Hopp til innhold

10 ting du bør vite om selvangivelsen

Torsdag kveld går fristen ut for å levere selvangivelsen med endringer. Dette bør du vite før du leverer.

Selvangivelsen

Du er selv ansvarlig for at selvangivelsen er korrekt. Hvis du gir uriktige opplysninger, kan du i verste fall straffes med bøter og anmeldelse.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Skattestressa? Nå er det ikke mange timer igjen til det er for sent for deg å gjøre endringer på selvangivelsen. Ved midnatt torsdag 30. april er skattetiden ute. Her er ti ting det er smart å vite om før du leverer:

1. Ikke stol på Skatteetaten

Selvangivelsen på mobil
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Selv om du har fått penger tilbake på skatten, lønner det seg likevel å sjekke selvangivelsen grundig. Du kan ha krav på enda mer penger tilbake.

– Du skal ikke stole blindt på at alt i selvangivelsen er korrekt. Det finnes poster som vi ikke har opplysninger om, og det kan være feil fra dem som sender oss informasjon, for eksempel banken eller arbeidsgiveren din. Halvparten av de feilene Skatteetaten finner i rettighetskontroller er for øvrig til fordel for skattyter, uttaler skattedirektør Hans Christian Holte til NRK.no.

– Det er grunn til å tro at en god del ikke får med seg alle fradrag de har krav på, bekrefter Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

2. Disse postene sjekker Skatteetaten ekstra nøye

Sjekker selvangivelsen tegning
Foto: Maria Elsness / NRK

De postene i selvangivelsen som sjekkes ekstra av Skatteetaten, er der hvor det erfaringsmessig gjøres mange feil. Det gjelder for eksempel skattepliktig gevinst på salg og utleie av bolig, og pendlerfradrag.

– For å kontrollere at opplysningene er korrekte og fullstendige, trenger du lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver, årsoppgaver fra banker og annen relevant dokumentasjon. Alt dette har du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din eller du finner det på altinn.no, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og Luksusfellen-ekspert, til NRK.no.

3. Du kan straffes med bøter og anmeldelse

Penger flyr
Foto: Maria Elsness / NRK

Hvis Skatteetaten oppdager at du ikke har oppgitt inntekter og formue til beskatning, kan du i alvorlige tilfeller bli ilagt tilleggsskatt på hele 45 eller 60 prosent. De alvorligste sakene kan bli anmeldt.

– Det er viktig å huske at man er ansvarlig for at selvangivelsen er korrekt. Du kan få tilleggsskatt hvis du gir uriktige eller ufullstendige opplysninger som medfører, eller kunne ha medført, for lav skatt. Ett eksempel er dersom man ikke rapporterer alt av skattepliktige inntekter, som ved utleie av eiendom, uttaler skattedirektør Holte.

4. Nyheter i år

Skjermdump Skatteetaten
Foto: Skjermdump Skatteetaten

For ikke å gå glipp av penger, er det lurt å ta en skattegjennomgang på skatteetaten.no.

– Nytt i år er en veiviser som hjelper deg med å sjekke selve selvangivelsen. Ta Skatteetatens enkle skattegjennomgang på skatteetaten.no/sjekkskatten, oppfordrer skattedirektøren.

En ny tjeneste er også finn post – der kan du skrive inn tema, og så få opp hvilken post dette kan føres opp på.

5. Bruk kalkiser for lavere skatt

Kalkulator
Foto: Maria Elsness / NRK

På Skatteetatens sider finner du også kalkulatorer som hjelper deg med å få oversikt over hvilke fradrag du kan ha krav på:

Fradragsveilederen – skal gjøre det enklere å få oversikt over noen av de vanligste utgiftene man kan trekke fra på skatten.

Fradragsveileder for enkeltpersonforetak – skal gi deg oversikt over de vanligste utgiftene et enkeltpersonforetak kan trekke fra på skatten, for eksempel utgifter til bruk av bil, mobil, brebånd og hjemmekontor.

Pendlerveiviser og – kalkulator – skal gi deg svar på om du defineres som pendler eller ikke, og dermed ha krav på fradrag.

Reisefradragskalkulator – skal hjelpe deg å du beregne hvor mye du eventuelt kan få trukket fra på skatten for reiser mellom hjem og jobb.

6. De vanligste endringene

Tog
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Ifølge Skattedirektoratet er det enkelte poster de aller fleste sjekker, og veldig mange endrer. De syv vanligste endringene er disse:

  • Reisefradrag
  • Renter av gjeld
  • Gjeld
  • Bil
  • Renteinntekter med mer
  • Bankinnskudd
  • Fradrag for barnepass/ foreldrefradrag

Felles for flere av kategoriene over er at de ikke er forhåndsutfylte i selvangivelsen. Dermed er det opp til deg selv å sørge for at fradrag og opplysninger blir med i selvangivelsen.

Les mer om de vanligste endringene her .

7. Her får du gratis skattehjelp

Skatteetaten
Foto: Maria Elsness / NRK

Skatteetaten har utvidede åpningstider på telefon og Facebook nå rett før siste frist for levering. De svarer på dine spørsmål på telefon 800 80 000, og på Facebook fram til midnatt torsdag. I dag, onsdag, får du hjelp frem til klokken 21.

Skatteeksperter svarer også på spørsmål i nettmøte her på NRK.no onsdag klokken 13.

Se også NRK.nos temasider om selvangivelsen, der du får flere gode skattetips.

8. Det er lov å angre

Jeg angrer!
Foto: Maria Elsness / NRK

Har du levert selvangivelsen, men kommer på at du har glemt noe? Fortvil ikke – du kan alltids levere selvangivelsen igjen. Og igjen. Og igjen.

Du kan endre og levere selvangivelsen så mange ganger du vil frem til fristen 30. april. Det er de sist leverte skatteopplysningene som teller.

– Er alt riktig trenger du ikke gjøre noe, det vil si at du ikke trenger å levere. Husk at du kan endre på selvangivelsen helt frem til fristen ved midnatt torsdag, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

9. Du kan søke om utsettelse

Søknad utsettelse
Foto: Skjermdump Skatteetaten

Sliter du skikkelig, og blir absolutt ikke blir ferdig med å rette selvangivelsen innen fristen torsdag kveld? Da kan du søke om utsettelse, maks én måneds utsettelse er det mulig å få.

Søknaden må sendes innen fristen for selvangivelsen. Men får du utsettelse, kan du ikke forvente å få skatteoppgjøret ditt i juni.

10. 2,7 millioner nordmenn får igjen penger i år

Penger i lommebok
Foto: Maria Elsness / NRK

Og litt gode nyheter til slutt: Skatteetatens foreløpige beregninger viser at 2,7 millioner nordmenn får tilbake over 30 milliarder kroner.

Samtidig ligger det an til at 800.000 nordmenn må betale inn over 16 milliarder kroner i restskatt.

Men når får du pengene på konto, lurer du vel på nå? Første pulje med skatteoppgjør kommer 24. juni 2015. Neste mulighet er 5. august, og deretter blir det løpende oppgjør frem til 14. oktober. Leverer du selvangivelsen på papir, får du skatteoppgjøret ditt tidligst i august.

(Kilder: Skattedirektoratet, forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl, Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)