Hopp til innhold

19 øre til Fairtrade-produsentene

Kjøper du en té-pakke merket med Fairtrade Max Havelaar, så går kun 19 øre av prisen til té-produsentene i utviklingsland.

Teplukkere.
Foto: NRK

- Dette er svært overraskende og skuffende, mener Kristin Holter, daglig leder i Initiativ for etisk handel.

Ifølge Fairtrade Max Havelaar er Fairtrade-produktene dyrere fordi råvareprodusentene har fått en rettferdig betaling, og fordi det betales til et sosialt fond.

Sosial bonus

Når det gjelder te fra Sri Lanka, er den fastsatte rettferdige minimumsprisen, ifølge Fairtrades hovedkontor, to dollar per kilo te, eller cirka 14 kroner.

I tillegg kommer den sosiale bonusen. Ifølge Fairtrade Max Havelaar Norge selv, var denne bonusen på 30 000 kroner i 2007, basert på et salg av 8000 kilo te.

Enkel matematikk tilsier at den sosiale bonusen da utgjør 18,75 øre for en standard tepakke på 50 gram, mens den fastsatte minimumsprisen utgjør 70 øre.

- I Norge har slik Fairtrade-merket te en utsalgspris på oppunder 30 kroner. Andelen til produsentene er skuffende liten, sier Kristin Holter.

Produsentene må få mer

Fairtrade Max Havelaar oppfordrer forbrukere til å kjøpe mer fairtrade-té og argumenterer for at det vil gi de omtalte teprodusentene en høyere bonus i absolutte tall.

- En viktig forbedring for Fairtrade systemet ville i tillegg være å sikre produsentene en større andel per solgte enhet, sier Kristin Holter.

For å skape større tillit til Fairtrade Max Havelaar hos forbrukerne, bør selskapet være mer åpen om potensialet for forbedring i systemet, mener hun.

De bør også gå ut med informasjon om hvordan de selv har tenkt å bidra til å forbedre dette.

Noe slikt ville vise omverdenen at Fairtrade-systemet har vilje til kontinuerlig utvikling - til fordel for småprodusenter og plantasjearbeidere i Sør, mener Holter.

Les også: Sterk Fairtrade-kritikk

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)