- Dropp frokost med god samvittighet

Er du ikke sulten om morgenen? – Å droppe frokosten kan være lurt hvis du vil ned i vekt, mener norsk professor.

Frokost

Fastetrenden periodisk faste har fått flere til å kutte ut frokosten. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

Dagens viktigste måltid har frokosten blitt kalt, men nå er den under press. De siste årene har endel kostholdseksperter tonet ned viktigheten av å spise frokost. Noen mener også det kan være lurt å droppe den helt.

– Å droppe frokosten kan være lurt hvis man ønsker å gå ned i vekt. For de mange som ikke er sultne er det en gratis billett til sunnere kosthold. Man forlenger bare den naturlige fasten man har om natten med tre, fire timer. Det er ingen dramatikk i å vente med å spise til lunsj, sier Birger Svihus til NRK Puls. Svihus er professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og vitenskap på Ås.

BirgerSvihusTOT

Professor i ernæring Birger Svihus sluttet selv med å spise frokost for seks år siden.

Foto: Tora Krogh

Ny fastetrend

I tillegg til de som ikke spiser frokost fordi de ikke er sultne om morgenen, så er det også noen som gjør det som en del av en ny fastetrend.

Karoline Olsen var tidligere svært sulten om morgenen, og spitse også mange små måltider gjennom dagen. For et par år siden prøvde hun seg på periodisk faste, og en variant der hun kun spiste mellom klokken 12 og 20 på dagen. Frokosten droppet hun. Det har hun fortsatt med.

– Jeg var jo sulten i starten, men kroppen er jo tilpasningsdyktig, så etter to uker ble jeg vant til det, forteller Karoline Olsen.

Nå spiser hun heller ikke mange og små måltider i løpet av dagen.

– Når man ikke får i seg mat fra morgenen, så holder blodsukkeret seg stabilt. Da klarer jeg å holde meg til de måltidene jeg skal, sier hun videre.

Karoline har også blitt vant til å trene på tom mage om morgenen.

– Du blir ikke slapp av å ikke spise frokost?

– Tvert imot. Jeg føler at energinivået er bedre når jeg dropper frokosten, sier Karoline.

KarolineOlsen1

Karoline Olsen sluttet med å spise frokost for et par år siden.

Foto: Tora Krogh

Krever selvdisiplin

Å droppe frokost krever imidlertid litt selvdisiplin for at det skal være lurt. Ellers går vinningen over i spinningen for dem som ønsker å holde vekta. Det gjør at Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog cand.scient i Bama, er mer forsiktig med å anbefale det.

– Det kan virke for dem som er strukturert, og som ikke spiser mer til lunsj enn de ville gjort ellers. Men mange vil nok i slike tilfeller overkompensere og spise mer senere på dagen, sier Arsky.

Professor Birger Svihus er ikke like redd for at noen vil overspise resten av dagen etter å ha droppet frokosten.

– Det er gjort undersøkelser på det som viser at det ofte ikkje skjer, men det kan jo tenkes. Derfor må man være bevisst. Det er lurt å prøve det ut, så ser man hvordan man reagerer. For noen som er veldig sultne om morgenen så kan det bli veldig ubehagelig å droppe frokosten. Man må ha respekt for at det ikke passer for alle, men for mange er det et godt tiltak, sier Svihus.

- Det som er det nye er at frokosten ikke er det viktigste måltid. Du kan velge å spise og du kan velge ikke å spise. Det ene er ikke bedre enn det andre, fortsetter professor Svihus.

Christian A. Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, tror ennå ikke på noen stor effekt av periodisk faste der man blant annet dropper frokosten.

– Inntil det finnes mer forskningsdata blir det mest spekulasjoner. Mitt tips er at man hverken får de store gevinster eller ulemper av slik faste, sier Drevon.

Ikke for barn

Selv om Svihus mener frokostdropping passer for endel, er det også viktig for ham å poengtere hvem det ikke egner seg for:

– Det passer ikke for barn og unge under 18 år
– Det passer ikke for dem som har et svært høyt aktivitetsnivå.
– Det passer ikke for dem som er undervektige.

Frokostegg

Barn, undervektige og de som er svært fysisk aktive bør fortsatt spise frokost.

Foto: Tora Krogh

Forskning som sier det motsatte


Det finnes også forskning som sier at det er lurt å spise frokost. En nylig publisert amerikansk studie viste at menn som spiste frokost hadde lavere risiko for å få hjertesykdommer. Svihus vil ikke legge for stor vekt på denne typer studier.

– Dette er en epidemiologisk studie som ikke er egnet til å trekke slutninger om årsakssammenhenger, mener Birger Svihus.

Det er for eksempel lett å tenke seg at på grunn av den sterke anbefalingen om å spise frokost, er frokostspising generelt mer utbredt hos personer med en generelt sunn livsstil.

Dermed vil ikke assosiasjonen mellom frokostspising og helse skyldes selve frokostspisingen, men heller andre positive livsstilsfaktorer som det er vanskelig å korrigere for.

– En rekke kontrollerte studier har derimot vist at å droppe frokosten eller generelt redusere måltidsfrekvensen vil kunne redusere det daglige energiinntaket, og dermed bidra positivt til helsen for personer som sliter med overvekt, mener professoren i ernæring.

I kveldens sending av NRK Puls får du lære mer om å ikke spise frokost:

Det finnes en sykdom som gjør at du gradvis mister synet. John Arne Nordholmen (27) gjør alt han kan for å beholde synet og få se det som er viktigst i livet for ham. Hva ville du ha sett hvis du var i ferd med å bli blind, spør programleder Helene Sandvig. Truls Pedersen, ny medprogramleder i Puls, synes løping er kjedelig. Kan en løpetrener få ham til å se løpelyset? Og - er det lurt å droppe frokosten? En ny fastetrend gjør at enda flere venter med å spise til lunsj.

Puls

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)