Hopp til innhold

- Vekta sitter i hjernen

Lær deg å belønne hjernen riktig, så går du ned i vekt for godt. Det mener den svenske hjerneforskeren Martin Ingvar. Her er huskelappen som får deg ned i vekt!

Overvekt

Skal du gjøre noe med vekta, må du omprogrammere hjernen, mener Martin Ingvar.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Martin Ingvar

Spiser du sukker, virker belønningssystemet i hjernen slik at du vil ha mer, sier Martin Ingvar.

Foto: Stefan Zimmerman

Hvor mange ganger har du gått ned noen kilo, følt deg fin - og så gått opp igjen de samme kiloene og vel så det?

- Vi spiser mat som gjør at vi spiser for mye, sier Martin Ingvar til NRK Puls.

Han forsker på belønningssystemet i hjernen, og har sammen med journalist Gunilla Eldh gitt ut bøkene «Hjärnkoll på maten» og «Hjärnkoll på vikten». Sistnevnte er nylig utgitt på norsk.

Automatisk overspising

Det handler om å stimulere hjernen riktig, slik at du ikke får lyst til å spise mer enn du trenger.

- Begynner du dagen med en «sukkerfrokost», blir du sulten igjen allerede klokka ti. Da tar du kanskje en bolle, som igjen gjør at du spiser mer til lunsj, eksemplifiserer Ingvar.

Så vil du igjen føle behov for en sjokolade i løpet av ettermiddagen, spise mer til middag og få lyst på noe godt på kvelden.

- Hvis du prøver å gå ned i vekt uten å endre på hva du spiser, vil du tenke på mat dag og natt. Og når du har slanket deg ferdig, vil du gå opp igjen, konstaterer han.

LES OGSÅ:

Ingen kaloritelling

Hvis du klarer å unngå raske karbohydrater, slik at blodsukkeret holder seg jevnt gjennom dagen, vil du også få lyst på sunnere mat i mindre mengder, mener Ingvar.

Da kan du slutte å telle kalorier, rett og slett fordi du har sluttet å lure kroppen til å spise for mye.

- Det er når blodsukkeret er på vei ned at vi får behov for å spise. Det er ikke alltid slik at vi trenger mat selv om vi føler sult, sier han.

Han anbefaler å lage maten selv, slik at du får kontroll på hva den inneholder.

- Ferdig eller halvferdig mat inneholder ofte mye salt, stivelse og fett av dårlig kvalitet. Dessuten vil du bli overrasket over hvor mye sukker som er tilsatt, i mat der du ikke ville forvente å finne det, sier Ingvar til NRK Puls.

Gi deg selv et ærlig blikk

Hvis man har en usunn livsstil på alle måter, hvor vil du da anbefale at man begynner?

- Begynn med å ta av deg alle klærne, se deg i speilet og bestem deg, anbefaler Ingvar.

- Og så skal du kanskje si til deg selv som så at «nå har jeg brukt 30 år på å komme hit, da skal jeg kanskje gi meg selv i hvert fall ett år på å komme dit jeg vil». Ikke vær for utålmodig, råder han.

Martin Ingvar understreker at mosjon også er en viktig del av det å gå ned i vekt.

- Hvis du har et vektproblem er det vanskelig å gjøre noe med det bare med mosjon eller bare med mat. De to tingene må virke sammen, da vil du få en virkelig stor effekt, avslutter han.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)