- Dette er verdens sunneste smoothie

Her er blandingen som forskerne mener er aller best for deg.

Smoothie

Super-smoothien skal være ekstra gunstig for hjertet.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Franske forskere mener de har funnet den ideelle fruktblandingen som både er velsmakende og svært helsebringende.

En ikke alt for avansert miks av velkjente og kortreiste bær og frukter, samt et par mer eksotiske varianter, er det som skal til for å lage den aller sunneste smoothie'en.

Forskere ved universitetet i Strasbourg har undersøkt og sammenliknet blandinger av juice og puré fra 13 bær og frukter som blant annet inneholder store mengder polyfenoler, en antioksidant som kan beskytte mot tilstoppede arterier i hjertet.

LES OGSÅ:

Bedre blodstrøm

Etter laboratorieanalyse av fruktblandingenes virkning på grisehjerter, konkluderer forskerne med at arterieveggene i hjertet slapper bedre av når kroppen tar til seg de aktuelle fruktblandingene.

Hos mennesker vil dette, ifølge ekspertene, øke blodstrømmen til hjertet, som får en sunn balanse av næringsstoffer og oksygen. Men hvorfor det er slik, vet de mindre om.

LES OGSÅ: Sunn mat på "pizza-tid"

Den beste oppskriften

Før den beste næringsdrikken ble kåret, er forskjellige oppskriftsvarianter smakstestet av 80 personer.

Resultatet ble at denne sammensetningen kåres til verdens beste smoothie. Oppskriften gir cirka 200 gram næringsdrikk:

 • 30 druer
 • 15 blåbær
 • 9 jordbær
 • 5 aronia bær (også kalt svartsurbær eller surbær)
 • 5 acerola bær (også kalt også kalt barbadoskirsebær)
 • 8 tyttebær
 • Et halvt eple

Fra bunnen av

Aronia

Aronia

Foto: Vladimir Blinov / ScanStock

For oss nordboere betyr dette at tilgangen på råvarene er relativt god.

Unntaket er bærene aronia og acerola, som kan være vanskelige å få tak i hvis man selv vil lage super-smoothien fra bunnen av.

Aronia, av mange betraktet som ett av de aller sunneste bærene, er dypt mørkerøde og syrlige med et meget høyt innhold av antioksidanter. Busken vokser i Norge, men bærene er vanskelige å få kjøpt.

Acerola

Acerola

Foto: ScanStock

Acerola ser nesten ut som moreller, og har blant annet store mengder C-vitamin. Dette importbæret er lite holdbart, og dermed lite tilgjengelig i norske butikker. Man du kan få kjøpt frossen acerolapuré i enkelte velassorterte supermarkeder.

Ulik styrke

Den franske studien viser også at noen antioksidanter virker sterkere enn andre. Polyfenolenes evne til å bekjempe skadelige såkalte frie radikaler er viktigere enn mengden polyfenol i hver enkelt frukt.

Tracy Parker i den britiske hjerteforeningen sier til Daily Mail at den franske undersøkelsen bekrefter hvor viktig det er å spise frukt og grønt for å redusere risikoen for hjertesykdom.

- Å nyte en smoothie er en både smart og smaksrik måte å gjøre det på, sier hun.

Resultatene av den franske undersøkelsen ble først publisert i tidsskriftet Food and Function hos Royal Society of Chemistry.

Slik lager du smoothie

Slik lager du smoothie:

 • En smoothie er en tyktflytende og forfriskende drikk av most, hel frukt eller bær, isbiter og eventuelt litt yoghurt.
 • Bruk en vanlig blender eller en smoothiemaskin som moser fruktkjøttet til puré. Vask, rens, skrell og del opp frukt og/eller bær. Tilsett eventuelt yoghurt, juice, krydder eller frø, ha alle ingrediensene i beholderen og kjør til en flytende masse. Smoothie bør drikkes med det samme.
 • Ønsker du en tynnere konsistens, kan du tilsette litt juice eller melk. Yoghurt eller banan gir en tykkere og mer kremaktig konsistens.
 • Bruk godt moden frukt, som gir mer smak og bedre konsistens.
 • Har du bananer eller epler i en smoothie, bør du ta i noen dråper lime eller sitron slik at fruktkjøttet ikke blir brunt. Ikke kjør kiwi for lenge i hurtighakkeren. Knuste kiwisteiner smaker som pepper.
 • Dette egner seg godt i smoothie: Rips, solbær, bjørnebær, stikkelsbær, moreller, bringebær, blåbær, jordbær, sitron, lime, epler, pærer, plommer, kiwi, appelsin, ananas, melon, mango, selleri, frisk mynte, persille, basilikum, sitronmelisse, kanel, vaniljestang, ingefær, gulrot, agurk, nøtter, svisker og mye mer.
 • Bruker du for mange ingredienser i en smoothie, kan de opprinnelige smakene bli kamuflert.

Kilde: 

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.