Hopp til innhold

10 friske kostholdsråd

Føler du deg slapp, eller er usikker på om du får i deg sunn nok mat. Vi kommer med mat- og drikketips for vinteren.

Sunne saker
Foto: Colourbox

Se også: Vintertips for kropp og sinn

  • Gi jernet

Brokkoli
Foto: Sinar 2

Er du ofte trøtt og slapp, er det trolig lurt å fylle opp jernlageret ditt. Spis brokkoli, lever og blodpudding (det smaker bedre enn det ser og høres ut som). Unngå kaffe og te rett etter maten. Det hindrer kroppens opptak av jern.

Se også: Hva vet du om jern?

  • Kos deg til god søvn

En mugge varm melk med en teskje honning eller en kopp kamillete ved leggetid virker beroligende og søvndyssende. Eller prøv vår vinterfavoritt:

Chai (indisk te til fire personer)

8,5 dl vann
8 nellikspirer
6 hele kardemommefrø
4 stjerneanis
2 kanelstenger
2 skiver ingefær
3 ss svart te
5 dl melk

Hell vannet og krydderet i en kjele, og kok opp. Senk varmen, og la det småkoke i 10 min. Tilsett te og trekk kjelen av varmen. La teen trekke i 5 min. Sil innholdet over i en annen kjele. Tilsett melk og varm opp.

  • Spis appelsiner

Appelsiner
Foto: SALVAT YVES / PHOTOPQR/LE PROGRES

Og unngå forkjølelse. I appelsiner er det mye C-vitaminer. C-vitamin er en kraftig antioksidant som har mye å si for kroppens forsvar mot ødeleggelse av celler.

  • Se på klokka

Spis tre hovedmåltider og to mellommåltider, og ikke la det går mer enn tre til fire timer mellom hvert måltid.

YOGHURT MED BÆR OG GRANOLA

2 ss granola
2 ss yoghurt naturell
2 ss frosne blåbær (tint
)

Tips: Kjøp en stor pose med frosne bær, og ha liggende i fryseren. Ta ut så mye du trenger til mellommåltidet om morgenen, så er bærene tint når du skal spise dem.

GRANOLA

1 dl havregryn
1 dl solsikkefrø
1 dl skivede mandler
1 dl linfrø
4 ss flytende honning

Bland alle ingrediensene sammen, og spre blandingen på en langpanne med bakepapir. Stek på 200° i ca. 10 minutter, til blandingen er gyllen. Avkjøl, og ha over på et tett glass. Holder seg fint i en ukes tid.

Sjokolade hjelper hjernen til å produsere mer av signalstoffet serotonin, som rett og slett gjør deg glad.

BBC News
  • Velgjørende vann

Vann
Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

Også om vinteren bør du velge vann som tørstedrikk, sier dr. Fedon Lindberg. Han anbefaler åtte glass daglig, det trenger ikke å være iskaldt.

  • Få i deg sunt fett

Det er dr. Fedon Lindbergs anbefaling. Spis derfor rikelig med fet fisk. Da får du i deg omega-3, som beskytter mot hjerte- og karsykdommer, diabetes og flere typer kreft. Fet fisk er også den viktigste kilden til vitamin D, som også beskytter mot en rekke sykdommer.

Få med deg Fedon i nett-tv: Mat for bedre helse (med Fedon Lindberg)

KVEITE MED GREMOLATA

2 ss rapsolje
4 porsjonsstykker kveitefilet
salt og pepper

200 g cherrytomater
1 ts fersk timian
salt og pepper
2 ss rapsolje
200 g grønne bønner (renset)
2 ss pinjekjerner
2 ss parmesan, finrevet

Del cherrytomatene i to, og legg dem i en ildfast form. Krydre med timian, salt og pepper. Stek i ovn på 200° i ca. 20 minutter. Salt og pepre kveitestykkene, og stek i stekepanne med rapsolje i ca. 6 minutter på hver side. Stek bønnene i en annen panne i ca. 4 minutter, ha pinjekjernene i det siste minuttet. Ta bønnene av varmen, og strø over revet parmesan. Server fi sken med gremolata.

GREMOLATA

en håndfull bladpersille
(kun bladene), finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
revet skall av en halv sitron
3 ss god olivenolje

Bland alle ingrediensene sammen. Holder seg i kjøleskap i noen dager, men husk at hvitløksmaken blir sterkere etter hvert. Gremolata er godt til både fisk og kjøttretter.

Vær bevisst hva du spiser og ikke spiser. Alt påvirker hormonene og stressnivået.

Dr. Fedon Lindberg

  • Til å bli heit av

Chili
Foto: Sinar 2

La deg forføre av chiliens brennende hete. Den øker forbrenningen, er rik på antioksidanter, og den sies å øke elskovslysten!

GRØNNSAKCHILI

2 ss rapsolje
1 ½ ss malt spisskum
1 ½ ss malt koriander
1 ts hel spisskum
1 rødløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
3 selleristenger, kuttet i små terninger
4 mediumstore paprikaer (i forskjellige farger),
kuttet i små terninger
2 bokser hakket tomat
1 boks røde bønner
1 boks hvite bønner
revet skall av en halv sitron
finhakket koriander
salt og pepper

Ha olje i en varm gryte. Fres krydder, løk, chili og stangselleri i noen minutter til løken begynner å bli myk. Tilset paprika, og stek i noen minutter til paprikaen begynner å falle sammen. Ha i tomater, og la chilien småputre i 10 minutter. Skyll bønnene godt i et dørslag, og ha dem i gryten. La chilien småputre i 10 minutter til. Smak til med salt og pepper, og pynt med sitronskall og koriander. Server med guacamole og gresk yoghurt. Til fire personer.

  • Bruk kanel

Visste du at kanel ikke bare er godt og dufter jul? Krydderet er også sunt, fordi det senker innholdet av sukker, fett og farlig kolesterol i blodet, ifølge New Scientist. I tillegg er det en god kilde til antioksidanter.

Les også: Derfor bør du spise kanel

  • Unn deg sunt søtt

Du skal lete lenge etter noe bedre enn ovnsbakt frukt en kald vinterkveld. Sunt, varmt og utrolig deilig.

  • Grønn glede

Avokado
Foto: Martin Kierstein

Spis avokado. Den er rik på umettede fettsyrer, vitaminer og mineraler. Også en god kilde til kalium.

GUACAMOLE:

en kvart rødløk, finhakket
3 avokadoer
1 håndfull koriander, finhakket
saften av en halv sitron
2 ss olivenolje
salt og pepper

Del to av avokadoene i terninger og mos den siste. Bland alle ingrediensene sammen og smak til med salt og pepper. Guacamolen skal ikke være for glatt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)