NRK Meny
Normal

116 innlogginger i sekundet

Ikke overraskende var det mange skattenysgjerrige som sjekket selvangivelsen i natt. Mange møtes med en ventetidsplakat.

Hånd, mobil

Mange har sjekket selvangivelsen på mobilen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Det første kvarteret etter midnatt hadde 60.000 skattytere logget seg inn for å sjekke selvangivelsen, sier Eirik Andersen, kommunikasjonsdirektør i Direktoratet for forvalting og IKT (Difi), til NRK.no.

Mann i blå skjorte og sort dressjakke

– I fjor var det størst trykk mellom 9 og 10, så vi følger med, sier Eirk Andersen.

Foto: DIFI
Jørgen Ferkingstad

Vi er forberedt på at 3,4 millioner skattytere i år skal kunne sjekke selvangivelsen med foreløpig skatteberegninger i Altinn, sier Jørgen Ferkingstad.

Foto: Pressebilde
Anne Kirkhusmo

Selv om over 400.000 har logget seg inn via Altinn er det bare 267.000 som faktisk har sjekket selvangivelsen, sier Anne Kirkhusmo.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Han forteller at klokken 07:45 hadde 429.734 logget seg inn i ID-porten via Altinn.

Men bare noen av dem kom inn på selve oppgjøret, og pågangen blir bare større og større.

–​ Toppen så langt hart vært 116 innlogginger i sekundet, forteller Andersen.

– Altinn fungerer fint

– Vi har ingen problemer i vår løsning. Det er veldig lav belastning på serverne selv om det er dobbelt så mange som er inne nå enn det var i fjor, sier Jørgen Ferkingstad, kommunikasjonsansvarlig for Altinn, til NRK.no..

– Frem til klokken 08:00 i dag er det 267.000 som har sett på selvangivelsen sin elektronisk, sier Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten, til NRK.no.

Differansen mellom antall skattytere som har logget seg inn, og antall skattytere som faktisk har sett på selvangivelsen, tyder på at mange må logge seg inn flere ganger grunnet stor trafikk.

Klokken 10.00 hadde 900.000 vært innom, dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

– Det er snart en million som har logget seg inn, og de aller fleste klarer det. 630.000 hadde sjekket selvangivelsen klokken 10, legger han til.

Ferkingstad mener differansen mellom antall innloggede og antall som har sjekket selvangivelsen skyldes at det daglig er flere hundre tusen innom Altinn.

– Det er mange tusen som har møtt køplakaten fra ID-porten, men det er også mange som logger seg inn for å sjekke andre ting enn selvangivelsen, understreker han.

Stor pågang

Det er stor pågang for å sjekke selvangivelsen, derfor vil enkelte ikke komme inn.

Foto: Skjermdump / Altinn

Planlagt begrensning

– Ved veldig høy trafikk har vi utarbeidet en trafikkavgrensning som gir mulighet til å legge inn avgrenset tilgang. Folk kan da oppleve at de får ventetidsplakat og ikke kommer inn. Dette er noe vi gjør for at systemet ikke skal krasje, understreker han.

Dersom noen opplever å ikke få logget seg inn, er eneste råd å vente litt.

– Vær tålmodig, vent litt, og prøv igjen senere. Vi har testet for å tåle svært høy trafikk, men det kan være en risiko for at vi avgrenser tilgangen, legger han til.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.