Hopp til innhold

12 ganger dyrere i Norge

Reseptmedisin kan være svært mye dyrere i Norge enn på svenske apotek. – Hvordan er det mulig, undrer en nordmann som sparte 1281 kroner på én boks med tabletter.

Denne medisinen koster 10 ganger mer i Norge enn på apoteket i Strømstad i Sverige.

Denne medisinen koster 12 ganger mer i Norge enn på apoteket i Strømstad i Sverige.

Foto: Privat / Christian Nygaard-Monsen, NRK (montasje)

Etter å ha fått resept fra legen på 98 tabletter mot neglesopp, kjøpte en nordmann medisinen sin i Sverige.

I slutten av februar betalte han 131,50 svenske kroner på apoteket i Strømstad. Det tilsvarer omtrent 116 norske kroner den aktuelle dagen.

I Norge koster den samme medisinen 1397 kroner.

– Hvordan er det mulig? sier mannen hoderystende til NRK.no. 65-åringen, som vil være anonym, trodde nesten ikke det var sant da han ble oppmerksom på den voldsomme prisforskjellen.

Kun én gang per resept

Reiser du til Sverige, kan det altså lønne seg å sjekke om det er billigere å kjøpe medisinen der enn i Norge.

Norske resepter kan brukes på svenske apotek, men bare én gang per resept og ikke til såkalt kopimedisin.

Mange preparater er mye billigere i Sverige. Men slett ikke alle, ifølge Oslo Economics som har undersøkt skandinaviske medisinpriser på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Med blå resept betaler du kun egenandel i Norge. Da sparer du lite på å handle svensk. I 2013 får du frikort når du har betalt mer enn 2040 kroner i egenandeler.

Byttbare legemidler

Denne medisinen er mye dyrere i Norge enn i Sverige.

Så stor er prisforskjellen.

Medisinen som 65-åringen kjøpte i Sverige tilhører en gruppe med såkalte byttbare legemidler. Den finnes også som andre varemerker med andre navn, men med samme virkestoff.

Hvis preparatet kan erstattes av en kopimedisin, blir prisen lavere i Norge. Men du må fortsatt betale mye mer enn i Sverige:

Norske myndigheter har bestemt at akkurat disse medisinene har en såkalt trinnpris på 795 kroner. Det betyr at alle apotek må kunne tilby en pakning med 98 tabletter til denne prisen. Nesten 700 kroner mer enn i Sverige, med andre ord.

Men hvis kunden vil ha et bestemt varemerke som apoteket ikke tilbyr til trinnpris, må han betale 1397 kroner for den samme dosen. Og da blir prisforskjellen hele 1281 kroner mellom Norge og Sverige.

– Norge har de laveste prisene

Erik Magnus Sæther

I Norge er patentmedisin billigst, mens kopimedisinen er dyrere enn i nabolandene, sier Erik Magnus Sæther i Oslo Economics.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er ikke uvanlig med tydelig prisforskjell på medisiner i Skandinavia. Men en pris som er 12 ganger så høy, som i det aktuelle eksemplet, er overraskende mye, sier helseøkonom Erik Magnus Sæther i det samfunnsøkonomiske analyseselskapet Oslo Economics.

Likevel mener han at det generelt ikke er grunn til å fastslå at medisin på norske apotek er mye dyrere enn i Sverige og Danmark.

– Tvert imot viser tidligere studier at prisene på nyere patentbeskyttet medisin er lavere i Norge, til tross for høyere lønninger her, sier han.

– Men for de byttbare legemidlene er den norske snittprisen betydelig høyere enn i Sverige og Danmark.

– Vår analyse på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet viser nettopp dette. At medisinen er byttbar, betyr at den ikke lenger er patentbeskyttet. Dermed kan apotekene tilby flere likeverdige preparater med samme virkestoff som originalen, såkalt kopimedisin, forteller Sæther.

Totalt sett mener han dette betyr at prisene etter all sannsynlighet er lavest i Norge.

– Apotekkundene får mest for pengene her, fordi byttbare legemidler utgjør en relativt liten del av omsetningen, sier han til NRK.no.

Nedtrappingsregel

Når et legemiddel ikke lenger er patentbelagt, bruker Norge en offentlig styrt nedtrappingsregel for å fastsette salgsprisen.

– I Sverige og Danmark er det markedet som styrer prisene. Tidspunktet for når det er mulig å bytte, kan også være ulikt. Derfor kan man se enkelte eksempler på vesentlig prisvariasjon over landegrensene på den samme medisinen, sier Sæther.

Men den store prisdifferansen på tablettene mot neglesopp er altså ikke representativ for all reseptmedisin.

– Tvert imot. Mange originalpreparater er faktisk så billige i Norge at de er blitt en eksportartikkel. Apotekkjedene bestiller ofte mer medisin enn de kan selge her hjemme. De kan tjene gode penger på å eksportere den videre til andre land i Europa der originalmedisin koster mer enn i Norge, sier Erik Magnus Sæther i Oslo Economics.

Han minner om at det kan være stor forskjell på både dosering og pakningens størrelse på medisiner med samme navn i et annet land. – Dette er det viktig å huske på når man sammenligner prisene, sier han.

Se hele prisundersøkelsen fra Oslo Economics her (PDF-dokument).

Reseptfritt

Gunstein Instefjord, fagdirektør mat og handel, Forbrukerrådet
Foto: CF-Wesenberg - Kolonihaven

Mange mener nå at reglene for prising av legemidler bør revurderes.

Etter undersøkelsen fra Oslo Economics, vurderer Helsedepartementet om det er behov for nye måter å regulere priser og avanse på i Norge.

For tre år siden viste en undersøkelse fra Forbrukerrådet at også reseptfrie apotekvarer kan være langt rimeligere i Sverige.

Det gjaldt blant annet pollenmedisin, slankepiller, vitaminer og nikotintyggegummi.

– Apotek-segmentet er en sektor også vi holder et øye med. Det gjelder både prisutvikling og prisvariasjon over landegrensene, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Han sier det er vanskelig å kommentere den konkrete saken fra apoteket i Strømstad. – Bildet av medisinprisene i Skandinavia er jo ikke entydig, sier Instefjord til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)