Hopp til innhold

- Viktig å bruke sele i barnevogn!

Dårlige krav til sikkerheten gjør at noen barnevogner kan være farlige å bruke. Forbrukerrådet er bekymret.

Barnevogn

Eksperter vil ha strengere krav til barnevognene. Sikkerhetsbøylen er ett av problemene.

Foto: Tor Risberg / NRK (illustrasjonsbilde)

Svenske myndigheter slår nå alarm etter at barnevogner er trukket tilbake i USA på grunn av fare for ulykker.

De amerikanske kravene til sikkerhet er langt strengere enn hos oss. Konsumentverket i Sverige frykter at flere europeiske sittevogner kan være farlige.

For to år siden innførte USA et minstekrav til avstanden mellom sitteputa og sikkerhetsbøylen.

Mindre avstand enn 20,3 centimeter er nå forbudt, fordi det kan medføre kvelningsfare eller nakkeskade hvis barnet sklir ned i vogna og blir hengende fast med hodet mellom pute og bøyle.

De nye sikkerhetsreglene ble vedtatt i USA etter fire dødsulykker og flere alvorlige skader i barnevogn.

Fritt fram i Norge

Men i Norge og ellers i Europa finnes det ingen tilsvarende streng standard for sikkerhet i barnevogner.

Her tar man det for gitt at barnet alltid sitter fastspent i vogna, noe som i så fall eliminerer faren for denne typen ulykker. Avstanden til sikkerhetsbøylen har til nå ikke vært et aktuelt tema.

Problemet er bare at mange unnlater å sikre barnet med sele når det sitter i vogna. Hvis man da er uoppmerksom eller hvis det skjer et uhell, kan smårollingen i verste fall skli ned under bøylen og skade seg.

Dette betyr, ifølge det svenske Konsumentverket , at risikoen for kvelning kan gjelde flere barnevogner enn de som nå trekkes tilbake i USA.

Svenskene tar derfor et initiativ for å få innført tilsvarende europeiske regler om minsteavstand som det amerikanerne har.

Hanne Brostrøm

Direktør Hanne Brostrøm i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

LES OGSÅ:

- Kan ikke godtas

- En reell fare for å bli skadet i barnevogn er alvorlig. Vi kan ikke godta at produktsikkerheten er bedre for amerikanske småbarn enn for europeiske, sier Hanne Brostrøm, som er Forbrukerrådets fungerende fagdirektør for handel.

Hun antar at selebruk i barnevogn langt på vei er et praktisk spørsmål.

- Jeg tror mange bruker sele for at ungen skal sitte i ro. Og noen ganger glemmer man det. De fleste tenker nok ikke først og fremst på sikkerhet, sier hun.

Brostrøm mener at barnesikkerhet ikke skal være den enkeltes ansvar.

- Her er beskyttelsen av forbrukerne alt for dårlig, sier hun. Forbrukerrådet vil nå kontakte norske myndigheter for å se nærmere på hva det dårlige regelverket betyr for norske barnevognsbrukere.

Tips for sikker bruk av barnevogn:

  • La aldri barnet sitte i vogna uten tilsyn.
  • Bruk sikkerhetssele slik at barnet ikke sklir ned mellom bøylen og setet.
  • Velg en barnevogn der avstanden mellom bøyle og sete er så stor at også hodet kan passere gjennom hvis barnet sklir ned. Er avstanden under 20 cm bør man alltid bruke sele og holde øye med barnet slik at det ikke setter seg fast.
  • Vogna bør ha en sperre som forhindrer at den uventet klapper sammen.
  • Bremsen skal være enkel og kjapp i bruk, og skal helst bremse to hjul samtidig.
    (Kilde: Konsumentverket)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)