Hopp til innhold

100 år i tjeneste

Slottet gav en bjørk til sjømannskirken i New Orleans da den feiret 100 år. Den fikk kronprins Haakon æren av å overrekke og plante.

Kronprins Haakon ved sjømannskirken i New Orleans.
Foto: Helge Helgheim. / NRK

Det er kjekt å komme hit til sjømannskirken i New Orleans. Det sier en av de flere hundre som møter opp for å feire kirkas 100-årsjubileum. Noen kommer ofte, mens andre stikker innom mer sjeldent. Noen har hatt kirka som sitt norske ”hjem” i 32 år. Noen kommer for den norske maten, og det er et samlingspunkt, enten det er å spise vafler eller et sted og gå for å klage sin nød, sier andre.

Det er et norsk område i sørstatene. For sjømannskirkene har fulgt nordmenn verden rundt. Det har den gjort i tre århundrer, på 1800-, 1900- 0g 2000-tallet. Men i New Orleans er det nøyaktig 100 år siden starten, og det begynte i Magazine Street, men nå holder kirka til i Prytoria Street.

Det har blitt mange kaffekopper, vafler og besøk i årenes løp. Men det viktigste er å treffe folk fra hjemlandet. Før var det flest sjøfolk som kom innom. Nå er det for det meste forretningsfolk og turister. Menigheten teller likevel rundt 300 fastboende nordmenn.

Magnhild Sydnes og Andersn Brunvold med Martin.
Foto: Helge Helgheim. / NRK

En av de norske familiene er Magnhild Sydnes og Anders Brunvold. De har en sønn – Martin – som lå i mors mage dag orkanen Katrina rammet byen i fjor høst. De evakuerte til Houston og kom tilbake etter noen uker.

Det viktigste med sjømannskirken er det sosiale og kontakten vi får med alle dem vi møter her, sier de. Han jobber i oljebransjen – i Rolls Royce Marine, og hun jobber med ernæring og var heldig å få jobb mens hun var gravid. Og det er ikke så vanlig i USA.

Selv er de her flere ganger i uka, til gudstjeneste på søndager og på torsdagene kommer ferske aviser fra Norge. På lørdager er det grøt å få!

Kronprinsen plantet tre 

Slottet hadde skaffet en bjørk til jubileet. Den gaven fikk kronprins Haakon æren av å overrekke og plante. Det ble møtt med hurra-rop av de frammøtte. Som alt i Amerika, var også bjørka nesten voksen, men plantingen gikk greit.

Kronprins Haakon ved sjømannskirken i New Orleans.
Foto: Helge Helgheim. / NRK

Kronprinsen mener sjømannskirken er spesiell fordi den er preget av jazzmiljøet i byen. Han syns det er sterkt å se de sporene orkanen satte. Men han er imponert over arbeidet som er gjort for å sette alt i stand etter herjingene. Og om sjømannskirken sier han at den er fleksibel og at den finner nye måter å dekke behovene hos reisende nordmenn.

Før treplantingen var kronprinsen med på jubileumsgudstjenesten, der biskop Ole D. Hagesæther prekte, kronprinsen hilste og Ytre Suløens Jazz Ensemble spilte. Også Uranienborg Vokalensemble hadde tatt turen fra Norge for å delta i jubileumsfestlighetene.

Stor innsats

Sjømannsprest Hilde Sirnes i New Orleans.
Foto: Helge Helgheim. / NRK

Hele staben med sjømannsprest Hilde Sirnes (bildet) i spissen hadde jobbet i lang tid for å forberede en alle tiders fest.

Både kirka og tilstøtende rom var pyntet for anledningen, og det var et stort kakebord av de sjeldne som både kronprinsen og de flere hundre frammøtte fikk smake på.

Ikke rart at alle var lettet da det vellykkede arrangementet var over.

Sjømannskirken i New Orleans feirer 100 år.

 

Biskop Ole D. Hagesæther.
Foto: Helge Helgheim. / NRK

 

Fra jubileumsgudstjenesten i New Orleans.
Foto: Helge Helgheim. / NRK

 

 

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)