Influensa-tall fra USA er gode nyheter for Norge

Dødeligheten i USA mye lavere enn først antatt. – Veldig gode nyheter, sier norsk professor.

En jente får nesespray for svineinfluensa ved Northwood High school i Maryland, USA.

En jente får nesespray for svineinfluensa ved Northwood High school i Maryland, USA.

Foto: Jacquelyn Marti / Scanpix/AP

Antall amerikanske smittetilfeller fra april til juli kan ha vært så mye som 140 ganger høyere enn det som er rapportert, skriver flere forskere fra universitetet Harvard og smittevernsbyrået CDC i USA i en studie publisert på hjemmesidene til det europeiske senteret for smittevern, ECDC.

Det vil si at så mange som 5,7 millioner kan ha fått influensaen uten å ha vært klare over det, i løpet av de første månedene sykdommen raste. Det innebærer at dødeligheten også i USA har vært dramatisk lavere enn hva myndighetene først fryktet.

– Kjempegode nyheter

Professor i sosialmedisin Steinar Westin har ventet lenge på disse tallene.

– Om prognosene stemmer er dette veldig gode nyheter, sier han til nrk.no.

Som samfunnsmedisiner regner han i hundretusener, og regner sykdomsrisiko og sykdomsdødelighet snarere enn enkelttilfeller.

– Vi ser på rater, og da må vi vite hvor mange som er syke i befolkningen, og hvor mange av dem som dør av sykdommen. De nye tallene fra USA stemmer mer overens med hva vi har sett i Europa, sier han.

Les også: Hvorfor er Norge hardest rammet?

Forskerne har sett på feilkildene i rapporteringen av influensatilfeller:

  • Folk som fikk et lett sykdomsforløp og som ikke oppsøkte lege
  • Antall positive influensaprøver som ikke ble sendt inn til et sentralt register
  • Positive prøver som av ulike grunner ikke kunne brukes er alle feilkilder som bidro til grunnlaget for artikkelen.

I Norge er litt over 2000 bekreftet smittet med H1N1, mens myndighetene opererer med at 175 000 har eller har hatt sykdommen, en rate på én til 87.

I USA er raten én til mellom 48 og 140.

Les også: Dette må du vite om svineinfluensa

– Trodde den var langt farligere

I begynnelsen av utbruddet av svineinfluensaen ble antallet nye syke rapportert fortløpende fra USA gjennom CDC, senteret for smittevern i Atlanta.

Beregningene derfra den første tiden utgjorde noe av beslutningsgrunnlaget for norske myndigheter.

– De første tallene fra Mexico og USA tydet på en langt dødeligere sykdom. Og det var litt av det som gjorde at norske helsemyndigheter gikk så høyt ut, når sykdommen så så mye farligere ut.

– På hvilken måte påvirker de nye tallene influensastatistikken?

Sykdomsdødelighet er den prosenten av de syke som dør. Hvis du enkelt og greit setter opp en brøk og ser at like mange døde, men at langt flere var smittet, da synker den prosenten selvfølgelig, sier han.

Les også: Blir lurt av milde symptomer

– Ikke overraskende

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou mener tallene begynner å minne om Europa.

– Disse tallene er ikke overraskende, vi opererer også med noen liknende, sier han.

Tidligere i dag skrev nrk.no at helsemyndighetene opererte med 2000 rapporterte smittetilfeller, men at så mange som 100 000 har eller har hatt sykdommen, et forholdstall på én til 50.

– Hva har tallene fra USA å si for Norge?

– Egentlig veldig lite, ettersom nevneren er så lav. Vi opererer med at 100 000 har eller har hatt sykdommen her i Norge, og så langt er 13 døde. Om man ser på prosentandelen blir den uansett et sted mellom 0,1 og 0,3 promille. Det er mye lavere enn fryktet da man tok de første beslutningene på statlig hold. De første anslagene tydet i verste fall på en dødelighet på mellom 10 og 20 prosent, sier Schou.

– Så det er vanskelig å si om dette påvirker dødeligheten?

– Nevneren i dette regnestykket er høyst vanskelig å sette. Men til tross for at vi har hatt dødsfall i Norge er dette for de aller fleste en ytterst mild sykdom.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)