Se også:
Gi jernet
Er du ofte trøtt og slapp, er det trolig lurt å fylle opp jernlageret ditt. Spis brokkoli, lever og blodpudding (det smaker bedre enn det ser og høres ut som). Unngå kaffe og te rett etter maten. Det hindrer kroppens opptak av jern.
Se også:
Kos deg til god søvn
En mugge varm melk med en teskje honning eller en kopp kamillete ved leggetid virker beroligende og søvndyssende. Eller prøv vår vinterfavoritt:
Chai (indisk te til fire personer)
8,5 dl vann
8 nellikspirer
6 hele kardemommefrø
4 stjerneanis
2 kanelstenger
2 skiver ingefær
3 ss svart te
5 dl melk
Hell vannet og krydderet i en kjele, og kok opp. Senk varmen, og la det småkoke i 10 min. Tilsett te og trekk kjelen av varmen. La teen trekke i 5 min. Sil innholdet over i en annen kjele. Tilsett melk og varm opp.
Spis appelsiner
Og unngå forkjølelse. I appelsiner er det mye C-vitaminer. C-vitamin er en kraftig antioksidant som har mye å si for kroppens forsvar mot ødeleggelse av celler.
Se på klokka
Spis tre hovedmåltider og to mellommåltider, og ikke la det går mer enn tre til fire timer mellom hvert måltid.
YOGHURT MED BÆR OG GRANOLA
2 ss granola
2 ss yoghurt naturell
2 ss frosne blåbær (tint)
Tips: Kjøp en stor pose med frosne bær, og ha liggende i fryseren. Ta ut så mye du trenger til mellommåltidet om morgenen, så er bærene tint når du skal spise dem.
GRANOLA
1 dl havregryn
1 dl solsikkefrø
1 dl skivede mandler
1 dl linfrø
4 ss flytende honning
Bland alle ingrediensene sammen, og spre blandingen på en langpanne med bakepapir. Stek på 200° i ca. 10 minutter, til blandingen er gyllen. Avkjøl, og ha over på et tett glass. Holder seg fint i en ukes tid.
Velgjørende vann
Også om vinteren bør du velge vann som tørstedrikk, sier dr. Fedon Lindberg. Han anbefaler åtte glass daglig, det trenger ikke å være iskaldt.
Få i deg sunt fett
Det er dr. Fedon Lindbergs anbefaling. Spis derfor rikelig med fet fisk. Da får du i deg omega-3, som beskytter mot hjerte- og karsykdommer, diabetes og flere typer kreft. Fet fisk er også den viktigste kilden til vitamin D, som også beskytter mot en rekke sykdommer.
Få med deg Fedon i nett-tv: Mat for bedre helse (med Fedon Lindberg)
KVEITE MED GREMOLATA
2 ss rapsolje
4 porsjonsstykker kveitefilet
salt og pepper
200 g cherrytomater
1 ts fersk timian
salt og pepper
2 ss rapsolje
200 g grønne bønner (renset)
2 ss pinjekjerner
2 ss parmesan, finrevet
Del cherrytomatene i to, og legg dem i en ildfast form. Krydre med timian, salt og pepper. Stek i ovn på 200° i ca. 20 minutter. Salt og pepre kveitestykkene, og stek i stekepanne med rapsolje i ca. 6 minutter på hver side. Stek bønnene i en annen panne i ca. 4 minutter, ha pinjekjernene i det siste minuttet. Ta bønnene av varmen, og strø over revet parmesan. Server fi sken med gremolata.
GREMOLATA
en håndfull bladpersille
(kun bladene), finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
revet skall av en halv sitron
3 ss god olivenolje
Bland alle ingrediensene sammen. Holder seg i kjøleskap i noen dager, men husk at hvitløksmaken blir sterkere etter hvert. Gremolata er godt til både fisk og kjøttretter.
Til å bli heit av
La deg forføre av chiliens brennende hete. Den øker forbrenningen, er rik på antioksidanter, og den sies å øke elskovslysten!
GRØNNSAKCHILI
2 ss rapsolje
1 ½ ss malt spisskum
1 ½ ss malt koriander
1 ts hel spisskum
1 rødløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
3 selleristenger, kuttet i små terninger
4 mediumstore paprikaer (i forskjellige farger),
kuttet i små terninger
2 bokser hakket tomat
1 boks røde bønner
1 boks hvite bønner
revet skall av en halv sitron
finhakket koriander
salt og pepper
Ha olje i en varm gryte. Fres krydder, løk, chili og stangselleri i noen minutter til løken begynner å bli myk. Tilset paprika, og stek i noen minutter til paprikaen begynner å falle sammen. Ha i tomater, og la chilien småputre i 10 minutter. Skyll bønnene godt i et dørslag, og ha dem i gryten. La chilien småputre i 10 minutter til. Smak til med salt og pepper, og pynt med sitronskall og koriander. Server med guacamole og gresk yoghurt. Til fire personer.
Bruk kanel
Visste du at kanel ikke bare er godt og dufter jul? Krydderet er også sunt, fordi det senker innholdet av sukker, fett og farlig kolesterol i blodet, ifølge New Scientist. I tillegg er det en god kilde til antioksidanter.
Les også:
Unn deg sunt søtt
Du skal lete lenge etter noe bedre enn ovnsbakt frukt en kald vinterkveld. Sunt, varmt og utrolig deilig.
Grønn glede
Spis avokado. Den er rik på umettede fettsyrer, vitaminer og mineraler. Også en god kilde til kalium.
GUACAMOLE:
en kvart rødløk, finhakket
3 avokadoer
1 håndfull koriander, finhakket
saften av en halv sitron
2 ss olivenolje
salt og pepper
Del to av avokadoene i terninger og mos den siste. Bland alle ingrediensene sammen og smak til med salt og pepper. Guacamolen skal ikke være for glatt.