190 bivirkninger av HPV-vaksinen

Feber, hodepine, oppkast og magesmerter er blant de vanligste bivirkningene av vaksinen mot livmorhalskreft, melder Legemiddelverket. Vaksinen ble fra i fjor tilbudt alle jenter i 7. klasse.

Vaksine

To tredjedeler av jentene i sjuende klasse ble vaksinert mot HPV-viruset i fjor.

Foto: Berit Roald / Scanpix

HPV-vaksinen ble tatt inn i vaksineprogrammet i fjor, og tilbys alle jenter i 7. klasse. Vaksinen beskytter mot de typene av humant papillomavirus som er årsaken til 70 prosent av livmorhalskreft-tilfellene.

Litt over 18.000 jenter har tatt første del av vaksinen til nå. En tredjedel har latt være å ta vaksinen.

Etter ett skoleår med vaksinering, melder Legemiddelverket om 190 registrerte bivirkninger . Blant dem regnes ni tilfeller som alvorlige.

Vil ha alle bivirkningene

Siden vaksinen er ny, har Folkehelseinstituttet oppfordret til å melde fra om alle bivirkninger.

- Det er vanlig å overvåke nye vaksiner spesielt nøye. Men det betyr også at man får inn flere meldinger enn det som er vanlig for andre legemidler, sier seniorrådgiver Pernille Harg i Legemiddelverket til NRK.no.

Ni jenter har ifølge rapporten vært innlagt på sykehus som en følge av sine reaksjoner på vaksiner. Mer konkret ble de innlagt for besvimelse, kramper og allergi.

- Man har en lav terskel for å sende barn til sykehus hvis de for eksempel besvimer. Ingen av de som fikk alvorlige bivirkninger har fått varige men, sier Harg.

Endrer ikke anbefalingene

De vanligste bivirkningene er ubehagelige, men forbigående:

  • Hodepine
  • Svimmelhet
  • Bevissthetstap
  • Nummenhet
  • Kramper
  • Smerter på injeksjonsstedet, ubehag
  • Feber
  • Magesmerter
  • Kvalme/brekninger/diaré

Alle bivirkningene er innmeldt av helsepersonell. De fleste reaksjonene har oppstått ganske umiddelbart.

- Elevene blir vaksinert i grupper. Noe av årsaken til at noen reagerer, er sannsynligvis at de gruer seg og gjør hverandre litt urolige, sier Harg.

Legemiddelverket mener bivirkningene så langt er «som forventet», og opprettholder sin anbefaling om å ta vaksinen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.