlagt for besvimelse, kramper og allergi.

- Man har en lav terskel for å sende barn til sykehus hvis de for eksempel besvimer. Ingen av de som fikk alvorlige bivirkninger har fått varige men, sier Harg.

Endrer ikke anbefalingene

De vanligste bivirkningene er ubehagelige, men forbigående:

  • Hodepine
  • Svimmelhet
  • Bevissthetstap
  • Nummenhet
  • Kramper
  • Smerter på injeksjonsstedet, ubehag
  • Feber
  • Magesmerter
  • Kvalme/brekninger/diaré

Alle bivirkningene er innmeldt av helsepersonell. De fleste reaksjonene har oppstått ganske umiddelbart.

- Elevene blir vaksinert i grupper. Noe av årsaken til at noen reagerer, er sannsynligvis at de gruer seg og gjør hverandre litt urolige, sier Harg.

Legemiddelverket mener bivirkningene så langt er «som forventet», og opprettholder sin anbefaling om å ta vaksinen.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)